Last news in Fakti

29 Април, 2019 16:53 3 029 0

Фотографията изисква търпение, системност и късмет

  • людмила капитанова-
  • фотография-
  • изложба

Изложба 8-21 май 2019 г., София, Оборище 5

Фотографията изисква търпение, системност и късмет - 1

Българката Людмила Капитанова, фотограф-любител, за втори път се приближава до титлата гуру в световната игра за фотографи GuruShots.

Това посочва в свой коментар Весела Маева.

„Постоянното търсене на собствените лимити и любовта към света, с неговите разнообразни страни, намират в нейната фотография начин да се покажат на повърхността и да бъдат разказани с финес и удивителна непосредственост. Людмила възпроизвежда изображения, които разказват истории чрез присъствието на хора и живи същества в естествената им среда“, казва за нея фотографът от „Нейшънъл джиографик“ Роберто Паци. Той покани Людмила на поредната си експедиция в Иран през септември.

Паци е приел поканата да бъде гост на първата самостоятелна изложба на Людмила Капитанова от 8 до 21 май т.г. в София, в галерията на Оборище 5. На изложбата Паци, който е тревъл – портретист, автор на седем книги, на серии лимитирани и добре продавани фотографии, собственик на две галерии – в Палма Де Майорка и Сингапур, ще представи на изложбата три свои фотографии.

Най-интересното е,че те с Людмила се познават задочно – от фотографите й. Такова е условието за участие и оценка в играта GuruShots. Участието е със снимки, а едва след оценките журито узнава имената на фотографите. Людмила за втори път получава титлата мастер в световната игра-конкурс. Във всяка от темите участват над 8000 фотографи от цял свят. Журито, съставено от гуру фотографи /най-високата степен в играта/ избира всеки месец 50 от най-сполучливите фотографии и ги представя на изложби в галерии в цял свят. През април изложбата беше в Берлин, откъдето се завърна Капитанова.

На дебютната си изложба от 8 до 21 май т.г. в галерията на Оборище 5 Людмила Капитанова ще представи над 30 собствени фотографии от най-екзотичните части на света – от Еверест и полярната тундра до пустините в Африка. Макар и любител, много от снимките ѝ се отличават с висока професионална прецизност и оригиналност. Именно това ѝ дава кураж да покаже на публиката емоцията на фотографията. „Преди няколко години,след като покорих връх “Ухуру пик - Килиманджаро “, отдох на сафари в Африка. Винаги нося със себе си фотоапарат и обичам да снимам. След сафарито групата посетихме Музея на изобразителното изкуство в град Моши, изходна точка на всички експедиции до Килиманджаро. Видях изложена една много голяма фотография със зебри, само че в черно-бяло, която беше почти идентична с „моите“ зебри. Фотографията струваше 5000 долара. Тогава си казах – май че и аз ставам за фотограф. Така се заразих с тази амбиция“.

Людмила е зодия Стрелец. Спортен тип. Занимавала се е с лека атлетика, обича и играе активно тенис. Майка на три деца. „Обичам предизвикателствата. А за да уловиш мига, освен усета, е необходим и късмет. В един фокусиран елемент може да се крие цял свят“, казва тя за своите фотографии. Изложбата ѝ „Светът през моя обектив“ е шанс да надзърнете през нейния обектив в уникални точки на света, като почувствате стила и емоцията на един любител-фотограф, който снима с професионална хватка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА