Last news in Fakti

11 Май, 2019 07:31 4 318 12

120 години от убийството на Щастливеца

  • убийство-
  • алеко константинов-
  • щастливеца

Съдебният процес срещу престъпниците трае само пет дни – от 3 до 7 ноември 1897 г.

120 години от убийството на Щастливеца - 1

На 11 май 1897 г. край пазарджишкото село Радилово е убит Алеко Константинов (Щастливеца).

Целта на покушението всъщност е неговият спътник Михаил Такев, адвокат и политик, който остава невредим.

Двамата, приятели и колеги от Демократическата партия, се срещат случайно в Пловдив на 8 май, където имат дела – по това време Щастливецът работи като адвокат. Такев кани писателя в родния си град Пещера, за да отпразнуват заедно празника на светите братя Кирил и Методий.

Вечерта на 11-ти, на връщане от Пещера към Пазарджик, те се отбиват за кратка почивка в село Радилово, където са били и сутринта. Минути след като напускат селото, им е устроена фаталната засада. Само дни след трагедията, заговорът се разплита. Подбудител на нападението се оказва кметът на село Радилово, Петър Минков. Причината е абсолютно прозаична – между жителите на Пещера и Радилово отдавна тлее вражда заради спорна гора и земя. Освен това кметът ненавижда Такев, тъй като са политически противници. Минков решава да се възползва от сгодния случай и да организира покушение срещу депутата.

Съдебният процес срещу престъпниците трае само пет дни – от 3 до 7 ноември 1897 г. Физическите убийци, радиловчаните Милош Топалов и Петър Салепов, заедно с кмета Петър Минков, са осъдени на смърт. Тъй като Салепов е непълнолетен, заменят смъртната му присъда с 15 години затвор. На 13 април 1898 г. Минков и Топалов са обесени в Пазарджик.

Алеко Константинов е автор на пътеписите "До Чикаго и назад", "Какво? Швейцария ли?", "През марта на Чепино" и на фейлетоните: "Бай Ганьо", "Миш-маш", "Разни хора - разни идеали" и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Бай

    26 0 Отговор
    Бай Ганьо управлява България.
  • 3 Асен

    8 5 Отговор
    Алеко Щастливеца този път май щастието не е било с него.Това е мал шанс и нелепа случайност както се казва-Отзовал се е на неправилното място, в неправилното време, може и такава да му е била съдбата както ще кажат други.

    Коментиран от #9

  • 4 ДАААА

    8 10 Отговор
    ЗАЩО НЕ КАЗВАТЕ, ЧЕ КМЕТЪТ ПОРЪЧИТЕЛ НА УБИЙСТВО Е ОТ МАФИОТСКАТА ЧЕРВЕНА ПАРТИЯ ?

    Коментиран от #11

  • 5 Кочо

    18 0 Отговор
    са обесени в Пазарджик....... По тези земи тогава е имало ред. Сега щяха да излязат след 10г за добро поведение и след признаване на вината и съкратена процедура.
  • 6 Щасливеца

    10 13 Отговор
    Комунистите убиха Алеко а героите му ги изкараха комедийни и пародийни Всъщност Бай Ганьо е положителен герой и показва находчивоста на Българина и как във всяка една ситуация в един чужд свят излиза като победител от нея Това е благодарение на инстинкта на Българина даден му Свише да оцелява и печели

    Коментиран от #8

  • 7 Щастливецът го няма

    10 0 Отговор
    Но Ганю и ганювщината са вечни.
  • 8 Обикновен Бг

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Щасливеца":

    Мдааа , като гледам как печелим според вас направо думи нямам.
    А какво ли ще е ако губим според вас ?!?!?!?!?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ндднд

    6 1 Отговор
    Него Бай Ганя го уби!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Язи

    5 0 Отговор
    И сега всички са маскари!Поклон на АЛЕКО!