Last news in Fakti

7 Януари, 2019 19:45 3 478 23

Тотев: Откриването ще се помни завинаги!

  • иван тотев-
  • пловдив-
  • култура-
  • европейска столица на културата

След броени дни Пловдив става Европейска столица на културата

Тотев: Откриването ще се помни завинаги! - 1
Снимка: БГНЕС

В последната седмица преди събитието, с което се открива официално годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, тонът на кмета Иван Тотев стана съвсем патетичен. На брифинг днес той съобщи, че "лодката на критикарите потъва и е време те да се отправят на съседния бряг", предаде БГНЕС.

"Ще се забравят неволите, ще се запомнят само хубавите емоции и хубавите проекти", убеждаваше Тотев всички, които се съмняват. А съмняващите се не са малко. От 27 декември централният булевард на Пловдив е затворен, а върху него е построена 30-метрова кула, на която вече се правят репетициите на осветлението.

Очаква се блокадата да се вдигне на 17 януари, а Откриващото събитие е на 12-и вечерта. Денят е събота, а от петък започва Откриващият уикенд с много културни събития, така че в града се очакват и гости. Важно е да се знае, че на 12-и януари всички, идващи от близо и далеч, трябва да се приготвят да ходят пеша, защото към съществуващата сега транспортна блокада се прибавя и изцяло затваряне на широкия център. Предвидени са паркинги, на които гостите от други градове ще могат да оставят колите си и да се придвижват с градския транспорт донякъде, откъдето все пак трябва да ходят пеша поне километър, километър и половина. На тоя режим в момента и без друго са пловдивчани, за тях рестрикцията в деня на откриването е и за живеещите в района на блокадата, които трябва да осигурят коридори за специалните автомобили, така че може да им се наложи да паркират колите си другаде.

Пет паяка ще вдигат коли, ако преценят, че пречат. Девет линии от градския транспорт ще работят до 12 часа по делнично разписание, на тях трябва да разчитат на практика всички, а прогнозата на кмета за спектакъла е 30 000 души. Днес той няколко пъти горещо заяви, че никъде другаде в града не е било възможно да се осигури такава гледаемост, както точно на централния булевард "Цар Борис Трети Обединител".

Около 300 вече са заявките за акредитация от журналисти от България и чужбина, от името на Европейската комисия в официалната церемония ще участват комисар Мария Габриел, ще бъде и Цвета Караянчева, а що се отнася до министър- председателят, той още не е потвърдил, макар че е поканен.

Кметът Иван Тотев показа одеялата и шаловете с лого на Пловдив 2019, които ще се раздават на хората – впрочем предвидени са по 15 000 бройки от всеки артикул, цветовете са синьо, розово и бежаво. Те ще останат на хората като сувенир от събитието. Тотев обеща слънчево време и 4-5 градуса за през деня, а само десет минути след като го предрече, в Пловдив заваля първият сняг. Няма изгледи да натрупа, така че засега времето наистина помага. Зрителите на вечерния спектакъл "Ние всички сме цветове" трябва да се приготвят за поне тричасово стоене на едно място- поканени са от 17.30, събитието започва в 19, а от 20 следва музикална програма на немския ди джей Шилер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колекционера

    33 3 Отговор
    Този още ли е на свобода?
  • 2 Киро

    32 2 Отговор
    С тези задръствания ще го помня много сигурно е.
  • 3 Meganoob BG

    21 3 Отговор
    "Ще се запомнят хубавите емоции и проекти". Да само излез на главната без охрана да видиш какво ще те направят гражданите ти за дето блокира улиците на града. По скоро ще е столица на фекалиите, за тия 4 години подготовка поне канализацията да беше оправил.
  • 4 Подарък

    4 1 Отговор
    По една салфетка с паяче на всеки вдигнат автомобил
  • 5 Toteff /крадец. Com

    18 1 Отговор
    Определено мамин Ваньо ще го запомни! То такова лапане падна покрай това откриване ,че и праправнуците на мамин ще си го спомнят !И те така, та чак до девето коляно!

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 боцмана

    17 1 Отговор
    Ванко кажи на хората колко струват всички дивотии по тази столица на културата. Ако гостите мръднат малко по навътре в културната столица , примерно , зад ЖП гарата по улица Калиакра , малко преди затворения пешеходен мост се намира уникален клошарски бивак съществуващ от пролетта. Там гостите на града могат да се запознаят с уникални човешки същества от мъжки и женски пол , перманентно пияни , Около тях обикаля глутница от елитни кучета , кръстоска между цигански подкаручник и коферданер( тази порода се изхранва от боклукчийските кофи) , да се насладят на огъня им поддържан с всевъзможни боклуци и смърдящ на циганска мишница. С две думи на културата на Пловдив с която толкова сме свикнали ,че минаващите господа от първо районно за десет месеца не са спрели нито веднаж да видят за какво става въпрос. Култура Ванкоооооо, култура!

    Коментиран от #16

  • 10 дженко

    6 1 Отговор
    само туй ни трябваше на голият ни г....з,всичката мара е втасахме че и това на булгаристан
  • 11 123

    5 1 Отговор
    Прасенца ще има ли, нещо лютеница, кисели краставички?
  • 12 Анонимен

    3 0 Отговор
    Тотев, закла ли прасетата?

    Коментиран от #19

  • 13 Красив град за стойностни хора!

    3 7 Отговор
    Градът на тепетата,един от красивите градове на България!Аз се радвам от сърце,че града прибавя към своята дългогодишна история още едно запомнящо се събитие!Няма значение за мен ,кой е кмет на град Пловдив,защото който и да е той ,ще се погрижи така ,че всичко да бъде красиво за пловдивчани и гости...!!!!Времето дано бъде хубаво,тук никой не може да се бърка на това....!!!!С една дума ,щастлива съм от този факт,защото си го обичам града.....!!!!Успех на всички ,които се грижат със цялото си внимание от доста време и вярвам ,че ще се.получат нещата както искат управляващите в града и пловдивчани...!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 14 СссереМ

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Toteff /крадец. Com":

    Троле колко ника имаш?

    Коментиран от #15

  • 15 Серсемина

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Много, защо ти освен Ссссерсеминна други нямаш ли? Катър! !!
  • 16 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "боцмана":

    Ти да не си от тях..?Във всеки град има помиярри и техните собственици....!Ко да ги прай Ванко,да ги вземе.у тях си!Те са нахални ,като друга група,нема спасение от тях..!?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тотевъ, а Вавилонската Блудница

    3 1 Отговор
    ти ще трябва батко да изиграеш!!!
    "Всички сме цветове", Вие батко ако искате и ВЕНЧЕЛИСТЧЕТА играйте, ама НИЕ не щем на Сатаната да се кланяме и го ПРЕЗИРАМЕ от как свят светува го РАЗОБЛИЧАВАМЕ копелето недно!!!
    Качвай се на Вавилонската си кула, ама си забий един фишек. па да та отвей знаеш къде, чак във древния град Содом и после знаеш какво става с Вавивилон и Вавилонската кула!!!
    Ако не знаеш, защото не си чел Библията, кожи на Отец Николай да ти разкаже!!!, ама да не те докосва преди да те прекъди ТАМЯН и СВЕТЕНА ВОДА и да те освободи от ВАВИЛОНСКИТЕ БЕСОВЕ!!!
  • 19 Хрис

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Пловдив си има всичко и заслужава да бъде европейска столица на културата , но ако мислите, че КУЛАТА ПРАВИ КУЛТУРАТА, жестоко се лъжите. Този мегаломански проект, който след цялата патардия ще бъде демонтиран, само усложнява живота на хората в района, а каква стойността му и кой щсе е облажил от него ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 кремльовски соросоид

    1 0 Отговор
    ще ви запомни целия свят с герберските излагации. жалко за хубавия древен град.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кой

    1 0 Отговор
    Пази боже още един мандат