25 Август, 2019 22:00 5 567 30

Кои са антинаталистите и защо искат да спрем да раждаме

  • антинатализъм-
  • богомили-
  • раждане

Богомилите също имали антинаталистични възгледи

Кои са антинаталистите и защо искат да спрем да раждаме - 1
Рафаел Самюел Снимка: EPA

27-годишен индиец съди родителите си, защото са го създали без съгласието му. Рафаел Самюел, чието виждане се основа на антинатализма, заявява пред БиБиСи, че е грешно да водиш деца в свят, където са обречени да страдат.

"От човечеството няма смисъл. Толкова много хора страдат. Ако изчезнем, на Земята и животните със сигурност ще им е по-добре", смята Самюел.

Какво е антинатализъм

Това е идеология, според която е неморално да се създават нови хора, защото това би им навредило. Антинаталистите придават отрицателна стойност на раждането.

Видове антинатализъм

Най-общо има две категории: мизантропска и филантропска. Мизантропските антинаталисти са на мнение, че хората трябва да се откажат от създаването на деца, защото така нанасят вреда. Това се доближава до екологичния антинатализъм, според който хората нанасят непоправими вреди на останалите живи организми.

Позицията на филантропския антинатализъм е, че хората не трябва да имат деца заради доброто на тях самите (на неродените деца), защото ги подлагат на болка, страдание, болести и смърт.

Нова идея ли е антинатализмът

Въпреки сегашното си скромно възраждане това е древно философско виждане. Различни форми на антинаталистичната мисъл се срещат у древногръцките философи, будизма, индуизма и манихейството. Възгледите са приети още от богомили, катари, енкратити и други.

Най-влиятелният жив антинаталист е Дейвид Бенатър, ръководител на философската катедра на университета в Кейптаун, Южна Африка. Той смята, че началото на едно човешко съществуване нанася щети, винаги е грешно да имаш деца, грешно е да не се правят аборти и би било добре човечеството да изчезне постепенно като спре да се размножава.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да изчезне човека

    40 5 Отговор
    Та ще е по добре
  • 2 Истината

    60 1 Отговор
    Сега разбирам строят в нашата държава...Както би казал поетът..."Не е ми било демокрация,а най-ми било антинатализъм"
  • 3 Алфа Ромео

    43 3 Отговор
    Честно казано и на мен са ми минавали такива мисли....

    Коментиран от #22

  • 4 7934

    43 4 Отговор
    "КОГАТО НАРОДЪТ Е БЕЗБОЖЕН:
    Правителствата са безпомощни, съдилищата - беззаконни, лъжите - безконечни, дълговете - безгранични, обсъжданията - безпредметни, съветите - безмозъчни, политиците - безскрупулни, младите - безхарактерни, църквите - безсилни, хората - безспокойни, порядките - безнравствени, модата - безсрамна, престъпността - безмерна, конгресите - безрезултатни, перспективите - безнадеждни."
    Надпис в християнска болница в Австрия

    Коментиран от #7, #21

  • 5 хахо

    46 18 Отговор
    Амчи тогава всички антинаталисти да вземат да се гръмнат,обесят или хвърлят от високо и проблемът им ще е решен.
  • 6 ridah

    32 18 Отговор
    Няма по-голям дар от живота. В своите хубави и лоши моменти винаги се научават нови уроци. Условията на живот в по-бедните страни може да са по-тежки, но изключителните хора се раждат в трудността. Стига човек да обича и да бъде обичан, борбата си струва всяка капка пот.
  • 7 Много силно и правдиво,

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "7934":

    Но за църквата като посредник?! За моралното в модата?! Голотата порок ли е? За перспективите, като надежда, мерак ! О.М.
  • 8 Тези хора,

    12 13 Отговор
    Както ги наричат, са слабохарактерни ! Борба трябва!
  • 9 СПОКО

    10 6 Отговор
    Не си товарете излишно мозъците с философски идеологии и теории. Това, което хората си причиняват един на друг или си самопричиняват, това което благодарение на човешката намеса, се случва с природата– пожари, наводнения, цунами, земетресения, необичайни климатични явления и промени скоро ще унищожи цялото човечество. Това е образно казано Второто пришествие.

    Коментиран от #12, #15

  • 10 Менгеле

    38 5 Отговор
    Немога да повярвам четох го няколко пъти, браво един циганин да мисли както трябва и то в правилната насока ако и наште цигани мислеха така в България щеше да има само българи цигани вземайте пример от това момче .

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Човекът е последната,

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "СПОКО":

    Дупка на кавалът, както казва народът ни! Има много по силни въздействия, на планети, магнетизъм... Божи работи... няма да загине човечеството, напълно, защото къде ще се преражда душите на “ умрелите”?!
  • 13 ٩(͡๏̯͡๏)۶

    11 3 Отговор
    Не бях чувал за антинаталистите -- т.е. за идеята бях чувал, но не и че е издигната във философия или пък че си има име. Затова и дадох 5 звезди -- това е оценката ми за статията като статия, а не оценка за антинатализма.
  • 14 Pompev

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Менгеле":

    Че то в България има само българи,в личната карта не пише друго
  • 15 Разшири

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "СПОКО":

    Си кръгозора!
  • 16 Говори ми генома.

    5 0 Отговор
    За това ще питаш Бойко, а също така и синьото непце говори - аз идвам от Индия и трябва да стана на прах и да бъда пръснат в свещенната река Ганг.
  • 17 Axaxa

    8 13 Отговор
    Който определя себе си като философ значи е пълен олигофрен и мошеник! Философията е пълна простащина и небивалица! Няма философия за живота, нито правилна насока за живеене. Няма философски поглед над нещата. Философията е една изродена свободно съчиняема теория крадяща учения от психологията. Точно заради това страда човечеството, защото разни жалки измекяри се правят на философи, а мн идиоти им се връзват. Ако зависише от мен всички философи от Харвард, Йеил, Кембридж и прочие сган щяха да увиснат на въжето!

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 копи пейст

    24 3 Отговор
    "Траките били интересен народ, те плачели, когато се роди дете. Във всички останали култури и народи хората се радват на новия човек и отбелязват появяването му на бял свят с празници, траките обратно. Те плачели за всеки новопоявил се човек, защото знаели, че този живот носи само нещастие, скърби и болка. Човек е най-щастлив преди да го има. От момента, в който се раждаме и колкото повече научаваме за този свят, толкова по-наранени ставаме. Познанието и мистериите се постигали с грешки и страдание – траките знаели това. Те плачели, защото с всеки изживян ден хората се чувстват все по-нещастни. Отначало те са млади и неуки и в това е тяхното щастие. Колкото повече хора губиш около себе си, колкото повече научаваш, колкото повече искаш да имаш, толкова по-далеч си от истинския си свят, онзи, в който си в нереализирано състояние. Колкото повече живееш, толкова по-близо си до смъртта, толкова твоят товар от страдание става по-голям. Траките плачели, защото ден след ден човек става все по-тъжен и рано или късно идва момент, в който животът спира да дава и само взема, докато не вземе и самия човек. Това е процес, от който не може да се избяга и никой роден не е станал безсмъртен. И всичко това е заложено от самото раждане. За траките този свят бил земя на обречените, затова оплаквали всеки новороден и се радвали при смъртта на всеки свой съплеменник.
    Осъзнавайки всичко това, траките се радвали на всеки момент, отреден им да бъдат на тази земя. Именно от съвме
  • 20 Ночев

    13 4 Отговор
    Значи иска да ме убеди, че като е нереализиран в на баща му в ташките тоя така имало повече смисъл. Ами ако се не беше пръкнал как щеше да бръщолевиш глупости, бе тъмно кафяв ръждив субект.
  • 21 Усмивката

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "7934":

    Тиквите безразмерни
  • 22 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Ромео":

    Кое да съдиш родителите си че са те създали без твое съгласие ли

    Коментиран от #23, #29

  • 23 Не бе!

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гошо":

    Да съдя държавата че ромите раждат без мое съгласие!
  • 24 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Axaxa":

    Стой си в клетката и кряскай колкото искаш
  • 25 Behemoth

    9 1 Отговор
    Е туй нещо циганите не могат го разбра....
  • 26 гост3

    9 2 Отговор
    Ако на лилавия Джонго не му харесва този свят,тогава да се "пресели" в отвъдното ако вярва,в него ...
  • 27 Цецо

    6 0 Отговор
    Ех, дано неговите сънародници у нас последват светлия му пример... :)))

    Коментиран от #28

  • 28 леле мале

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Цецо":

    А дано ама надали - толкова помощи има да се крадат и толкова кюфтета да се ядат по избори..
  • 29 Алфа Ромео

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гошо":

    Не това вече е пълна психария, без това, най-вече това за създаването на деца, че света не е много добро място има доста страдание и болка. Понякога се чудя кое е вярно и кое не, дали не е егоистично да създадеш дете на всяка цена, или е егоистично да не създадеш дете, един познат казваше че хората настояват да имат наследници заради старха си от смъртта, така се успокояват че частица от тях е жива, но стана много сложно, всеки да прави това което чувства със сърцето си.
  • 30 незнайко

    4 0 Отговор
    Ако се спре популацията на хората в момента, може и да успеем да запазим ЗЕМЯТА ЖИВА !!! Не трябва да преминаваме определена граница като бройка индивиди !!! Това обаче трябва да е миродавно за всички нации !!