Last news in Fakti

16 Август, 2019 20:51 2 519 3

Шокиращ български комикс изследва темата за грехопадението

  • седем градски гряха-
  • комикс-
  • благой иванов

Всички сме чували за седемте смъртни гряха и знаем как са назовани в Библията – това са похот, чревоугодие, скъперничество, леност, гняв, завист и високомерие

Шокиращ български комикс изследва темата за грехопадението - 1

През септември от печат ще излезе единствен по рода си проект – „Седем градски гряха“ е български комикс, насочен към по-зряла аудитория, който черпи вдъхновение от Библията и адаптира седемте смъртни гряха в седем вълнуващи истории, ситуирани в съвременна градска среда.

Всички сме чували за седемте смъртни гряха и знаем как са назовани в Библията – това са похот, чревоугодие, скъперничество, леност, гняв, завист и високомерие. Писателят Благой Д. Иванов, вдъхновен от старозаветната митология, ги обединява в сборник, който представя всеки един от тях в седем сюжетно независими разказа. Идеята е тази стара концепция, експлоатирана многократно в изкуството, да види нов живот чрез медия, която често остава пренебрегната у нас, а именно: комикса. За целта Иванов обединява сили с достолепния художник и комиксов ветеран Петър Станимиров, познат на редица поколения с работата си върху компютърни и книги-игри, кориците на Стивън Кинг и Дийн Кунц, цялостното художествено оформление на десетки класики и др. Работил е по проекти и на български автори, сред които са Любомир Николов, Елена Павлова и Марин Трошанов.

Шокиращ български комикс изследва темата за грехопадението

Колаборацията между писател и художник води до появата на „Седем градски гряха“ – комикс под формата на книга от над 200 страници, в която мракът е ярка и провокативна метафора за вътрешните човешки демони. Съдържанието е решено в разнообразен визуален стил, а сред историите има такива, които инкорпорират свръхестествени елементи, както и такива, които са изцяло приземени в реалността. Всяка от тях обаче е любопитен опит не само за жанров експеримент, но и за прокарването на фин социален коментар.

„Седем градски гряха“ се очаква по книжарниците в средата на следващия месец, а дебютът ѝ ще е в рамките на попкултурното събитие Aniventure Comic Con, което ще се проведе на 14 и 15 септември в Inter Expo Center.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франкенщайн...!

    2 0 Отговор
    Спазват се и още как...!!
  • 2 El Torro

    2 0 Отговор
    А какво е шокиращото?.
  • 3 Тервелица

    2 0 Отговор
    Най-сетне нещо интересно.