Last news in Fakti

22 Януари, 2020 21:30 2 814 9

Да, тази картина не е менте!

  • винсент ван гог

Eксперти от Амстердам потвърдиха, че автопортрет на художника е автентичен

Да, тази картина не е менте! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След продължили години съмнения относно автентичността на прочута творба, експерти от Амстердам потвърдиха, че автопортрет на Винсент Ван Гог е автентичен.

Известният нидерландски майстор на четката нарисувал картината, докато бил в приют за хора с психични проблеми във Франция.

Експертът Луис ван Тилборг от музея „Ван Гог“ разсея съмненията, заявявайки, че картината с маслени бои е нарисувана в края на лятото през 1889 г., когато Ван Гог бил в приюта Сан Реми в Южна Франция.

Експертите от Амстердам използвали анализ с рентгенови лъчи на творбата, проучили начина на рисуване, както и споменаването ѝ в писмо до брата на Ван Гог – Тео. Художникът описва картината в писмо от септември 1889 г. като „опит от времето, когато бях болен“.

Свързани с картината въпроси възникнаха през 70-те години на миналия век. Използването на шпакла, за да се загладят нанесените с четка пластове боя върху лицето, и на смятаните за необичайни цветове в творбата, бе довело до спекулации за автентичността ѝ.

Картината е била купена през 1910 г. като автентична творба на Ван Гог от Норвежкия национален музей. Той поискал от музея „Ван Гог“ да я анализира през 2014 г.

„Успокояващо е, че е автентична“, заяви Май Брит Гуленг от Норвежкия национален музей.

Ван Тилборг отбеляза, че използването на негрундирано платно и зелен цвят всъщност е характерно за периода от творчеството на Ван Гог в Сен Реми през 1889 г. Нехарактерното е използването на шпакла.

„Той е рисувал и внезапно е решил да я използва, за да заглади пластовете“, каза Ван Тилборг. „Склонни сме да смятаме, че го е направил по време на период на психоза“.

Ван Тилборг поясни, че Ван Гог се е осланял на рисуването, за да представи психичните си проблеми и да му помогне да се възстанови.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Вангьо

    3 1 Отговор
    НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА ГОСПОДНИ
  • 2 Йозеф

    2 11 Отговор
    Местя...

    Коментиран от #3

  • 3 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Йозеф":

    Ко друго да напраиш ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХАМСТЕР да му дам

    5 7 Отговор
    От Амстердам ли е новината?! Ако е от там е все едно е от ДойчеВеле...
    Хора при които да се ползват психотропни вещества от години е позволено и дори задължително.... ми моля ви се, не ми ги давайте за примери да ми казвате какво са казали те!
    Мнението на наркоманите и лудите изобщо не ми е приоритет.
  • 6 скепсис

    3 2 Отговор
    "Узаконили" са я, като оная картина "Спасителят на света", която изведнъж също обявиха за оригинал и потъна нейде в арбските мазета....Аве става въпрос за много пари не за изкуство !
  • 7 🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱

    2 6 Отговор
    Кво триете бе обичам Израел мразя татарите

    Коментиран от #9

  • 8 Каквото и да казват за него

    3 0 Отговор
    Един много добър майстор на четката..!
  • 9 Знаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱":

    Какво са ти направили татарите. Може би си ходил в Русия и там този народ те е онаждал? Тука в България няма татари и не виждам за логично да ги нападаш по какъвто и да е начин, защото никой няма да се обиди. Отиди в руските татарски републики и крещи на площада че ги мразиш. Там тези хора ще те чуят и ще изпиташ любовта им. Ако имаш някакви македонски фантазии , че българите имат нещо общо с татарите ще ти кажа , че всички генетич и изследвания на народа но показват че наличността на азиатска кръв у нас е 1%. Това значи че 1 от 100 човека имат около 1-5%(макс) азиатска кръв, която може да е от доста далечни за татарите хора. Все пак в Азия има много повече от 50 народа.