Last news in Fakti

30 Август, 2019 22:30 2 165 1

Венеция на крака за испанска кино икона (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • педро алмодовар-
  • златен лъв

Режисьорът Педро Алмодовар получи почетна награда "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция 

Венеция на крака за испанска кино икона (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Испанският режисьор Педро Алмодовар беше удостоен с почетна награда "Златен лъв" за цялостна кариера на кинофестивала във Венеция, съобщи Ройтерс.

"Венеция е мястото, където се родих като режисьор. За мен това е нещо много специално" - каза Алмодовар.

Педро Алмодовар дебютира на кинофестивала във Венеция през 1983 г. с филма "Съмнителни наклонности". "Самият факт, че участвах в международен фестивал беше като чудо", каза 69-годишния режисьор. Той е включен в надпреварата за наградата "Златен лъв" през 1988 г. с "Жени на ръба на нервна криза". Този филм му носи международно признание.

Венеция на крака за испанска кино икона (ВИДЕО+СНИМКИ)

В изявлението си, когато беше обявена наградата, фестивалният директор Алберто Барбера възхвалява Алмодовар като кинодеец, предложил на публиката "най-разноликите, провокативни и предизвикващи полемика потрети на Испания след режима на Франко". Филмите му, които нищят "прегрешенията, желанието и идентичността", са пропити с "разяждащ хумор" и украсени "с визуално великолепие", заяви Барбера.

Алмодовар, който редовно работи с актьорите Антонио Бандерас и Пенелопе Крус, е спечелил няколко награди, включително и "Оскар" за най-добър оригинален сценарий за "Говори ѝ". "Всичко за майка ми", на който той е режисьор и сценарист, спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 2000 г.

Венеция на крака за испанска кино икона (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-новият филм на Алмодовар - полуавтобиографичният "Болка и слава", дебютира през май на кинофестивал в Кан, където изпълнителят на главната роля Бандерас спечели приза за най-добър актьор.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    0 0 Отговор
    Велик