Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 16:40 1 189 1

Първа премиера у нас на книгата "The Coinage of Philippopolis"

  • иван върбанов-
  • the coinage of philippopolis

Като най-стария европейски град, Филипополис е източник на изключително количество информация, което рядко намира паралели в Средиземноморския басейн и околните земи

Първа премиера у нас на книгата "The Coinage of Philippopolis" - 1

За първи път пред българска публика ще бъде представено лимитираното издание "The Coinage of Philippopolis" от Иван Върбанов. Премиерата на книгата ще се състои днес в Националния археологически музей. Тя ще се предлага на английски език в тираж от 100 бройки, съобщи kmeta.bg.

Изданието събира в два тома над 8500 монети, които произхождат от Филипополис. Преобладаваща част от монетите са разпръснати в музеи, галерии и лични колекции из целия свят – албумът, събрал информация за тях, е резултат от дългогодишен труд, който със сигурност ще промени начина, по който изследователите на Античността гледат на нашите земи.

Монетите на Филипополис, издадени в неговата монетарница през Римския период, са сред най-атрактивните и желани от всеки музей и колекционер. Богатата история на града и разнообразните културни и обществени прослойки се съчетават с многобройните разновидности и прецизната изработка на монетите, за да ги превърнат в уникати.

Като най-стария европейски град, Филипополис е източник на изключително количество информация, което рядко намира паралели в Средиземноморския басейн и околните земи. The Coinage of Philippopolis е уникално постижение на българската археологическа, нумизматична и изследователска дейност.

Книгата е издадена в памет на Огнян Гавраилов, нейн съавтор, виден нумизмат и ценител. Голяма част от материалите в книгата са негово дело.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдив

    1 1 Отговор
    Тази книга трябва да бъде представена в нашия археологически музей, а не в Софийския. Още едно доказателство за софийското робство - всичко в името на София, всичко за благото на София. Мразим!