2 736 10

Tутанкамон пристигна в Бургас

Експозицията за "момчето цар" на Древен Египет отворя врати за посетители в началото на месец юли

Tутанкамон пристигна в Бургас
Снимка: Община Бургас

Експозицията "Тутанкамон - една недовършена любовна история" вече е в Бургас. Няколко часа продължи пренасянето на артефактите от пристанището до сградата на Държавната опера, където тя ще отвори врати за посетители в началото на месец юли.

Тази седмица в Бургас пристига и екип специалисти по древна история на Египет, който ще се заеме с подреждането на експонатите. Изложбата представя гробницата на "момчето цар" Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" съдържа около 100 артефакта, които пресъздават с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Тя гостува за първи път в България по покана и със съдействието на Община Бургас.

Експонатите са групирани в няколко тематични къта - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар".

Преминаването през всяко от пространствата позволява на зрителя да усети в максимална степен мистичния свят на древните египтяни, които са изповядвали специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Бургас / България
Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мойсей - фен
  Отговор
  1 21:28  24.06.19
  Това нещо е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО на Египет и на етнос - египтянин! Хубавото е че те си го ценят!
 • Балканския полуостров е центъра на света
  Отговор
  2 21:54  24.06.19
  Египет, както всяка друга страна си има свои неща, които са НЕЗАМЕНИМИ!!!
 • На лъвът му я няма лъвицата...
  Отговор
  3 22:20  24.06.19
  Освен ценности и други неща, за ЕГИПТЕНИНЪТ, родината му е неговият ДОМ, в който се чувства отлично, а за БЪЛГАРИНЪТ, родината му е неговият...! Българинът в България не се чувства ВКЪЩИ, а като в чуждо МЯСТО и в което населено място да отиде, не се чувства като У ДОМА СИ.

  Коментиран от #4, #5


 • Мое мнение
  Отговор
  4 22:26  24.06.19

  До коментар #3 от "На лъвът му я няма лъвицата...":

  На ЛЪВЪТ, ЛЪВИЦАТА е някъде извън България и е в територията на МЕЧКИТЕ, там има много от ''рода'' НА ЛЪВЪТ, напуснали Балканския полуостров, по времето на ''онези 5 века''!!!
 • ОБ4
  Отговор
  5 23:49  24.06.19

  До коментар #3 от "На лъвът му я няма лъвицата...":

  Абе ти ходил ли си в Египет?Знаеш ли каква мизерия е там?

  Коментиран от #8

 • Докарайте и пирамидите тука😂😂
  Отговор
  6 04:02  25.06.19
  Да ги видим
 • ДОКО
  Отговор
  7 10:50  25.06.19
  ЗАЩОТО ТУТАНКАМОН ИЗБИРА ГРАДА НА ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ..ОПИ
 • О така ли
  Отговор
  8 01:25  26.06.19

  До коментар #5 от "ОБ4":

  Ееех някои коментари в този сайт как са подразнили някоя съседка на България... че и не само нея! Извинете за неудобството! Бях забравил, че за някои хора е много важно да бъда прецакан отвсякъде и хора да имат грешни впечатления за мен!
 • ДОКО
  Отговор
  9 08:29  27.06.19
  ТУТАНКАМОН ИМА МНООГО ДА СЕ УЧИ ОТ ДНЕШНИТЕ ФАРАОНИ..МИТЕТО НИКОЛОВ И ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ ПОСЛЕДНИТЕ НЕ ПИРАМИДИ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ А И ПОРТАЛ ДА ОТВОРЯТ КЪМ ВСЕЛЕНАТА ЕХ ТУТАНКАМОН МНОГО СИ ИЗОСТАНАЛ..

  Коментиран от #10

 • Borislav Popov
  Отговор
  10 14:33  27.06.19

  До коментар #9 от "ДОКО":

  В Кайро видях по сред бял ден, цели пълчища огромни плъхове, бягаха по дъното на някакъв пресъхнал канал ли беше, река ли беше, не можах да разбера, местните не им обърнаха никакво внимание.

Напиши коментар:


Публикувай