8 Януари, 2019 22:58 2 712 4

Необозримо за Кольо Карамфилов

  • кольо карамфилов-
  • художник-
  • изложба

Ретроспективна изложба в памет на художника в Пловдив

Необозримо за Кольо Карамфилов - 1

С ретроспективна изложба "Необозримо за Кольо К." на Кольо Карамфилов (1963-2014) започна новата изложбена година в Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Тя беше открита от заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков и председателя на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова в Градската художествена галерия.

Изложбата е част от програмата на проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" и може да бъде видяна от любителите на изобразителното изкуство и почитатели на Карамфилов от днес до края на януари. На 28 януари, отново в галерията, ще бъде представен и двуезичен каталог, специално подготвен за изложбата.

На двата етажа на галерията са експонирани близо 90 платна от различни периоди в артистичния живот на Кольо Карамфилов, предоставени специално за изложбата от галеристи, частни колекционери и приятели на художника. Те разкриват пред публиката целия творчески път на Карамфилов, всичките му търсения и теми, върху които е работил в почти всички жанрове на визуалното изкуство - графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография, изявява се също като режисьор и сценарист.

"Знам, че всеки един от вас има емоционална връзка с Кольо Карамфилов, има хубав спомен или пък има красива негова работа у дома", каза кураторът проф. Галина Лардева, като специално благодари на фондация "Пловдив 2019" за подкрепата на проекта. По думите ѝ тази изложба показва безкрайната творческа мощ на Карамфилов, заради което са подбрани работи, които са ключови, изключително любопитни, много знакови и в същото време нe са преекспонирани.

Синът на художника Росен Карамфилов благодари на организаторите с думите: "Честно казано загубих дар слово, докато разглеждах изложбата и за първи път виждам изложба на баща ми, която показва почти всички негови лица като артист".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерта

    3 8 Отговор
    Това картина ли е? Мискех си че по грозни платна от тези на Пикасо няма, но имало!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 куратор

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Експерта":

    Хаха, прекрасен коментар! По-добър е и от Пикасо, за това картините му са ''по-грозни'' от неговите.
  • 4 Крум

    1 0 Отговор
    Наистина голем "художник"-бохем,алкохолик и на всичко отгоре далтонист...но в съвременна България това се цени...иначе е добър карикатурист.