11 Януари, 2019 23:00 2 887 6

Рекорден брой посещения в Лувъра заради Бионсе

  • бионсе-
  • париж-
  • франция-
  • музей-
  • рекорд-
  • лувър

Добра година за прочутия музей

Рекорден брой посещения в Лувъра заради Бионсе - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Световноизвестният музей в Париж - Лувърът, постави нов рекорд за посещаемост през 2018 година с помощта на американската певица Бионсе и нейния съпруг Джей Зи. След чувствителния отлив на посетители заради атентатите през 2015 година, изминалата 2018 е повече от добра година за Лувъра.

Музеят в Париж е бил посетен от 10,2 милиона души - ръст от 25% спрямо предходната година. Нито един музей в света не може да се похвали с такива добри резултати, а успехът според френски медии се дължи на богатата колекция, модернизацията и интелигентната комуникационна стратегия.

Според представители на музея важна роля е изиграл клип на Бионсе и Джей Зи, заснет пред Мона Лиза, Венера Милоска и други известни творби. Той е бил гледан 150 милиона пъти в Youtube. Инвестицията от 60 млн. евро за модернизация също е оказала влияние. Голяма част от средствата са набавени след откриването на подразделение на Лувъра в Абу Даби. В Лувъра се съхраняват 554 000 експоната, разположени на повече от 70 хил. кв. метра площ. Три четвърти от посетителите са чужденци, най-много от тях американци - приблизително милион и половина души, както и 1 млн. китайци.

Джокондата остава основната атракция. 2019 г. ще бъде белязана от две големи събития - 30 години от изграждането на пирамидата, откъдето се влиза в музея, и ретроспекция, посветена на Леонардо да Винчи по повод 500-годишнината от смъртта на твореца, предаде БНТ. Протестите на „жълтите жилетки" не са засегнали туризма и посещението на музеите като цяло. Триумфалната арка, която стана сцена на насилие и бе затворена за две седмици, е била най-популярният монумент във Франция, привличайки 1,7 млн. туристи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    2 0 Отговор
    ооха
  • 2 култура дреме им на...

    6 3 Отговор
    Ема така е чалгата па била тя и американска, ще спаси света !
  • 3 Мишето

    7 0 Отговор
    Един интелигентен човек ,ако има възможност,добре е да посети Лувъра и Ермитажа....!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Г.З.

    0 1 Отговор
    Заради Мадона посетих Ермитажа,човек трябва да види и хубави неща.
  • 6 Гзт

    1 1 Отговор
    Ще го посетя и без тази да му прави реклама. За да я слушат повече хора , я да се снимам в музей.