26 Март, 2019 14:13, обновена 26 Март, 2019 14:19 2 669 16

"Одрин падна!" Честваме Деня на Тракия!

  • тракия-
  • одрин-
  • одринска крепост-
  • одринска епопея

Почитаме всички онези войници, сражавали се и паднали край османската крепост през 1913 година

"Одрин падна!" Честваме Деня на Тракия! - 1

Днес, 26 март, честваме Деня на Тракия. На тази дата почитаме всички български войници, сражавали се и паднали край Одрин, както и всички онези хиляди българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

На 26 март 1913 година, по време на Балканската война, българската армия превзема Одринската крепост. Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите дават 1316 жертви и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

През 2006 година денят е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия.

Видео: "Българска история"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бай Станчо

    20 3 Отговор
    Славни времена за България! За разлика от сега
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    3 15 Отговор
    Безсмислено нападение ..целта е била да има западен фронт ,за да могат европейците да завладеят ”черешката на тортата ” на Османската империя ...Либия и Близкия изток..

    Коментиран от #6

  • 5 Хасан

    2 15 Отговор
    Немски генерали които ръководят тбългарската армия превземат крепост която се ”отбранява ”от немски генерали на служба при султана ..

    Коментиран от #12

  • 6 Максим

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Победата донася свободата на тракийските българи! И не знам що се пънеш да пишеш тука глупости? България, за разлика от сега е била сериозен фактор на Балканите и Европа, в това число е била и голяма военна сила, в това число и повече от Турция! Сега е вече друго

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Хасан

    4 13 Отговор

    До коментар #6 от "Максим":

    Прочети доклада на Карнеги ..за насилието,изнасилванията,масовите убийства на цивилното население и турските военоплениците ...насилие срещу хора които са се предали..

    Коментиран от #9

  • 8 Антисоциалист

    10 1 Отговор
    Господа, гордеем се с успеха и героизма на българската армия от 1913 г., но е редно е да се си спомним и, че: - Борис III Кобургота върна Одрин на Турция; - синът му Симеон Кобургота е първият в историята на човечеството монарх министър - председател на република; - множество "наши" глупци и продажници гласуваха за него; - БСП му хариза партийните си организации и кадри; финансовия "царски" министър Милен Велчев "обърна" нациналния дълг в евро по-най ниския курс на еврото, та народа ни загуби няколко милиарда; при тайният държавен фалит при правителството на Симеон Самозванец и България плати на Либия с концесиите ни там...
    Господа, достойни ще сме за предците си осъдим ли предателите си...
  • 9 Антисоцалист

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Лъжете. Докладът на Карнеги е за зверствата спрямо българите, а не обратното. А лъжете не защото сте "Хасан", а защо служите срещу родината ни и срещу народа ни. Служите с лъжи. И едва ли сте "Хасан" - Хасан е човешко име...

    Коментиран от #10

  • 10 Хасан

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Антисоцалист":

    Аз съм за отворено общество ...за толерантност и мултикултура и едва ли съм против вас

    Коментиран от #15

  • 11 Yavuz

    4 8 Отговор
    Щом толкова "геройски " са превзели Едирне ,защо го отстъпват по късно. Сърбите също участват в превземането на града и много често влизали в конфликт с българите заради безчинствата към местните от страна на българите.

    Коментиран от #14

  • 12 Yavuz

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    А "плененият" Шюкрю паша е отведен в София, където го настаняват в пет звезден хотел и всеки ден си пие кафето с висши управници разговаряйки на френски, докато пленените войници са оставени буквално без храна и вънка под дъжда в студено време, където повечето умират .
  • 13 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Максим":

    Щото му е толкова акъла, като на скарида!
  • 14 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Yavuz":

    Това откъде го изсмука? Смайваш ме!)))

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Yavuz

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    Има документален филм за превземането на Одрин, където участват историци от Турция, България и Сърбия. От българска страна участва и покойният вече Божидар Димитров.