18 Февруари, 2019 10:34 2 783 3

Издадоха книга с 60 писма на Васил Левски

  • васил левски-
  • книга-
  • апостола на свободата-
  • писма

Вътре може да бъде открита част от кореспонденцията на Апостола с Найден Геров, Георги Раковски, Любен Каравелов и други революционери

Издадоха книга с 60 писма на Васил Левски - 1

България почита паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Навършват се 146 години от гибелта му и по този повод излиза книгата „Писмата на Левски“ на сдружение „Българска история“. Изданието е подкрепено от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

„В писмата може да се видят многото образи на Левски. В някои от тях той е отзивчив и разбиращ спрямо съратниците си, в други – жесток и критичен“, разказа в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР Мартин Чорбаджийски, един от редакторите на книгата.

Изданието е събрало общо 60 писма на Апостола в две части. В първата част са поместени фототипни копия на писмата, а във втората те са разчетени. Запазен е автентичният текст, писмата не са адаптирани към съвременната езикова норма, обясни още Чорбаджийски.

Има писма на Левски до Найден Геров, Георги Раковски, Любен Каравелов, Данаил Попов.

Поместено е и предсмъртното писмо на Апостола с някои от най-запомнящите се прозрения – „Времето е в нас и ние сме във времето“ и „Тоз, който ни освободи, той и ще ни пороби“ и завещанието към съратниците да продължат борбата за освобождение на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон

    6 5 Отговор
    Само Левски, оле!
  • 2 НКВД

    4 5 Отговор
    Тоз който ще ни освободи той ще ни пороби??!!! Това писмо е писано 115 години след смърта на Васил Левски!!
  • 3 фойфк

    1 3 Отговор
    Знам че сайтът е за тоалетна хартия ама
    На мене ми се ходи до тоалетна а мамя я няма който знае каде е мама да ми каже. Ама да е по скоро че ще се насера, побързайте моляяя
    Не издържам.