1 383 4

Необозримо за Кольо Карамфилов

Ретроспективна изложба в памет на художника в Пловдив

Необозримо за Кольо Карамфилов

С ретроспективна изложба "Необозримо за Кольо К." на Кольо Карамфилов (1963-2014) започна новата изложбена година в Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Тя беше открита от заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков и председателя на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова в Градската художествена галерия.

Изложбата е част от програмата на проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" и може да бъде видяна от любителите на изобразителното изкуство и почитатели на Карамфилов от днес до края на януари. На 28 януари, отново в галерията, ще бъде представен и двуезичен каталог, специално подготвен за изложбата.

На двата етажа на галерията са експонирани близо 90 платна от различни периоди в артистичния живот на Кольо Карамфилов, предоставени специално за изложбата от галеристи, частни колекционери и приятели на художника. Те разкриват пред публиката целия творчески път на Карамфилов, всичките му търсения и теми, върху които е работил в почти всички жанрове на визуалното изкуство - графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография, изявява се също като режисьор и сценарист.

"Знам, че всеки един от вас има емоционална връзка с Кольо Карамфилов, има хубав спомен или пък има красива негова работа у дома", каза кураторът проф. Галина Лардева, като специално благодари на фондация "Пловдив 2019" за подкрепата на проекта. По думите ѝ тази изложба показва безкрайната творческа мощ на Карамфилов, заради което са подбрани работи, които са ключови, изключително любопитни, много знакови и в същото време нe са преекспонирани.

Синът на художника Росен Карамфилов благодари на организаторите с думите: "Честно казано загубих дар слово, докато разглеждах изложбата и за първи път виждам изложба на баща ми, която показва почти всички негови лица като артист".

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Експерта
  Отговор
  1 23:03  08.01.19
  Това картина ли е? Мискех си че по грозни платна от тези на Пикасо няма, но имало!

  Коментиран от #3

 • 2 23:17  08.01.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • куратор
  Отговор
  3 08:50  10.01.19

  До коментар #1 от "Експерта":

  Хаха, прекрасен коментар! По-добър е и от Пикасо, за това картините му са ''по-грозни'' от неговите.
 • Крум
  Отговор
  4 17:05  10.01.19
  Наистина голем "художник"-бохем,алкохолик и на всичко отгоре далтонист...но в съвременна България това се цени...иначе е добър карикатурист.

Напиши коментар:


Публикувай