Last news in Fakti

15 Март, 2019 19:19 10 473 11

Новият клип на Мариана Попова предизвика голям скандал

  • скандал-
  • видеоклип-
  • авторски права-
  • дамасцена-
  • мариана попова-
  • две хубави очи-
  • кадри-
  • без разрешение-
  • режисьор-
  • тодор анастасов

Във видеото са използвани кадри от филма "Дамасцена" без разрешението на режисьора

Новият видеоклип на певицата Мариана Попова "Две хубави очи" е на път да предизвика поредния скандал за авторски права на културно произведение. В него са използвани кадри от филма "Дамасцена", в който участва половинката на изпълнителката - актьорът Веселин Плачков.

След появата на клипа в общественото пространство обаче, режисьорът Тодор Анастасов сигнализира във Facebook страницата на предаването "На кафе", че кадрите са взети без негово съгласие.

Режисьорът избра точно тази страница, за да публикува сигнала си, защото в същия ден Марина бе канена като гост при Гала, за да разкаже повече за новия си проект и да представи премиерно клипа на "Две хубави очи" в телевизионния ефир.

Режисьорът категорично заяви, че във видеото към песента са незаконно използвани кадри от филма "Дамасцена", излязъл на екраните на 3 ноември 2017 година. Лентата е с участието на годеника на Мариана Попова — Веселин Плачков.

"Според договора ми на режисьор на филма всяко използване на кадри на заснетия материал извън филма става с мое съгласие — такова аз не съм давал. Показването на клипа ще е незаконно и подсъдно", написа още Анастасов.

По-късно той похвали Нова телевизия, тъй като оттам са реагирали много бързо и не са излъчили клипа: "Адмирации към Нова ТВ, че не пусна клипа на Мариана Попова, след като ги алармирах за незаконно използване на кадри от филма "Дамасцена". Въпреки че беше обявен предварително за показ, в последния момент намериха начин да не се случи."

Обвиненията на Атанасов не останаха без отговор от страна на певицата, която сподели раздразнението и огорчението си в социалната мрежа. "Да създадеш красота и да я хвърлиш в мръсотията на общество с подменена ценностна система, да е важна само клюката и евтиното хвърляне на обвинения, да се измислят свободни съчинения от съмнителни личности", написа тя в страницата си във Facebook.

Това не е първият скандал около "Дамасцена". Преди време Тодор Атанасов обвини компанията Concept Studio, че е започнала работата по изцяло нов монтаж на неговата готова продукция, без да има разрешение нито от него, нито от сценариста и изпълнителен продуцент Мария Лалева.

"Не става въпрос за съкращения, както практикува "Холивуд", но пак със съгласие на авторите, било то и предварително. Махнати са цели линии от филма и сцени", твърди Тодор Анастасов.

Както Анастасов, така и Мария Лалева посочват, че имат официални документи, с които да удостоверят, че са носители на авторските права на филма "Дамасцена". Атанасов разказа, че е бил заставян да се откаже от правото си върху продукцията в името на това лентата да бъде "довършена" от нов екип. За Тодор Анастасов това е абсолютно недопустимо, тъй като според него става дума за преработка на вече готов продукт, който е минал официална премиера с продадени билети, гостувания по киносалони и т.н. В основата на всичко по думите на режисьора стои именно актьорът Веселин Плачков.

Справка в страницата на вече прожектирания в кината филм "Дамасцена" в IMDb показва, че са допълнени имената на нов режисьор, нови трима съсценаристи и нов монтажист. Това става, без да е налице съгласието на носителите на авторските права за преработка и изменение, които също потвърдиха за настъпилата промяна. Филмът вече носи и името "Преходът — Дамасцена".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    29 0 Отговор
    На вас като ви качи друг ваша песен някъде и уревавате орталъка, тъй че плащай. Говоря по принцип, теб те слушат само роднините ти и любовните ти.
  • 2 кофтарка

    26 1 Отговор
    Хич не е нахална Марианка, ама хич ! То и кой ли, ще го гледа и слуша, но въпросът е принципен !
  • 3 Данил

    13 0 Отговор
    Тая Попова много грозна .
  • 4 Mорук

    7 1 Отговор
    Замалко да си помисля че е дъщеря на Евгени Минчев ,ама са сетих че той беше джендър,поредната ни натресена "звезда"
  • 5 Цар Вул

    6 1 Отговор
    То пък един филм!С х.й да го сочиш,и да го ядеш с друг,че сам горчи!!!
    А песента е подигравка с шедьовъра на Пеьо Крачолов Яворов/по точно музиката/!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Казах!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #8

  • 6 жоро уудстока

    5 2 Отговор
    Таз "курабийка"за авторски права да е вЧувала?!Що не си прави сама песните,вместо да мачка чужди чаршафи......
  • 7 Bubbles

    7 3 Отговор
    Цялата тая работа с тия авторски права и закона в този му вид са пълна кочина.
    Всеки реве за щяло и не щяло че бил автор и искал пари.
    Тая мания за пари ще ни затрие това е!
  • 8 Рачко Пръдлето

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Цар Вул":

    Тоя "Пеьо"ще да е некой ноф!!!
  • 9 Пилона

    0 0 Отговор
    Коя пък е тази
  • 10 Ана Мари

    0 2 Отговор
    След песента на Марияна всеки ме пита за филма къде и кога може да го гледат, прекрасна реклама на филма и аз питсм кога ще го пуснете по телевизията да го гледаме браво на свторс на филма и на песента прекрасни решение поздрави за автори и творци актьори и всички
  • 11 Гост

    3 0 Отговор
    Президента е имал много лош вкус. Това обяснява някои неща...