Last news in Fakti

21 Април, 2019 19:35 7 026 5

Джесика Ланг на 70 (СНИМКИ + ВИДЕО)

  • джесика ланг-
  • 70 години-
  • актриса-
  • рожден ден
Джесика Ланг на 70 (СНИМКИ + ВИДЕО) - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Американската актриса Джесика Ланг отпразнува своя 70-ти рожден ден. Известна с многобройните си роли и превъплъщения както в киното, така и на малкия екран, тази забележителна жена напълно заслужено може да бъде обявена за една от най-добрите актриси на своето време.

Една от причините за това е фактът, че тя е печелила Оскар, както за главна, така и за поддържаща роля.

Ланг е родена на 20 април 1949 г. в град Клокет, щата Минесота. През 1967 г. спечелва стипендия и постъпва във Факултета по художествено изкуство на Университета на Минесота, но не се дипломира. През 1971 г. се омъжва за испанския фотограф Пако Гранде и пътешестват заедно из цяла Америка. Самата Ланг също се занимава с професионална фотография. След това заминават за Париж, където тя взема уроци по пантомима при известния преподавател Етиен дьо Кроа.

Джесика Ланг на 70 (СНИМКИ + ВИДЕО)

В Ню Йорк работи в модна агенция и е забелязана от продуцента Дино Де Лаурентис. Той ѝ предлага да се яви на кастинг за неговия филм "Кинг Конг", който излиза на екраните през 1976 г. С ролята си Ланг получава "Златен глобус"за най-добър дебют през 1977 г.

След пет години партнира с Джак Никълсън в криминалната драма "Пощальонът винаги звъни два пъти". През 1982 г. снима "Франсис", където изпълнява ролята на актрисата Франсис Фармър. През 1983 г. играе в "Тутси" заедно с Дъстин Хофман и получава "Оскар" и "Златен глобус" за най-добра поддържаща женска роля.

През 1994 г. Ланг се превъплъщава в Карли Маршъл в драмата "Синьо небе", за която получава "Оскар" и "Златен глобус" за най-добра женска роля. През 1995 г. се снима с Алек Болдуин и Джон Гудман в телевизионния филм "Трамвай Желание". Изпълнението ѝ носи "Златен глобус" в категорията "най-добра актриса в минисериал или телевизионен филм".

Джесика Ланг на 70 (СНИМКИ + ВИДЕО)

През 2011 г. отново изабира телевизията и се включва в сериала "Американска история на ужасите", където играе в първите четири сезона. Всеки път тя се превъплъщава в нов герой - кой от кой по-блестящи и зловещи. Именно заради това няколко години поред тя печели приз на почти всички годишни награди за филмово и телевизионно изкуство.

Работата ѝ е удостоена с наградата на Гилдията на филмовите актьори, с "Еми" и със "Златен глобус". Ланг е печелила и много други международни награди. Тя играе и в театъра, като "Дългият път на деня към нощта" ѝ носи престижното театрално отличие "Тони" за 2016 г.

Джесика Ланг на 70 (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимки: EPA/БГНЕС

Сред музикалните ѝ изяви е солов албум "From the Big Apple to the Big Easy: The Concert for New Orleans". Участвала е в редица благотворителни акции и е посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

Джесика Ланг на 70 (СНИМКИ + ВИДЕО)

От 1976 г. поддържа връзка с руския актьор и балетист Михаил Баришников, с когото имат една дъщеря Александра. През 1982 г. сключва брак с американския режисьор Сам Шепард, с когото имат две деца — Хана и Уокър. Джесика Ланг е будистка и вегетарианка.

Джесика Ланг на 70 (СНИМКИ + ВИДЕО)

Освен всички нейни постижения в киното и телевизията, Джесика Ланг се изявява и като фотограф, като изложбите ѝ често прекосяват границите са САЩ и са представяни на много места по цял свят.

Джесика Ланг на 70 (СНИМКИ + ВИДЕО)

Джесика Ланг на 70 (СНИМКИ + ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    6 1 Отговор
    Една от най-добрите американски актриси. Когато Америка беше велика страна!
  • 2 vasik atanasova

    2 2 Отговор
    спомням си е в ръката на КИНГ КОНГ
    БЕШЕ КРАСАВИЦА
    НО ЖИВОТА Е ЖЕСТОК

    Коментиран от #3

  • 3 Токо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "vasik atanasova":

    Ма кво приказш ... Мани мани , жесток е живота! Това е една измъчена жена очукана от живота.....
  • 4 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Нека си я хвалят янките. Добра артистка и в киното и в театъра. Днес ние трябва да почетем нашата Лили Иванова, която навършва 80 /осемдесет/ лазарника. Бъди жива и здрава, Лили!!! По-вече от 60 години посвети на тая магия - песента, за да ни радваш. Поклон доземи. Българинът е такова животно, че и дори да те критикува, понякога дори несправедливо - той те о б и ч а !!! Чувал съм в Полша,Чехословакия и СССР обикновени хора да тананикат твоите песни. В Румъния ми даваха луди пари за твоя плоча. Честит юбилей - бъди здрава !!!
  • 5 dsd

    0 0 Отговор
    Жена с класа, ако ще и на 100 години да стане - важното е че класата личи. Не е като нашите Плеймейтки... надуваеми кукли!
    Да е жива и здрава!