19 Септември, 2019 13:42 3 241 10

Връщаме от Германия незаконно изнесени археологически находки

  • археология-
  • находки-
  • антики-
  • иманярство

Ценните предмети са били задържани при опит да бъдат продадени на пазара на антики благодарение на ефективното сътрудничество между българските и германските служби

Връщаме от Германия незаконно изнесени археологически находки - 1

Министърът на културата Боил Банов връща от Германия придобити при нелегални разкопки и незаконно изнесени от страната български археологически находки. Очаква се той да получи културните ценности на специална церемония в Берлин днес, където е на еднодневно работно посещение, съобщиха от Министерството на културата.

Ценните предмети са били задържани при опит да бъдат продадени на пазара на антики благодарение на ефективното сътрудничество между българските и германските служби, а със съдействието на Федералното правителство и посолството на страната ни в германската столица те ще бъдат върнати в страната им на произход.

В рамките на посещението в Германия предстоят редица срещи и разговори на министър Банов с представители на различни институции, на които ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване на двустранния обмен във всички области на изкуството и културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гилбърт

    11 1 Отговор
    Занимавал съм се с разкопки това на снимката ако са експонатите неструват нищо някой от тях дори и не ги вземам като ги намеря и ги има навсякъде те затова и ги връщат германците защото са боклуци.

    Коментиран от #5

  • 2 Мосак Фонсека

    8 1 Отговор
    Толкос много вяра почнах да имам към институцийти, ще разнасям мълвата навред села и паланки.
  • 3 Hfgjfffdhyjn

    6 1 Отговор
    Атанас Настев от Димитровград е главния износител на български антики към Германия.
  • 4 Краси

    3 1 Отговор
    И ся черепа няма да може да ги купи там и да, ги внесе законно тук...
  • 5 М Илиев

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гилбърт":

    Извинявай, не те разбрах
    Не вземаш бронзови фибули, ключове, върхове на стрели ( от какъвто там метал са) и катарами???
    Я пак повтори...
  • 6 Мосак Фонсека

    1 0 Отговор
    Илиеф дъниш ротата. Не си ти като си гладен, тиху ся
  • 7 ТОшо

    1 0 Отговор
    Дранкулки
  • 8 ДОКО

    2 0 Отговор
    АМА ЦИГАНИТЕ НЕКА ДА ОСТАНАТ У ШВАБСКО..
  • 9 Неграмотен

    3 0 Отговор
    Всички паднахме възнак от възхищение. Сега с тези ценни артефакти, за които германците дават мило и драго, ще изведат българската история до невиждани висоти. И не само ние и чужденци ще паднат възнак. В тази държава всеки бранш, най обича да лъже какъв велик, дори грандиозен принос има за обществото.
  • 10 Боко

    2 0 Отговор
    И за връщането на уникалните артефакти и съхраняването им до България пратете допълнително още един самолет и хора и Вагиналийски вземете непременно да ги оценява по време на полета ! Още 500 хиляди лева ви давам за разходи читави да ги върнете! Пари има не се притеснявайте взел съм нов заем.