4 Септември, 2019 16:21 1 503 6

Отпускат 300 000 лв. за възстановяване и изграждане на военни паметници

  • паметници-
  • военни паметници

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините

Отпускат 300 000 лв. за възстановяване и изграждане на военни паметници - 1
Снимка: tourism.slivnitsa.com

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2019 г. за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за военните паметници (ЗВП) военните паметници са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а съгласно чл. 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници, уточняват от МС.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии "Военни паметници" или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната, беше изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени или завършени.

Средствата в размер на 300 000 лв. ще бъдат разпределени между общините Благоевград, Хаджидимово, Айтос, Поморие, Аксаково, Ветрино, Провадия, Суворово, Горна Оряховица, Павликени, Свищов, Белоградчик, Видин, Чупрене, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Хайредин, Габрово, Дряново, Севлиево и др.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вместо

    2 7 Отговор
    Да ги дадът на нуждаещи се те ще възстановяват отживелица от миналият век.
  • 2 гост

    3 7 Отговор
    Това са пари на ВЯТЪРА!Никой не му пука за тези статуи,които не допринасят с нищо за по-добро общество!Деца, възрастни умират ,че немогат да се лекуват,те се занимават с ОТКРОВЕНИ ГЛУПОСТИ!
  • 3 Русороб

    5 8 Отговор
    Допринасят с това че човек помни историята, истинската история, тази която червените шумкари се опитват да подменят
  • 4 Da gi dadat na

    0 5 Отговор
    Mene we za rojzdenia den we
  • 5 Хаджи хаджи Българин

    2 0 Отговор
    Държава, която не си почита историята, не е държава! Какво са 300хил в сравнение с 3млрд, които слабоумното правителство плати, за 8 ненужни варела! Държава трябва да се изгражда от вътре! А този разграден двор наречен Република България обезлюдява! Да попитам само?! Колко средства се отпускат, за подръжка на военните софийски гробища, дето лежат костите на българоубийците от Англия и Америка?
  • 6 Психо Доктор

    2 0 Отговор
    Добре звучи, но ще отидат ли наистина за паметниците?