Last news in Fakti

28 Януари, 2019 13:31 1 632 1

Холивуд почете славен ветеран (ВИДЕО)

  • холивуд-
  • алан алда-
  • том ханкс

Алън Алда беше отличен с приз за цялостно творчество от Гилдията на филмовите актьори

Холивуд почете славен ветеран (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ветеранът Алън Алда беше почетен от американската Гилдия на филмовите актьори с награда за цялостно творчество - признание за 60-годишната му кариера на екрана и сцената, съобщи АР.

През октомври миналата година Алда беше обявен от актьорската гилдия за 55-ия носител на почетното й отличие. Актьорът ветеран и носител на награди "Златен глобус" и "Еми" беше почетен на състоялата се церемония за годишните отличия на професионалната организация.

Осемдесет и три годишният Алда, който през юли 2018 г. оповести, че три години по-рано е бил диагностициран с болестта на Паркинсон, беше аплодиран на крака от гостите на церемонията.

Алда беше представен от двукратния носител на "Оскар" Том Ханкс, който го назова с рожденото му Алфонсо Джоузеф Д'Абруцо.

"Десетилетия наред и дори цял живот имаме късмета да наблюдаваме как господин Д'Абруцо упражнява професията си", заяви Ханкс, представяйки актьора ветеран, известен още с благотворителната си и филантропска дейност.

Алън и Том са се снимали заедно във филма "Мостът на шпионите". Ветеранът, разбирайки че по-младият му колега ще му връчи почетния приз, сподели, че през годините двамата са се засичали по наградни церемонии и в самолети. "Помня го още откакто беше просто едно хлапе", каза Алда.

Приемайки отличието си, развълнуваният ветеран сподели: "Това признание идва за мен в момент, когато имам шанса да обърна поглед назад и да видя какво означава да си актьор. Сега се чувствам по-горд от всякога, че съм един от вас. Вероятно никога не е било по-необходимо, отколкото в този момент, когато културата е силно разделена, да погледнем света през очите на другите. Актьорите могат да помогнат поне мъничко, правейки това, което умеят".

Алда е най-известен с ролята си в сериала "Военнополева болница". Сред филмите с негово участие е "Авиаторът", донесъл му единствената в кариерата му номинация за "Оскар". Алда е носител на шест телевизионни награди "Еми" и същия брой отличия "Златен глобус".

Сериалът "Военнополева болница", направил актьора познат на зрителите както у дома, така и по света, първоначално се излъчва от телевизия Си Би Ес. Финалът на 11-те сезона през 1983 г. е проследен от 106 милиона телезрители в САЩ - рекорд за най-голяма публика за телевизионна програма, останал неподобрен в продължение на 30 години.

Ветеранът е известен и с работата си за редица благотворителни дружества и организации, подпомагащи деца, жени и науки. През годините дейността му в комбинация с приветливия му характер печелят на Алда репутацията на "симпатяга".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат Гошо

    3 0 Отговор
    Много голям!