Last news in Fakti

4 Август, 2019 06:05 1 856 13

Райна Кабаиванска получи наградата „Мария Калас“

  • райна кабаиванска-
  • награда-
  • мария калас

Дебютът на Райна Кабаиванска в прочутия античен театър е през 1970 г. в „Манон Леско“

Райна Кабаиванска получи наградата „Мария Калас“ - 1

Голямата оперна певица Райна Кабаиванска получи наградата „Мария Калас“. Отличието бе връчено на българката на 2 август във Верона, Италия, на кулминацията на фестивала „Мария Калас“, провеждащ се под егидата на фондация „Арена ди Верона“, община Верона и регион Венето.

Кабаиванска е първата неиталианка, на която е присъдено голямото отличие. Учреден през 2013-а, призът се връчва на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона. Носители на наградата през годините са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. Основател на фестивала е Никола Гуерини, а година след като получава голямата награда Дзефирели става почетен председател на форума – пост, който заема до смъртта си тази година.

Дебютът на Райна Кабаиванска в прочутия античен театър е през 1970 г. в „Манон Леско“. Партнира ѝ Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор – Натаниел Мерил. Последното ѝ излизане на Арената е на 2 август 1997-а, в спектакъла „Мадам Бътерфлай“, поставен от Бени Монтресор специално за българското сопрано. На финала на последното си представлевие, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска вдига ръка към небето и казва:

„Посвещавам го на теб, Мария“.

На същата дата – 2 август – през 1947 г. е дебютът на Калас на Арена ди Верона – в „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели.

Мария Калас и Райна Кабаиванска работят заедно през 1973-а в Торино. По онова време Калас вече не пее – тя е режисьор на спектакъла „Сицилианска вечерня“, който отбелязва голямото отваряне на театъра след 30 г. ремонт.

На награждаването на Кабаиванска на 2 август пяха учениците ѝ Райналдо Дроз и Киара Изотон – арии и дуети от опери на Верди и Пучини, разказаха пред „Площад Славейков“ зрители, присъствали на събитието. По време на церемонията има телефонни включвания с Адуа Павароти (първата съпруга на Лучано Павароти) и прочутата певица от школата „Кабаиванска“ Мария Агреста.

През септември Райна Кабаиванска пристига в София за 19-ото издание на своя Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град козлодуй

    5 0 Отговор
    браво на дамата

    Коментиран от #2

  • 2 Нещастница

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "град козлодуй":

    Е тя
  • 3 град козлодуй

    7 0 Отговор
    до номер 2 госпожо господине защо кабаиванска е нещастница светни ме може би трябва да попитам бай гугьл довиждане приятен ден искрено ви желая

    Коментиран от #7, #13

  • 4 Коментатор

    5 0 Отговор
    Именита българка, с която България може да се гордее.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    1 2 Отговор
    Колкото и много българи некадърници и позьори да има, за щастие има все пак и такива които хвърлят светлина в иначе потъналата в мрак България. Новото поколение обаче няма да има българско гражданство и националност. Но какво от това всъщност....
  • 7 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "град козлодуй":

    Щастливци да низшите духом, но няма да бъде тяхно царството небесно. И земята няма да бъде, колкото и да се напъват и множат. Войните ще се завърнат рано или късно.
  • 8 град козлодуй

    2 0 Отговор
    номер 7 внимавай какмво си пожелаш който сее ветрове жьне бури приятен ден

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "град козлодуй":

    Ха имах предвид воините, а не войните 😅 изкуствения интелект има своите минуси.
  • 10 Borislav Popov

    4 0 Отговор
    Браво, велика българка !
  • 11 Не я харесвам...!

    2 2 Отговор
    Нямам нищо против нея, но и трепери и гласа, като пее, иначе по много интересен начин, навлиза в световната опера...! Естествено, аз нямам право, за такава жена, която също е прославила БГ, да говоря така, но мое мнение...!
  • 12 Загрижен

    1 0 Отговор
    Поздравления за наградата!
    Българката,която ни прослави на световната оперна сцена.Дано и занапред има достойни наследници на оперната прима,които също да славят страната ни по света,а и у нас.
    Жива и здрава,творческо дълголетие и нови награди.
  • 13 плевен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "град козлодуй":

    Още не могат да й простят синята рокля с която пееше в годините след 90-а. Не могат да отделят голямата певица, от нейните политически пристрастия. А може и да не са я слушали.