4 Ноември, 2019 13:50 2 724 2

Българската школа в спортната физиология

  • спортна физиология-
  • кръстьо кръстев
Българската школа в спортната физиология - 1

Големите успехи на българския спорт в миналото се дължат в немалка степен на успехите на българската спортна физиология. И до днес някои от разработките и методиките са спортна тайна и обект на повишен интерес. Един от големите наши учени, допринесъл за високата подготовка на нашите спортисти, е проф. Кръстьо Кръстев. Някои от неговите изследвания и методики се появяват за първи път в книгата „Хипоксия и функционален контрол в спорта“, която ще бъде представена на 6 ноември т.г. от 13.00 часа в заседателната зала на новия корпус на Националната спортна академия. Благодарение на сина и дъщерята на професора са запазени ценни архиви, които се публикуват за първи път. Синът му, Марин Кръстев, ще пристигне специално за представянето от Франция, където е треньор по лека атлетика и водни спортове. Книгата ще представят съставителите ѝ проф. Даниела Дашева и проф. Борис Бонов.

Проф. Кръстьо Кръстев забелязва, изследва и обосновава благоприятното влияние на средните планински височини върху подготовката на спортистите. През 1952 г. той представя своята методика. По-късно тя е доказана с експерименти на 2300 метра височина край Белмекен в Рила планина. Там е построена и модерната за времето си планинска база за подготовка на спортисти. Благодарение на подготовката там, българските спортисти постигат изключителни успехи на олимпийските игри в Мексико (1968 г.), Мюнхен (1972), Монреал (1976), Москва (1980), Сеул (1988). Методиката се прилага успешно във всички спортове – борба, колоездене, гребане, вдигане на тежести, в алпинизма и парашутизма. Проф. Кръстев създава и оригинална проба за оценка на височинната поносимост на организма. Той разработва и субмаксимални проби за оценка на спортната работоспособност, което е едно от големите му научни постижения. Дълги години проф. д-р Кръстьо Кръстев е директор на Националния център за научни изследвания в областта на спорта, заместник-ректор на ВИФ „Георги Димитров“, по-късно преобразуван в Национална спортна академия. Някои негови методики се използват и днес без изменения, а други и досега са спортна тайна, особено комплексната методика за функционална оценка на спортистите.

В книгата „Хипоксия и функионален контрол в спорта“, изд. „Болид инс“, са включени интересни архиви, запазени от семейството – статии, доклади на конференции и конгреси, конкретни резултати от изследвания, разработки на методики и системи по отделни спортове и при единичната подготовка на елитни спортисти.

В книгата са описани проблемите, свързани с обмена и недостига на кислород, аклиматизацията, газообмена в организма при високопланински условия, представени са редица функционални изследвания, свързани с адаптацията, умората, възстановяването на спортистите, кардиореспираторните реакции на парашутистите. Включени са изследвания от хималайската експедиция „Еверест‘84“. В третата част на книгата, озаглавена „Система за подготовка на българските алипинисти за изкачване на многохилядници“, е представен интердисциплинарния подход, разработен от проф. Кръстев. Книгата, освен за специалистите, е интересна за всички, които се интересуват от поведението и физиологията на човека в екстремални условия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 bivsh VIFajiya

    0 0 Отговор
    Dobre de maystore , na tebe kolko ti pisa Svetoslav Ivanov po biomehanika ? Pomnish li ? Pri "Цапето" izpit ne se" davashe " a se izkarvashe , Za razlika ot drugi "prepodavateli dotsenti".Na mene mi pisa 5.