Last news in Fakti

15 Декември, 2019 17:50 2 813 6

Райна Кабаиванска празнува 85-годишен юбилей

  • райна кабаиванска-
  • опера-
  • сопрано

Кабаиванска е най-значимият сопранов глас през втората половина на миналия век

Райна Кабаиванска празнува 85-годишен юбилей - 1
Снимка: БГНЕС

Eдин от най-значимите оперни артисти на времето ни, кавалер на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна личност на Италия и два пъти музикант на годината днес - Райна Кабаиванска, празнува 85-годишен юбилей.

"Една българка последните десетилетия е най-известната оперна певица не само на Италия, но и на целия свят! Желаем ѝ много здраве и много успехи с нейните ученици, които често споменават името ѝ с благодарност", поздравиха я от Софийската опера и балет.

Кабаиванска е най-значимият сопранов глас през втората половина на миналия век. Нейният дебют е през 1961 година в Миланската "Ла Скала". Оттогава тя е част от големите оперни сцени. Освен че е най-известната българка в Италия, Райна Кабаиванска е и първата чужденка с престижната награда „Мария Калас“.

Представянето на учениците от Нов български университет на сопрана продължава всяка година на сцената на Софийската опера. XIX международен майсторски клас на Маестрата събра овациите на публиката през тази година в първия ни оперен театър. Дългогодишно е сътрудничеството ѝ със Софийската опера и с Пламен Карталов. Тя е чест и желан гост в Софийската опера и балет. Кабаиванска присъства и на Гала концерта по повод 90-годишнината от рождението на Николай Гяуров, с който беше открит настоящият сезон под палката на маестро Елио Бонкомпани.

Райна Кабаиванска бележи грандиозни успехи не само в изявите си на световните музикални сцени, но и като преподавател в Нов български университет. Тази нова роля в живота на певицата също ѝ носи слава! Някои от вече доказалите се имена от нейните Майсторски класове са участвали и в постановки на Софийската опера и балет, сред тях са Мария Агреста ("Бохеми", дебют, 2010 г.), Мария Радоева, сопран ("Бохеми", дебют, 2010 г.), Вероника Симеоне ("Вертер" от Жул Масне, 2013 г.), любимката на маестро Рикардо Мути - Витория Йео ("Реквием" от Верди, 2018 г., както и проектите "Норма" и "Трубадур"); Ана Петричевич, Сърбия, Марили Санторо, Италия и Давиде Риу, Корея и др (Турандот), Ева Джонг и Карло Сео от Корея („Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети) и др.

Софийската опера посвещава спектакъла на "Турандот" от Пучини тази вечер, с участието на две големи оперни имена - звездата на Вагнеровия фестивал в Байройт Катрин Фостър и италианския тенор Паоло Лардзионе, сравняван с Хосе Карерас, под палката на маестро Джорджо Пройети, дирижирал последния "Турандот" в Япония с Гена Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Браво на Райна

    4 1 Отговор
    Но ми интересно, тъй като не съм музикален,, инвалид,, защо тя не ме грабва с нейния глас, откровена съм, затова го казвам, тя е оценена от целия свят, но ей така реших да споделя(Мое мнение)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 .........

    0 0 Отговор
    Юбилей е само 50-годишнина. Вижте кво значи една дума преди да я използвате.