Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 22:00 2 064 4

"Мона Лиза" се завърна у дома

  • мона лиза-
  • лувър-
  • джоконда-
  • леонардо да винчи

Картината вече е на обичайното си място в Лувъра - в обновената, освежена и преустроена Държавна зала

"Мона Лиза" се завърна у дома - 1
Снимка: Shutterstock

Картината "Мона Лиза" се завърна на обичайното си място в Лувъра - в обновената, освежена и преустроена Държавна зала, предаде Франс прес.

След продължила два месеца ремонтна дейност, прочутата творба на Леонардо да Винчи, посещавана от милиони туристи от цял свят, отново заема мястото си срещу най-голямата картина в музея - "Сватбата в Кана" на Веронезе. От днес посетителите ще могат да я наблюдават през стъкло с по-голяма прозрачност.

По време на ремонта "Джокондата" "пребиваваше" в галерия "Медичи".

Държавната зала не е обновявана от 15 години - период, през който през нея са преминали над 100 милиона посетители.

"Мона Лиза" е най-голямата икона на Лувъра. От музея не крият съжалението си, че посетители от далечни места, водени от желанието да я видят, често не възнамеряват да разглеждат други шедьоври.

Когато в края на месеца бъде открита голямата изложба, посветена на Леонардо да Винчи, "Мона Лиза" няма да бъде местена и желаещите ще могат да я видят на обичайното ѝ място.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един бг питек

    1 0 Отговор
    през 1977 г. Мона Лиза беше на изложение в България, в храма Ал. Невски. Един бг питек тогава, я наряза с нож. Имаше голям дипломатически скандал. Журналята вече не помнят това.

    Коментиран от #3

  • 2 Батман

    0 3 Отговор
    "Безценната" картина, в случая един травестит , нарисуван на едно платно. Единствено , великото тук, че е нарисувана от Леонардо да Винчи, любовника му. За тези които ще напишат и наругаят коментара, ще кажа че контрола в/у нас е от векове и ние величаем нещо което не е толкова от значение, но сме готови да дадем и живота си, за да го видим. Велик е Леонардо да Винчи, но аз дори и копие от ксерокса да е, няма да си сложа джендър за портрет на стената.

    Коментиран от #4

  • 3 не е баш така, а:

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Един бг питек":

    Не е бил оригинала, а копие от 1520 г. Разбира се нищо, че е копие пак е било много ценно. И не е в Ал. Невски, а в галерията за чуждестранно изкуство на Людмила Живкова. Човекът направил го е бил доказан шизофреник с някакви откачени икономически теории, които искал да прокламира. И го е направил ноември 1979 г. а не 77 г.!
  • 4 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Батман":

    Интересното батмане е, че излиза някой и ти казва, че това е велика картина, но ти, за да разбереш защо трябва да си познавач на изкуството и на критериите, според които това се определя. Според мен е по-важно лично да се развиеш като съзнание, поведение и действия, отколкото да боготвориш чуждото изкуство. Точно заради промиването на мозъци много хора са готови да дават много пари и да ходят до Италия, Франция и др. да разглеждат техните забележителности и да почитат чужди празници, а презират и не отдават внимание на родните си такива, което според мен е много лошо. Например пощурява се по Хелоуин, а не се почитат кукерските празници у нас. Имаме толкова много страхотни места и красиви гледки, ама щом са казали да се ходи в Алпите или на карибите, това е, нашето не струва и няма да се интересуваме.