Last news in Fakti

20 Септември, 2019 19:15 2 761 2

Античен фестивал ''Сердика е моят Рим'' ще се проведе този уикенд в София

  • фестивал-
  • ''сердика е моят рим''-
  • софия-
  • 21 и 22 септември-
  • утре-
  • уикенд

Сцена на фестивала ще станат реставрираните антични обекти в сърцето на града

Античен фестивал ''Сердика е моят Рим'' ще се проведе този уикенд в София - 1
Снимка: Фейсбук

Античен фестивал ''Сердика е моят Рим'' ще се проведе в столицата на 21 и 22 септември. Той е първият по рода си фестивал на историческите реконструкции, посветен на популяризирането на богатото културно-историческо наследство на София от времето на император Константин Велики. Фестивалът ще запознае жителите и гостите на града с ранната история на Сердика – ще бъдат представени както значими за периода събития, така и ежедневния бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали тези земи.

''Сердика е моят Рим'' ще стартира утре в 10:30, а в неделя началният час ще е същият. Откриването ще е на пл. ''Независимост'' 1. Сцена на фестивала ще станат реставрираните антични обекти в сърцето на града. Археологическият парк ''Западна Порта на Сердика'' ще се превърне във военен лагер, а по улиците на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ отново ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати.

Фестивалът е организиран от сдружениe за антични реконструкции ''Мос Майорум Улпие Сердице'' и ще събере над 140 реконструктори от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония. Партньори на събитието са Столична община и Регионален исторически музей – София, а проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

Още информация може да получите от сайта на фестивала: https://www.serdicaismyrome-bg.com/en/home/


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fasd

    2 1 Отговор
    София (Сердика) завладяна от славяните, а по-късно присъединена към Българската държава от хан Крум Страшни.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Във Рилската грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, сегашната столица на България се нарича Средец
    ................мѻнасти́рѣ тѻ́го въ ꙁемѧ́ црⷭ҇тва ми въ Срѣдець, да и҆мь не и҆́мать.....................
    Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на фалшивото СердиКа. Освен това, в латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц.
    София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за трибутарното княжество България.