1 276 13

21 юли 2004 г. Умира Радой Ралин

Правнук е на Таньо войвода, който е сподвижник на Васил Левски и приятел на Стефан Караджа

Радой Ралин е българският поет, сатирик и дисидент, вдъхновил поколения българи за ценностите на свободата.

По време на тоталитарната система в България, поетът Борис Христов казва за него: „Той е единственият различен измежду толкова еднакви хора.“ Радой Ралин е роден в град Сливен на 23 април 1922 г.

Правнук е на Таньо войвода, който е сподвижник на Васил Левски и приятел на Стефан Караджа. Баща му е книжар и печатар, собственик на книжарница „Модерно изкуство“. Майка му Кина Стоянова е изключително набожна жена. Радой завършва гимназия в родния си град през 1941 г.,след което записва право в Софийския университет. По това време полицията го следи под кодовото име „Философът“ и регистрира изключването му от училище за четене на леви стихотворения. По-късно, комунистическата Държавна сигурност ще го преследва под псевдонимите „Злобния“ и „Козела“.

През юли-септември 1941 заедно с Дучо Мундров и Щ. Скубарев списва и редактира нелегалния антифашистки бюлетин „Истината по антисъветската война“. През 1942 г. е арестуван. През 1944 г. за три месеца завежда отдел „Агитация и пропаганда“ в Околийския комитет на Отечествения фронт в Сливен, но поради несъгласие с „революционните“ действия на комунистическото ръководство той заминава доброволец на фронта. Участва във Втората световна война (1944 – 45).

Между 1945 и 1946 г. е редактор в списание „Славяни“. Бригадир в Югославия през 1947 г.. През 50-те години на миналия ХХ в., когато в България джазът се смята за еретично изкуство, Радой Ралин е един от ревностните му поддръжници; заедно с Милчо Левиев създава през 1965 г. формацията „Джаз Фокус“.

Прочува се като дисидент и неудобен сатирик след изгарянето на книгата му с епиграми "Люти чушки" през 1968 г.

Един от създателите на Стършеловия сатиричен театър през 1953 г. – първият български театър на сатиричната миниатюра, който става средище на антикултовската сатира. От 1946 г. работи последователно за в. „Литературен фронт“, в. „Стършел“, в. „Литературни новини“, в Студията за игрални филми, Студията за хроникални и документални филми, където създава поредицата документални киносатири „Фокус“. Редактор е и в издателство „Български писател“ (1967 – 68), в Българска кинематография (1976 – 87), във в. „Литературен фронт“ (1987 – 90).

От 1992 г. заедно с Борис Димовски и своя син Кин Стоянов издава за кратко в. „Щастливец“.

Молитва

Свободата е като хляба.

Всеки ден се замесва,

изпича,

изяжда.

Свободата трябва

всеки ден да е прясна,

топла,

сладка,

достатъчна, за да я споделиш с други.

Не яжте огризки,

не яжте вчерашен хляб,

не яжте подарен хляб.

Сами си замесвайте

и изпичайте

хляба,

за да го имате,

за да не го просите.

Засяда на гърлото

вчерашния хляб,

подарения хляб.

Хляб наш насущний дай си го сам.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Обикновен Бг
  Отговор
  1 08:24  21.07.19
  Абе, моме проста, кой ти даде поста?! Даде ми го Вожда, дето ме оножда.
 • Който работи
  Отговор
  2 08:37  21.07.19
  Трябва да яде.
 • Румяна Костова
  Отговор
  3 08:47  21.07.19
  Има хора, които са на власт при всяка власт. Услужливо бързо сменяща боята хамелеонски характер. И има ги онези чудни образи, които са опозиция на всяка власт. Сатирата е нужното оръжие за онези, взимащи се толкова на сериозно, а всъщност мислещи само за своите далавери.Ех,защо нямаме сега един Радой Ралин или Чудомир. Хем ония магарета на власт да поужили, хем ние да се посмеем от сърце.

 • БЕЗГЛАГОЛНО СТИХОТВОРЕНИЕ
  Отговор
  4 09:04  21.07.19
  Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък. И сред цветята Той и Тя, любов и тъй нататък. Поля, природа, красота, река, гора, нататък, природа, сбъдната мечта, възторг и тъй нататък. Годеж, венчило, поп и брак, момент безумно кратък, после проза, скука, мрак, деца и тъй нататък. Курорт, море, приятен смях, простор, вълни оттатък, възбуда, трепет, сладък грях, рога и тъй нататък. Полуда, нежност, сълзи, плач, плесник и писък кратък, багаж, билет, дете, носач, развод и тъй нататък. Нахалник, пари, кола, вертеп и той сред мрака, кафе, билярд, квартира, ключ, жени и тъй нататък. Бастун, легло, юрган, приют, глава с перчем окапал, цокало, карти сноп, албум, легло и тъй нататък. Наследници, камбанен звън и яма сред цветята, лопата, кирка, поп и кръст, ковчег без тъй нататък.
 • Срещнали се на полянка
  Отговор
  5 09:57  21.07.19
  Прабългарин и славянка .......

  Коментиран от #8

 • слънчева радиация
  Отговор
  6 10:08  21.07.19
  По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака - сега за сега си остава простака.

  Коментиран от #7

 • ГОШО
  Отговор
  7 12:23  21.07.19

  До коментар #6 от "слънчева радиация":

  Точно пък той в личен план се държеше супер просташки Но все пак Бог да го прости
 • Цуни-гуни
  Отговор
  8 15:23  21.07.19

  До коментар #5 от "Срещнали се на полянка":

  Цуни-гуни народили чукундури хем крадливи ,хем ебливи , но най-вече завистливи.

 • Вдъхновител за ценностите на свободота ?
  Отговор
  9 17:09  21.07.19
  Общо и не конкретно казано . На кои българи и кои ценности за свобода ? Днес свобода ли е , каква е те и за кого ? Да критикуваш и баба Гина с козите и тя критекува , е и ? Кьораво , куцо и сакато у нас критикува, кълне и проклина , е и ? Майката на Хр. Стоимков и тя стана менаджер, наставник и треньор , е и ? Всеки иска да е днес менаджер, министър, депутат, премиер но знаеш ли стъпките на хорото дето искаш да го ВОДИШ или си поредната жаба пожелала да и начукат ПОДКОВИ ! Колкото човек е по-елементарен, толкоз повече въображението му е богато ! Хайде чао ! И извинявайте че се видяхме !
 • 10 23:06  21.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 11 14:49  22.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • любимото ми
  Отговор
  12 08:20  23.07.19
  глупака не скучае, той мисли!
 • Пенсионер
  Отговор
  13 09:15  23.07.19
  На полето всичко е наред. Сто забрадки и един каскет. В кръчмата на кака Радка , сто каскета и една забрадка.Великан.

Напиши коментар:


Публикувай