Last news in Fakti

2 Юли, 2012 13:33 1 676 0

Компютърът - композитор

  • iamus-
  • компютър-
  • класическа музика

Запознайте се с Ямус (Iamus) – талантлив композитор, който създава класически произведения за виртуозни майстори. Само дето Iamus не е човек, а компютър, разработен от учените в Университета на Малага. Машината пише историческия си първи фрагмент „Opus one“ на 15 октомври 2010 година.  Подобно нещо не е правено никога до момента.

Първото завършено произведение “Hello World” идва година по-късно – за пиано, кларинет и цигулка. Лондонският симфоничен оркестър първи представя компютърната музика на световната сцена.

„Когато кажем на хората истината, те мислят, че е трик. Някои просто не ни вярват“, твърди пред „Гардиън“ един от създателите на проекта – Франсиско Вико.

В основната му е технологията Melomics, която работи с предварително записани масиви от информация, наречени от учените „геноми“. Подобно на човешката еволюция, те „еволюират“ и се смесват до създаването на завършена мелодия. Обикновено един такъв информационен масив може да се развие до няколко композиции, включително и от други музикални жанрове. Получените ноти могат да се изсвирят от най-различни музикални инструменти.

Въпреки технологичният пробив в затвореното поле на класическата музика, критиците не са склонни да превъзнасят този вид експериментална музика, при която няма никаква човешка намеса.

Днес в Малага ще се състои концерт по музика на Iamus в чест на 100-годишнината от рождението на Алън Тюринг, един от бащите на компютърните технологии и изкуствения интелект.

Iamus не е първата автоматизирана система за „производство на музика“, но до момента е най-сложната и продуктивна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА