Last news in Fakti

13 Октомври, 2019 00:00 2 359 1

Художничка рисува, за да забавлява детето в себе си

  • абсент-
  • галерия-
  • изложба-
  • градината с бухала-
  • невена ангелова-
  • софия

Невена Ангелова е автор на едни от най-красивите илюстрации към детски книжки

Художничка рисува, за да забавлява детето в себе си - 1
Снимка: Галерия Абсент

На 17 октомври (четвъртък) от 18 ч. в столицата ще бъде открита изложбата „Градината с бухала“ на Невена Ангелова. Изложбата ще бъде представена в акварелна галерия „Абсент“, обявиха от галерията.

Невена Ангелова е родена през 1974 г. в гр. Бургас. През 1999 г. завършва в Национална художествена академия „Николай Павлович“ специалност „Книга и печатна графика“. Има магистърска степен по „Изящни изкуства“. От 2008 е преподавател в катедра „Рисуване“ към същата академия.

През годините участва както в самостоятелни, така и в колективни изложби в България и чужбина. Създател е на едни от най-красивите илюстрации към детски книжки. Работи с автори като Мая Дългъчева, Янаки Петров, Пейо Пантелеев, Стоянка Грудова, Лора Стаматис . Невена Ангелова е автор на илюстрациите и графичното оформление на десетки издания за възрастни.

„Пиша, за да забавлявам детето в мен. Но желанието ми е историите ми да развличат по същия начин и другите деца“ (Астрид Линдгрен). Рисувам, за да забавлявам детето в мен – мога да перифразирам по този начин думите на шведската писателка. Или поне в случая с тази моя изложба. А и защото картините също разказват истории и то такива, за които създателят им дори не подозира, разказва Невена Ангелова.

„Градината с бухала“ (истории с бухалче и други хвъркати) представя някои оригинали на илюстрации към вече издадени и няколко предстоящи детски издания - „Топлото човече“ и „Какво е да си майка“ на Мая Дългъчева, „Чичо Чичопей“ на Янаки Петров, „Слонче с медальонче“ на Керана Ангелова. „Опитвам се да намеря баланса между това вълнуващите за художника в мен открития, често твърде екстравагантни, да не пречат на естественото възприемане на образа от детето. Ако трябва, обаче, да избирам дали да съм на всяка цена интересна, или да съм истинска, без колебание бих избрала второто“, казва още Невена Ангелова.

Художничка рисува, за да забавлява детето в себе си
Снимка: Галерия Абсент


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s baqtiq

    0 0 Отговор
    верно, че е некак си забавно:)