Last news in Fakti

17 Декември, 2018 22:30 6 481 24

Излезе от печат амбициозният том "Български народни приказки от Македония"

  • народни приказки-
  • deja book-
  • струмица-
  • велес

Последният издателски проект на Deja Book отвежда извън българските граници

Излезе от печат амбициозният том "Български народни приказки от Македония" - 1

„Български народни приказки от Македония“ е магична книга. Тя разказва за тайна кутийка. Малцина знаят за нея, кой я е създал и как да бъде разгадана. Простичка е кутийката, няма украса, няма и багри по нея. От някой дърводелски чирак е сглобена. Пък е толкова мъничка, напръстник едва събира... ала какво само се крие в нея!

В нея се таи самата душа българска. Душата, която все още съхранява стара и болезнена празнина в себе си, която постоянно искаш да запълниш. Тази празнина може да е парче земя – мястото, което са отделили от теб и което може би никога няма да бъде пак твое. Ала празнината е и копнеж по изгубената духовност, по духа, обитавал парчето земя... и тази книга ще ти помогне да възстановиш частица от загубеното. Ще те преведе през митове, истини и мечти, за да опознаеш една позабравена България. Ще полетиш в синевата над Прилеп със Силян Щърка. Ще помързелуваш с Ръжде, най-прочутия лентяй, край останките на Дойран. Недалеч от Велес Дяволът ще опита да те излъже, не му вярвай! В Струмица поплачи зарад последната битка на Самуил. Сетне викни името на красавицата Тентелина в горите недалеч от Охрид... и внимавай да не те изпие с Охридското езеро бабиното петле! Всичко това е в македонската земя, дала на толкова наши легенди живот.

„Български народни приказки от Македония“ е книга, която не разделя, а събира – събира народност, фолклор, история, обединява ги в приказно съкровище, което не руши, а съхранява, което не ни разсейва, а ни помага да си спомним, а също и да се гордеем. Освен това съдържанието допълва появилия се през 2017 г. сборник, озаглавен „Български народни приказки“. Както предното, така и новото издание са дело на българския писател и преводач Слави Ганев.

---

„От един народ създадохме ний два народа. От език един направихме езика два. В името на истината бранехме заблуди. Стар ярем разбивахме. Ковехме нов хомот. На България без жал делехме небосвода. Хвърляхме позор на майка с майчински слова...“

Венко Марковски


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Коя е книжарницата от която може да се купи?
  • 2 Уха

    17 2 Отговор
    Видях книгата в книжарницата в подлеза пред софийския университет. Но е много скъпа - 25 лева. И така само богатите се оказват българи. Защото тази скъпа книга е само за богати. Останалите кучета ги яли...

    Коментиран от #4

  • 3 Владо Черноземски

    11 2 Отговор
    Най после,нещата си идват на мястото.
    Размяната на държава за мавзолей беше като кон за бълха.
    БОГ ще накаже комунистите и ще налее акъл на македонците

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петьо Иванов

    10 3 Отговор
    Извинявайте, но не мисля, че 25 лв. за нова книга са много. Това е едно излизане на ресторант или 5 дюнера. За нейното изготвяне е бил положен доста труд и заслужава да бъде заплатен. Имам предишното издание, то има и справочен апарат, така че може да се разбере къде е записана приказката, кога и от кой за първи път. Изключително ценно и не мисля, че 25 лв. е непосилна цена, за който и да било :)

    Коментиран от #9

  • 8 Иванов

    13 3 Отговор
    Вижте в тази трагедия по разпарчетосаната ни Родина има и дълбока Истина, която разбулва миналото ни такова каквото е, а не каквото е написано от душманите ни. Ние прекалено дълго живяхме с лъжи, лъжи, че сме тюрки, лъжи, че сме славяни и сега с лъжи, че сме свободни. Ние българите сме ТРАКИ. И отсам границата с Бюрм и оттатък, все сме ТРАКИ. Произхождаме от Атлантите и гените ни са толкова древни, колкото древен е и този свят. Точно тези древни гени размиват всяка чужда кръв придошла на Балканите, докато от нея не остане и следа. Да живее България!
  • 9 Уха

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Петьо Иванов":

    Е да, за тези 250 - 300 хиляди облагодетелствани от демокрацията, които всеки празник пилеят пари в чужбина , 25 лева са едно нищо... Както са нищо за тях и другите няколко милиона (бавно и мъчително но сигурно измиращи в мизерия) техни бивши сънародници... Но те не са важни, защото не са облагодетелствани... Щом на облагодетелстваните им е добре , значи изобщо е добре... Да го д...хат бедните... (не става въпрос за циганите, понеже те са доста добре сега, а и винаги са били по богати от българите)

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 по "стара македонска" традиция

    12 0 Отговор
    Само по стара "македонска традиция да не излезе в Скопие под името "Македонски народни приказки от България" от З. Заев ? Все пак нали Желю ги призна пръв, а Боко цял договор подписа с "тях" !?!?

    Коментиран от #13

  • 12 Иванов

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Уха":

    Не се безпокойте излишно, просто изчакайте. Ако книгата е стойностна, след време ще може да се прочете я в Читанка, я в Спиралата. П. П. Навремето четох една еврейска книга, там беден еврейн се жалва на своя равин от беднотията си. Равинът му подсказва да се моли на Твореца за да намери подходяща работа. Човекът му отговаря, че не знае как да се моли. - Сега те разбирам, казва равинът, ти наистина си много беден човек.

    Коментиран от #14

  • 13 Иванов

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "по "стара македонска" традиция":

    Много е вероятно и така да стане. Македонският преводач ще напише за корицата- наша Биляна во плен на църните татаре!)
  • 14 Уха

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    Да така е... Мутрите и цялата оядена свинска маса от 250 - 300 хиляди души знаят как да се молят. А който не иска да строи собственото си щастие върху нещастието и изтреблението на народа си - той не знае как да се моли... и за това е беден ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    1 0 Отговор
    Много страни се стремят да ни разделят ! За сигурност Македония на три! Но това не ни пречи да сме приятели ,да се уважавме и помагаме като роднини!Нали и семейство се разделя ,като пораснат децата и създават свои семейства! Бог да закриля всички!
  • 18 Уха

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Петьо Иванов":

    Всеки може да се позове на лъжлива статистика - платена от властта. А както знаем властта при демокрацията много много добре облагодетелствува "нашите" хора... И ощетява другите. Тя демокрацията точно за това е и направена. Като гледам колко сте наясно с плащанията при частниците и какви широки наблюдения имате върху посещенията на кафенетата и какви подробна информация имате за почивките. А също така бидейки "учител" не сте забелязали футболните хулиганчета и отблъскващо лицемерните и коравосърдечни потомци на тези 300 хиляди "висши" същества? Направо ви казвам: Вие лъжете че сте учител! Но вижте каква удобна теза имате: "аз съм облагодетелствуван - значи го заслужавам, тия които са ощетени - те са си виновни". Също така поздрави за тезата :пенсионерите и трудово ограничените те са си виновни - да вървят под ножа. Наистина страхотна и много много демократична теза. Поздравления. Само гледайте да не се сменят местата някой ден.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Уха

    0 0 Отговор
    Някой беше казал че книгите при Тодор Живков били по 5 лева , колкото била и надницата. Най скъпите книги бяха по 5 лева , но преобладаващото множество книги бяха под един лев. А за надницата: един беден лекар имаше надница 15 лева , а един простак бачкатор без завършено средно образование имаше надница към 40 лева. Днес при 50 лева надница и 25 лева за книга сравнението е повече от очевадно в чия полза е. Обществена система която масово потиска и препятства хората да се развиват интелектуално и културно а облагодетелства само тясна прослойка е БОКЛУК! Да живее демокрацията! Да живее лъжата и лицемерието!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван Джупанов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Владо Черноземски":

    „Владо Черноземски”,я съм Петър Келемень,на баба ти футболните гащи.
  • 23 Уха

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Петьо Иванов":

    Гореспоменатите мерзки гадняри с които вие явно силно се родеете, съм ги засякъл в ... училище - като учител. От там имам много подробни наблюдения. Явно всички мерзавци си мислят че щом те могат да си позволят ресторанти и почивки - то всички могат. Е, аз не мога. За мързела; сигурно съм мързелив, щом съм работил на няколко места едновременно. Това обаче се оказа много изтощително и даже вредно за здравето (което не ми позволи да продължа) и съвсем не доходно. Но от тогава измервам цените не в посещения на море, ресторанти и дюнери а в часове труд. И знаете ли? Всичко се оказва страшно скъпо. Вие явно не мерите цените в труд - Явно защото не се трудите. А приходите ви идват ей така някак от само себе си. Да! Това при демокрацията е възможно! Но само за облагодетелстваните. Понеже тя ограбва труда на едни и дава плодовете на други. Които са толкова мерзки че нямат дори капка съвест да го осъзнаят. А се имат за велики и обвиняват другите в мързел и некадърност. Мерзавеца си е мерзавец... А данните си ги базирам на наблюдения! За каквито наблюдения вия явно нямате очи. Вижда се че за едни става все по добре и по добре, а за други все по зле и по зле... Видите ли това било заслужено... Според мерзавците наистина е заслужено... Но само според тях! А ако беше на всички добре , нямаше да има такова бързо намаляване на броя на българския етннос. Ако случайно не сте забелязали българският етнос измира с много бързи и необратими темпове. Ще кажете: Ами така му
  • 24 Уха

    0 0 Отговор
    Ще кажете: Ами така му се пада - те повечето са мързеливци и некадърници - не са велики като нас... Каква мерзост!