Last news in Fakti

20 Юли, 2019 20:11 6 023 20

Срам! Превърнаха столичното кино „Европа палас“ в лъскав хипермаркет (СНИМКИ)

  • кино „европа палас“-
  • кино-
  • европа палас

Понеделник - 22 юли 2019 г., ще бъде един тъжен ден за българската култура и духовност

Срам! Превърнаха столичното кино „Европа палас“ в лъскав хипермаркет (СНИМКИ) - 1

„Видимите“ резултати от „грижите“ на министър Боил Банов за културното ни наследство са налице – въпреки че е обявено за паметник на културата, легендарното старо софийско кино „Европа Палас” бе изтърбушено, а днес вече се е сдобило и с модерна фасада от алуминиеви профили, която няма нищо общо с автентичния му вид, констатират от сдружение "Кинопамет".

Понеделник - 22 юли 2019 г., ще бъде един тъжен ден за българската култура и духовност – именно тогава официално отваря врати новият хипермаркет, ситуиран в сградата на знаковото кино „Европа Палас” на ул. „Алабин” 35 /известно още и като „Д. Благоев”/, с което арт салонът окончателно отиде в историята. „Префасонирането“ на емблематичното кино стана възможно след като Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ дадоха „зелена светлина” за трансформацията на прочутия кинотеатър в голям супермаркет за хранителни стоки, въпреки че той има защитен статут като културна ценност, напомнят от сдружение „Кинопамет”. Случилото се с легендарното столично кино всъщност ясно показва каква бъдеща съдба очаква и останалите значими паметници на културата и архитектурни забележителности в София и в големите градове в страната, отбелязват от сдружението.

Срам! Превърнаха столичното кино „Европа палас“ в лъскав хипермаркет (СНИМКИ)

Любимото на поколения столичани и гости на града кино се открива през далечната 1938 година. "Европа Палас" е дело на известния български архитект Асен Михайловски, а тъй като арт салонът е един от най-модерните и луксозни за времето си, в пресата тогава излизат редица похвални отзиви и публикации за "най-големия кинотеатър не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа", припомнят от сдружение "Кинопамет". Забележителното кино "Европа Палас" на ул. „Алабин” 35 е обявено за паметник на културата през 2011 г., то е и част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата. Кино "Европа Палас" е на територията на Историко-археологически резерват "Сердика - Средец" и попада в неговите охранителни зони, но и това не го спаси от участта да бъде променено предназначението му с цел преустройване в голям магазин за хранителни стоки, посочват от гражданското сдружение. От неправителствената организация очакват отговори от кмета на Район "Средец" Мария Ачкова и от Дирекция "Общински строителен контрол" защо бе допуснато изтърбушването на прочутия кинотеатър "Европа Палас" на "Алабин" 35 и трансформацията му в хипермаркет без каквито и да е паркоместа, в това число и за инвалиди. Действащата нормативна база и наредби на регионалното министерство предвиждат пред хипермаркетите в страната задължително да има предвидени места за паркиране, включително и за автомобили на хора с увреждания, посочват в тази връзка от сдружение „Кинопамет“. Районният кмет и органите на ДНСК изобщо не са помислили и за бъдещите сериозни транспортни проблеми и хаос, които ще настъпят с всекидневното зареждане на новия хипермаркет със стока – тежкотоварни дизелови камиони ще спират за разтоварване направо на уличното платно на "Алабин" 35 и ще блокират за дълго движението по тясната еднопосочна улица, в това число - и движението на трамваите, алармират от „Кинопамет“.

А тъй като държим на националната ни културна и историческа памет и идентичност, настояваме от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Министерство на културата да финансират от собствения си бюджет изготвянето на една скромна паметна плоча, която да бъде монтирана в най-скоро време пред бившето кино „Европа Палас” на "Алабин" 35, за да напомня на минувачите, че в тази знакова сграда - паметник на културата, се е помещавал някога легендарният столичен кинотеатър, подчертават от сдружение "Кинопамет".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    39 4 Отговор
    И Банов и Рашидов получават според мен пари под масата за да се рушат паметници на културата ! Иначе иманяр сняколко монети за 20 лв ще го разкостят !

    Коментиран от #6

  • 2 Престъпници

    37 5 Отговор
    Какво стана с големия скандал за € Ало Банов ! Нищо естествено !
  • 3 Ало Банов съм

    5 3 Отговор
    Хляб и зрелища ! Хляба на 1-во място ай наздраве !
  • 4 тони

    14 3 Отговор
    време е за оставки в културата!
  • 5 гост

    20 3 Отговор
    Така ще е като направиха билета за едно кино 15лв , че то за двама човека си е 30лв при този стандарт на живот колко хора могат да си позволят да отидат на кино?
    Не е срамно а е тъжно.
  • 6 Питащ

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Се са фесове. Кво да очакваме от предатели? Трябва ни ВЪЗРАЖДАНЕ, но откъде?
  • 7 Българан Балкански

    10 20 Отговор
    И защо да е срам? Аман от сиромахомилски мекотели. Що не го ремонтирахте големите киноманяци? Браво на Лидл, че са си направили труда да улеснят хората в центъра.

    Коментиран от #8, #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 дан

    3 3 Отговор
    хубавото кино отиде на кино...държава ли сме.....
  • 10 Radara

    6 2 Отговор
    В цял свят, старите сгради и архитектурни паметници се преустройват и заживяват нов живот. Само тук благодарение на хора като горните културтрегери, които искат да си вардят киното. Паметниците на архитектурата са оставени в разруха. НИНКН е мафиотска структура спираща развитието на старите сгради с нова функция и класическа визия.
  • 11 Така е

    7 7 Отговор
    По добре беше за паднало и спяхя бездомни. Сега е чисто и хубаво, а и се отварят нови работни места. Сега само плюете но ще ходите да пазарувате там.
  • 12 Истината е една - красива

    0 0 Отговор
    Срамно ли?
    Срамота има на много места...
    Срамота е преднамерено да се сасипва нечия съдба, но гордост е ето това - ''овцата'' да се превърне в ''лъв''.
    Грозната истина, ако се превърне в красива истина, само плюсове ще има.
  • 13 ГОШО

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българан Балкански":

    Абсолютно съгласен Иначе смешно докато беше Благоев киното работеше и беше едно от най луксозните ,стана Европа и пропадна хе хе
  • 14 сашо

    4 2 Отговор
    боил банов що не се изкаже по случая срамен, а? или е на морска ваканция вече?
  • 15 755

    2 0 Отговор
    Сега оплаквате,ама на всяка примоция,ще тичкате като тинейджъри. Да не я изпуснете.
  • 16 Deja vu

    2 0 Отговор
    А кино Изток то не стана на Била? Или?
  • 17 гео

    1 1 Отговор
    банов е за махане! срамота!
  • 18 ира

    0 1 Отговор
    вай...жалко за киното.....
  • 19 ира

    0 0 Отговор
    вай...жалко за киното.....
  • 20 Иван

    1 0 Отговор
    Поне в нещо ще се превърне. Досега се рушеше.