Last news in Fakti

22 Август, 2019 14:43 11 719 14

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

  • веси гекова-
  • скулптура-
  • стъкло-
  • изложба

Веси Гекова с изложба до 1 септември в галерия "Контраст"

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло - 1

Обработка на стъкло с техника от XV век, но и собствен уникален детайл, прилага художничката Веси Гекова. 13 нейни произведения са изложени до края на месеца в софийската галерия „Контраст”. Сред тях има вази и чаши от бохемски кристал, скулптури на макове, ягоди, двойка скорпиони, а също така сребърни бижута с кристали.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

„Техниката представлява заливане на стъклото с огледална амалгама. Това е правено във Венеция по време на Ренесанса. Към нея се прибавя и техниката „фюзинг”. Когато се смесят двете техники мога да получа релеф и огледална повърхност, която да отразява реалността и да пречупва образа по уникален начин. Контролирам релефа на стъклото с различни нагрявания и задръжки, докато стъклото е в течно състояние. То поема такава форма, която му задам, след което когато стане релефът, се залива с тази сребърна амалгама, за да се получи огледалото”, разказа пред ФАКТИ Гекова.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

Веси Гекова изучава изящни изкуства в Лондонския университет "Лондон Метрополитън", след което завършва двойна бакалавърска степен по пластични изкуства "Стъкло, керамика и порцелан" и "Живопис и стенопис" в Нов български университет. През 2014 г. изкарва 6-месечен стаж по дизайн на стъкло в Чешката академия на изкуствата в Прага и Злин. Там усвоява чешката традиция в техниката за издухано стъкло.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

През миналата година Гекова участва като представител на българското изкуство в изложба на стъклени обекти в Съвета на Европа за Дните на отворените врати на Европейския съюз в Страсбург, Франция. Също така по покана на министъра на отбраната Красимир Каракачанов провежда събитие във Военния клуб, на което представя скулптури от стъкло и бижута. Изработвала е няколко вида статуетки за различни формати, конференции. Изработила е и витраж (цветни рисунки на стъкло) за храм-паметник „Александър Невски”. Целта ѝ занапред е да направи изложба в Париж или друг европейски град.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

„Винаги искам да промотирам името на България, защото по този начин чужденците разбират за нас, че сме креативни, изобретателни и имаме усет към изкуството. Има качествени творци, които се раждат тук, нищо, че държавата изглежда занемарена. Защо не едно от нещата, които хората свързват с България да е изкуството? Когато изложихме скулптурите от стъкло в Европарламента, всички французи ахнаха”, продължава тя.

Настоящата изложба е под името “EDEN”, което пресъздава Райската градина. „Всичко, което е като колекция, събраното творчество е райско, то ни приближава към небето, издига ни над битовото и ни показва пътя към себе си”, разказва Гекова.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

„Повечето ми скулптури са вдъхновени от флорални мотиви. Използвам хербарий на цветя и имплементирам форми, които след това наподобяват цветя. С тази нова техника, която съм измислила - графика в стъклото, взимам едно изсушено цвете и го слагам между стъкла. По този начин то се запечатва вътре, когато изгори на висока температура и може да се видят власинките му, бодличките, листата, много е интересно и красиво. Поставя нов акцент в архитектурното пространство."

С творбата „Триединство” тя ще участва в Биеналето по стъкло в София, което предстои от 4 октомври. На него ще участват хора от цял свят, които са известни имена в областта на изкуството от стъкло.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

Отделно от скулптурите младата дизайнерка изработва и бижута от сребро, злато и скъпоценни камъни.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло

Настоящата изложба е трета самостоятелна на Гекова, като е участвала и на над 50 съвместни. С част от събраните пари подпомага различни социални каузи. В настоящия случай събраните средства от произведенията ще бъдат дарени за процедури ин витро на фондация „Искам бебе”. Ако искате да видите произведенията на Веси Гекова и да се потопите в света на стъклото, можете да го направите до 1 септември в галерия „Контраст”, както и на vessygekovajewels.com.

Гост на изложбата е фотографката Ренета Кирилова с нейни флорални композиции в черно-бяло.

ФАКТИ Ви показва българка с уникална техника за обработка на стъкло


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дгд

    53 2 Отговор
    Браво! И много красива жена!

    Коментиран от #2

  • 2 асдф

    5 42 Отговор

    До коментар #1 от "Дгд":

    чак пък красива
  • 3 Катил

    9 16 Отговор
    Искам да съм бельото на Весито

    Коментиран от #10

  • 4 Николов

    20 3 Отговор
    БГ има традиции в областта, но я убихме след 10 ноември. Работата със стъкло във свободна форма е стар занаят и всяко нещо е уникално. Калъп се ползва само са първоначално формоване, после идва гравитацията и инерцялните сили.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 3672

    4 3 Отговор
    Покажете някои по-разголени снимки.
  • 9 дедо ви

    21 1 Отговор
    УСПЕХ ВЕСИ!!!
    Въпреки лошия матриял- една хубава новина, и тук гадни коментари.
  • 10 666

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Катил":

    искаше да кажеш - стъклото на Весито
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 карагьоз

    3 0 Отговор
    чудничко, само шкембе войводата да не се точи покрай момето
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.