6 Юни, 2019 22:31 3 349 28

Японски вестник публикува статия за Симеон II

  • симеон ii-
  • симеон сакскобургготски-
  • монархия

Царят, прогонен от страната си на 9-годишна възраст; монархът, станал министър-председател – един драматичен живот

Японски вестник публикува статия за Симеон II - 1

В дворец насред огромна гора в покрайнините на София, един жизнен мъж на възраст ме посреща с „Добре дошли!“, поглежда ме в очите и фино се здрависва с мен. С изправена осанка и елегантно облечен, пред мен стои самият Симеон II и или Симеон Сакскобургготски – в миналото монарх на България, пише Globe Asahi.

Възкачва се на престола на 6-годишна възраст.

Българската царска фамилия е голяма и има родствени връзки дори с английската. Пред семейството е имало безброй възможности, но времето ги изпреварва. След внезапната кончина на баща му Цар Борис III, едва 6-годишен Симеон става Цар на България. Той разказва как за детското му съзнание е било шокиращо да започнат да се отнасят с него така, както довчера са се отнасяли с неговия баща.

След края на Втората световна война България влиза в сферата на влияние на Съветския съюз и след референдум през 1946 г. става народна република. С премахването на монархията Царското семейство, заедно с 9-годишния Симеон, е принудено да напусне. И до днес той не може да заличи спомена за влизането на Съветската армия и екзекуцията на множество български политици.

Оттогава България влиза в Източния блок. Симеон отива в Египет, а след това в Испания, където развива активна дейност в сферата на бизнеса. Той си спомня как е приел мисълта, че вероятно повече нито той, нито децата му ще се върнат в България.

Ако беше станало както той си е представял, вероятно днес щеше да живее в спокойствие и разкош. Промяната в неговия житейски път обаче настъпва, когато се връща в родината, вече демократична България, на която става министър-председател.

Закъснялата демокрация и очакването на „спасителя“

С падането на Берлинската стена идва голямата вълна на демократизация в Източна Европа. Реформите в България закъсняват и отчаяният народ с надежда посреща Симеон, който се завръща след половин век. Журналистът Тома Томов си спомня как той е бил приет като нов лидер, спасител, който олицетворява Европа и ще обедини българския народ. Така се създава партията „Национално движение Симеон Втори“ (НДСВ), която печели решителна победа на следващите парламентарни избори през 2001 г. По този начин се стига до изключителната ситуация, в която монарх застава начело на парламентарна република.

Неговите достойни речи и изискани маниери печелят уважението на народа. По време на мандата си до 2005 г. той преструктурира икономиката и се подготвя за присъединяване към ЕС през 2007 г. От друга страна си спомня как по това време в България е имало толкова много проблеми, че не е било възможно да бъдат разрешени наведнъж. Появява се пропаст между представите на гражданите, които очакват драстично подобряване на живота, и реалността. Професорът по история Андрей Пантев анализира ситуацията и твърди, че първоначалните очаквания са твърде високи и поради това последва и разочарование. Това е причина и популярността на Царя като политик да спадне. Управляващата дотогава партия губи последващите избори, а Симеон предава щафетата на следващите управляващи.

Попитахме го дали не съжалява за встъпването си в длъжност като министър-председател. Той откровено отговаря, че в известен смисъл има съжаления, тъй като е понесъл критики от различни хора и вероятно е развалил имиджа си. От друга страна обаче желанието му е било да не живее спокоен живот в двореца, далеч от народа, а именно обратното, така че за него е огромна чест, ако може да допринесе за страната си.

Следвоенният комунизъм премахва монархията по същия начин и в съседна Румъния. След демократизацията кралското семейство получава известна подкрепа и се дава подемна сила на движението за съживяване на монархията.

В България, обаче, поради вече по-слабата популярност на Цар Симеон, подобно нещо не се случва. Режимът, действащ дълги години в България, набира сила, а и дясната популистка партия също се увеличава. Няма изгледи за изход от ситуацията на бедност спрямо другите членки на ЕС.

Бившият министър на културата Петър Стоянович (51), казва, че само Царят може да възпре амбициите на политиците и че монархията ще бъде полезна, ако е в равновесие с демокрацията. Той подчертава, че съществува мнение, според което „при монархията има риск глупак да наследи трона“, но „при изборите шансът да бъдат избрани глупаци е още по-голям“


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    39 11 Отговор
    А пишат ли за изсечените и продадени гори в Рила където после беше осъден да върне земята но гората си беше отишла? Или колко пари е загубил по казина? А за това че е съди България заедно със сестра си а други негови 8 братовчеда по същия имот претенции нямат?

    Коментиран от #3

  • 2 Голем смях

    39 10 Отговор
    За да има Симеон 2 ,трябва да има Симеон 1.А има само Симеон Велики.В Българската история няма Симеон първи,защото никой български владетел не е имал наглостта да кръсти сина си с името на Симеон ,знаейки че Симеон е един единствен.Симеон Велики.Нашия мадритски крадец си е един обикновен Симеон Борисов Фердинандов.

    Коментиран от #20

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 31 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ако не беше Н.В. Цар Симеон Втори щяхме да гледаме Европа през крив макарон, както сега ни пързалят с Шенген и Еврозоната, но НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО!

    Коментиран от #4, #25

  • 4 Баба Вуна

    32 3 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти да видиш! Ами, ако не беше авантюрата на дядо му, България щеше да е на 3 морета! Чети историята, малки ми троле!

    Коментиран от #7

  • 5 Гост

    22 6 Отговор
    Чакайте сега... не разбрах... дъртия реститут живее в двореца Враня ли?! Това е безобразие... все пак е било резиденция за временно ползване по време на управлението му като Монарх.... Той утре ще поиска и Националната Художествена Галерия да си реституира и да направи на първия етаж чалга клуб, а на втория офиси на кол център, където да се трудат внуците на робите му, пардон народа... пък и отпред паркинга на площад Батемберг- да събира по 2 лв.

    Коментиран от #8

  • 6 Е да

    9 15 Отговор
    Така е, че Царя имаше заслуга за влизането ни в ЕС е истина. Аз, ако бях на негово място щях във встъпването си на власт да замяна длъжността президент с монархия, но за разлика от Царя не бих имал претенции за гори и имоти, защото познавам манталитета на българина. Той направи много грешки в негов си ущърб. Според мен е по добре монарх на власт, от колкото да се харчат пари за избори и заплати за президент, заместник, комисии, персонал и др.

    Коментиран от #12

  • 7 Анонимен

    15 7 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Вуна":

    Той не е виновен за греховете на друг човек. Твоя дядо, ако убие някой и теб ли да затворим.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Баба Вуна

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    То Мони иска от всичко да направи Казино, като Пеевски! " Деляновата майка"- случайно !
  • 9 Баба Вуна

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Ех братко! Ти не би ли се срамувал, за греховете на дядо ти? Аз бих! Но , прочети публикуваните наставления на Фердинант към наследниците си! Та той , като Мони, е един турист в България, като онзи дето преби камериерката на Сънито!
  • 10 Баба Вуна

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Юридически и морално си прав! Но Сагата Симеон Сакс- Кобург- готски ( горски) да те кара да мислиш!???

    Коментиран от #11

  • 11 Баба Вуна

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Баба Вуна":

    Че били от синята кръв? А знаеш ли колко българи, се връщат от Америка, с параход, за да воюват за собственната си нива и земя?
  • 12 Баба Вуна

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Е да":

    Ти имаш ли баба документ за царски имоти? А името Сакс- Кобург- готи да ти говори нещо? След разпада на Османската империя, кои сили заемат териториите на влияние? Чети млади момко, чети!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ингилизова

    2 0 Отговор
    Сори, забравих да поставя " кавичките в началото, а само в края на текста! Иначе ще ме набедят в " пристрастена " ! Аз само си копирам, гугула ми превежда и така си изкарвам хляба! А за раждането на маймунката в зоопарка на Тамбукту, ще ви информирам утре! Сега съм стресирана!
  • 15 Хмм

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Недвижими имоти ГЕРБ":

    Пий си Салатата и си хапвай ракийката!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пиниза

    13 6 Отговор
    Като не щете царя , търпете си пожарникаря.Той е честен , образован,знае езици,не лъже ,не крадне.Изобщо света вода ненапита.
  • 18 Именно

    10 0 Отговор
    Вервайте ми!
  • 19 Монсиньор

    10 7 Отговор
    Ако българите бяха възстановили монархията имаше шанс за висок стандарт, но както винаги те избраха трудния път. Как Дубай от нищо и никакво пристанище стана най луксозното място за живеене ??? Защо всички монархии имат висок жизнен стандарт ???

    Коментиран от #22, #27

  • 20 Европеец

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Голем смях":

    Дрън дрън. Ако ще да е Симеон космически, а не велики, пак е първи, а тоя след него е втори. Така е по целия свят. Няма нищо общо с личността на Кобурготски. А Симеон Велики станал "велики" много след като е умрял.
  • 21 Бачо Киро

    7 6 Отговор
    Японците писали, ама друг път... Явно "царчето" си е пратило драсканиците... На 6 години станал цар??? Кога е ставал цар, понеже аз никъде не съм чел да е коронясван. Никога не е бил друго, освен престолонаследник. Псевдоцар, пияница и комарджия и некадърен политик, туй то. Добре не е станал цар, че сигурно двете национални катастрофи от предците му са щели да изглеждат като леки тренировки.
  • 22 Бачо Киро

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Монсиньор":

    1. Петрол 2. Защото старите монархии са ограбвали света в продължение на векове.
  • 23 Алехандро

    6 3 Отговор
    Този стар смешник Симеон пак с тарикатлъци е платил на някакви си японски журналисти да пишат и му прават реклама.Доста се накраде и има пари крадец.
  • 24 Main Fürher

    3 6 Отговор
    Династията Сакскобургготски е велика!Добре че бяха те,че да забавят руското робство!Бог е един,и ток е Адолф Хитлер!!!
  • 25 Грую

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Донякъде си прав, че сред европейските аристократи, които дърпат конците му се чува думата, но ако питаш мен Господ ли Съдбата ли си знаят работата и не можем да им държим ние сметка. Неговият дядо закарал моите прадеди на фронта и те не се върнали от там. После дядо му го изпъдили, а неговият син , демек баща му се твърди че е отровен след доста неуспешни атентати срещу него. Царят пък наистина не лека съдба да го изпъдят от държавата на невръстна възраст, но и на вдовиците и сираците не им е било по-лесно, отколкото на него, а всички сме чада Божии, както проповядва християнството. През време на така наречения комунистически терор ако забелязваш нямаше война и макар и скромно народът беше сит, облечен и обут, а въпреки, че насила го задържаха в границите на държавата работеше в България и внасяше плодовете на труда си нашата си държава. В съвременната икономическа война България изгуби четвърт от цялото и половината от трудоспособно си население, което имигрира. Няма война в българската история, която да сме изгубили така трагично и с толкова големи загуби. Така че в работите на Господ и на Съдбата не се месете и не дръжте сметка и както вярно си го писал няма ненаказано добро в тази държава.
  • 26 Кви са тея циркове😂😂

    0 2 Отговор
    Бебета да управляват страни?на 6г бил на трона😂😂😂😂😂тоз требваше да е утрепан отдавна
  • 27 Не позна

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Монсиньор":

    Просто за висок стандарт българи не трябва да управляват страната и не трябва да са на постове във бизнеса иначе виждаш кво става в абсурдистан
  • 28 Ангелина

    3 2 Отговор
    До всички комунета,селяндури,гражданета,моля Ве,Не се напъвайте,че ще си изцапате гащитЙте.Ако на вас ви вземат и 2лева,ще оревете държавата.Поне не се излагайте да пишете като не знаете,кой какъв е.Негово величество цар Симеон!Човек с достойнство!Не се занимава с вашите тъпи обиди,защото ,ако ,ако е като вас,горко ни.