21 Септември, 2019 07:29 1 894 6

21 септември 19 пр. Хр.- Умира Вергилий

  • вергилий-
  • рим-
  • поет

Върви мълвата по градовете и бързо набира сили. Често е обичал да казва Вергилий

Вълкът не се грижи за броя на овцете. Това е един от цитатите на големия римски поет Вергилий.
Неговото влияние в Античността е съизмеримо с това на Омир. Неслучайно Данте Алигиери избира Вергилий за свой спътник в Подземното царство.

Приносът на Вергилий към пропагандата на Рим като световна сила е поемата „Енеида“. Епическата поема е написана от Вергилий между 29 и 19 пр.Хр.В нея се разказва легендата за троянеца Еней, който отива в Италия и става родоначалник на римляните. По-късно той се жени за дъщерята на местния крал Латин и създава династия, от която се ражда великата Римска империя.
Император Август бил лично заинтересуван от създаването на национална епопея и ненатрапчиво следял работата на Вергилий, оказвайки му всестранна подкрепа. Това било особено важно, тъй като според мнението на специалистите Вергилий в годините на работата си над „Енеида“ вече тежко боледувал от туберкулоза.

През 19 г. пр. Хр. поетът предприел пътешествие до Гърция. Той възнамерявал да живее тук три години и през цялото време да се занимава с окончателната обработка на «Енеида». В Атина Вергилий се срещнал с император Август, след разговора с него решил да прекъсне пътуването си и да се върне у дома. Някои биографи обясняват спешното заминаване на поета с изострянето на болестта му, след като поетът се простудил в Мегара. На кораба състоянието му се влошило.
Поетът умира на 21 септември 19 пр. Хр. в италианския град Бриндизи.

Върви мълвата по градовете и бързо набира сили. Често е обичал да казва Вергилий.

За първи път поемите на Вергилий започнали да се изучават в древноримските училища през 26 г. пр. Хр.. Оттогава до днес те са задължителни в програмите на най-добрите училища в европеизирания свят. Други големи произведения на поета са „Буколики“ („Еклоги“) и „Георгики“.
В античността на Вергилий се приписват и още няколко неголеми поеми. Обикновено тези стихове фигурират под названието „Вергилиево приложение“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вергилий

    9 0 Отговор
    Хубава статия, но трябва да се отбележи, 19 пр. Хр. не прави кръгла годишнина до 2019. Т.е. се са 2000 години, а 2038, ако приемем че не е имало нулева година :)

    Коментиран от #6

  • 2 Тръмп

    7 1 Отговор
    Вергилий ни казва,че Произхода на Рим е дело на българин,Тракиеца Еней!!!:):):)Европа е Създадена от тракийците,нашите деди!!!:):):)

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вергилий

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    По мое време се говореше, че прабългарите са с тракийски корен и затова ги влече към Балканския полуостров
  • 5 Един

    3 0 Отговор
    Ма той умрял ма
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.