8 Ноември, 2019 12:05 2 285 10

Скорсезе vs. супергероите - войната продължава (ВИДЕО)

  • marvel-
  • мартин скорсезе-
  • тор-
  • дисни-
  • disney

Режисьорът възобнови дебатите за филмите на Marvel

Скорсезе vs. супергероите - войната продължава (ВИДЕО) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Ново изявление на Мартин Скорсезе срещу студиата Marvel възобнови полемика, която разделя Холивуд на професионалисти във филмовия сектор срещу зрители - дали супергеройските филми са кинотворби или продукти за широко потребление, създадени в съответствие с индустриални методи, предаде Франс прес.

В началото на октомври 76-годишният режисьор заяви, че пълнометражните филми на Marvel не са кино. Тази седмица в "Ню Йорк таймс" той отбеляза, че според него в големите продукции липсват елементи, с които се отличава изкуството в даден филм - разкриване на нещо, мистерия, свързана с емоции истинска опасност.

"Не се поемат рискове - поясни той. - Филмите на Marvel, които събраха над 22 милиарда долара приходи в световния бокс-офис от излизането на "Железният човек" през 2008 г., се модифицират и преработват наново, докато станат готови за консумация. Лишени са от нещо, което е от съществено значение за киното - индивидуална визия."

Други професионалисти в сектора, като Франсис Форд Копола, Кен Лоуч, Фернандо Мейрелеш, подкрепиха Скорсезе.

Скорсезе vs. супергероите - войната продължава (ВИДЕО)

Кинокритици също го подкрепиха, но тези нападки съвсем не са убедителни за всички професионалисти в сектора. Някои експерти в Холивуд се питат как Скорсезе може да претендира да дефинира сам творческите критерии за филм, при положение че не е гледал филми на Marvel, макар че, по думите му, се е опитал да го стори.

"Не може с лека ръка да зачеркнете цял филмов жанр, без да сте гледали свързаните с него продукции", каза отличеният с "Оскар" продуцент Том Нънан, който е и преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Хората се тревожат, когато настъпва неудобна за тях промяна - допълни той, имайки предвид 70-те години на миналия век, когато "Челюсти" и "Междузвездни войни" постигнаха впечатляващ успех. - Никой обаче не се е осмелил да каже, че "Челюсти" и "Междузвездни войни" не са кино."

Според Боб Айгър, изпълнителен директор на компанията Disney, която е собственик на студиата Marvel, коментарите на Скорсезе са неуважителни към хората, които са работили над техните филми. "Гледалите филм, продуциран от Marvel, е невъзможно да направят подобно изказване", увери той.

"Няма един-единствен начин за създаване на изкуство", уточни актрисата Натали Портман, която се е снимала във филмовата поредица "Тор" на Marvel.

В социалните мрежи хиляди фенове защитиха филмите на Marvel, представяйки Скорсезе като арогантен представител на филмовия елит.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мордекай

    5 13 Отговор
    Гроздето е кисело , викала лисицата , когато не може да го стигне. А в случая лисицата и е дърта , едва ли ще опита от това грозде някога

    Коментиран от #2

  • 2 Хахахаах

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мордекай":

    Много си зле... Какво грозде като той има повече Оскари от бозите на Марвел, направени за пубери и келеши

    Коментиран от #3, #5

  • 3 гОсТ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаах":

    Те няма и да спечелят оскари, докато не направят някаква специална категория за такъв вид филм.
    И така както е тръгнало, вместо да има категория за каскадьори и те да получават оскари, ще се дават статуетки за някакви детски филмчета.
  • 4 Хайл

    2 4 Отговор
    Тея се побъркаха в Холивуд . Нямат си работа и се дърлят за глупости. А и тоя Скорсезе се прави на интересен.
  • 5 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаах":

    Банда дъртаци, с мислине от миналия век , почти всичка са ги забравили,дават мнение !!! Вече сме 21 век и човечеството е напреднало.Нямото кино е станало с говор,че даже и цветно.

    Коментиран от #7

  • 6 555

    3 1 Отговор
    Наистина се опитах.. Опитах се да го гледам този Avengers... Мъка, братко.
  • 7 555

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Това само доказва, че човечеството е деградиирало. Нищо друго.
  • 8 Филми

    3 0 Отговор
    Това са филми за развлечение и за разпускане от натоварващото ни ежедневие. Реалността ни е доста напрегната че и по филмите да ни я натрапват. Гледам филмите на марвел за да се отскубна за няколко часа от тежката ни реалност.
  • 9 Ivan S

    2 1 Отговор
    Марвел... все едно да се нахраниш с дъвка.
  • 10 Дам

    1 0 Отговор
    Евреите си правят реклама, а овцете отново спят.