22 Октомври, 2019 10:27 904 1

Награди за наши творци в чужбина

  • награда-
  • ангелус-
  • георги господинов-
  • физика на тъгата-
  • георги тенев

Георги Господинов и Георги Тенев са наградените

Награди за наши творци в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Писателят Георги Господинов получи полската литературна награда - "Ангелус", съобщи bTV. Наградата е за романа "Физика на тъгата" в превод на Магда Питлак. "Ангелус" е международна награда за съвременни писатели от Централна и Източна Европа.

С това отличие Георги Господинов се нарежда до двама нобелови лауреати за литература, които също имат този приз. Неговият роман "Физика на тъгата" има осем издания на български и седем в чужбина.

"Това, което най-ми харесва и казах го и вечерта на награждаването, е, че всяка книга си има свой ангел, в моя случай това е Минотавър, и всъщност гласът на Минотавъра е гласът на тъгата и в крайна сметка са преводими и могат да стигат до хора от различни езици. Но пак казвам, за това трябва да благодарим и на преводачите, които превеждат разни минотавърски гласове", каза писателят Георги Господинов.

Също така вчера филмът, режисиран Георги Тенев, "Случаят Варсано" спечели награда "Free word" в САЩ, научи news.bg.

Наградата Crystal Globe и Диплом "Свободно слово" се връчва от New Review Inc, корпорацията е издател на "Новий журнал", най-старото литературно издание на руски език, основано в Ню Йорк през 1942.

"Новий журнал" за първи път в света публикува страници от "Доктор Живаго" на Пастернак, "Колимски разкази" на Шаламов, произведения на Бунин и др. В списанието печатат Владимир Набоков, Адамович, Толстая, Шмеман и много други поети, писатели, руски интелектуалци.

Предишни носители на наградата "Свободно слово" са кинематографисти и журналисти, сред които Александър Растрогуев, Алексей Пивоваров, Павел Костомаров, Асколд Куров, както и четирикратният носител на "Emmy" Джим Браун.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    0 0 Отговор
    Споменатите се намират мноого далеч от Литературата. Те са просто търгаши на думи.