27 Януари, 2020 13:25 5 145 17

Дейв Мъстейн - Симфония на (само)унищожението (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • megadeth-
  • metallica-
  • дейв мъстейн-
  • металика-
  • мегадет

По-малко от месец преди Megadeth да свирят отново в София, по книжарниците излезе автобиографията на легендарния музикант

Дейв Мъстейн - Симфония на (само)унищожението (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

По-малко от месец преди Megadeth да се разбеснеят отново в София, по книжарниците излезе автобиографията на Дейв Мъстейн. Страници, пропити от болезнени откровения, много музика, страх, гняв и ценни частици от историята на две от най-великите банди в метъла - Megadeth и Metallica. Потапяме ви в мрачните часове на Дейв и танца му с дявола през годините.

Рецепта за "Мегадейв"

Ограбено кратко детство, малтретиращ родител алкохолик, умопобъркваща религиозна смес от Свидетели на Йехова и сатанизъм, алкохолизъм и наркозависимост, довеждащи до отчаяние професионални и артистични спънки, влизане в клиника за възстановяване - около 18 пъти, близки срещи със смъртта.

Дано сте си записали взривоопасните съставки, за да си направите Дейв Мъстейн у дома. Не е проблем и да не сте, защото цялата рецепта в малко над 300 страници вече е на българския пазар в автобиографичната книга на фронтмена на Megadeth. Болезнено, на места забавно и шокиращо, изстрадано откровение за над 40-годишната история на едно метъл пътуване под командването на рижия капитан.

Живот с 300 в насрещното

Историята на Дейв Мъстейн преминава през тежки раздели, трудни прошки, сълзи в очите на приятелите и необуздан гняв към всичко като водещ творчески порив. Дами и господа, негово величество Дейв Мъстейн влиза с шут, пиян и надрусан. И смята да остане.

Обратното броене до почти пълното унищожение на Мъстейн започва с раждането му на 13 септември 1961 г. в Калифорния. Не очаквайте да се движим хронологично. Ще гледаме през замъгления от крек и спийдбол поглед на Дейв.

Еднояйчният превод или "Тройка по Мъстейнски"

Ако хевиметълът е музика, която звучи като сеещи бомби оръдия, то Megadeth обстрелват директно с напалм. Няма място за страх, защото на бойното поле на българския превод има двойно еднояйчно подкрепление - Диана Стойкова и Евгения Бернщайн. Диана от сестринския преводачески тандем за символиката на числото 3:

"Бях превеждала книгата Слаш от Guns N' Roses и вече се познавахме с издателя. Затова за превода той потърси мен и сестра ми, с която сме еднояйчни близначки. Тя обаче беше заета и ми прехвърли на мен част от главите. Така се оказа, че работим заедно по превода на една и съща книга. Това, може би, е единственият случай в света, при който еднояйчни близначки превеждат автобиографична книга. Ако Дейв Мъстейн разбере за това, имайки предвид неговия начин на живот, този факт по-скоро ще му хареса."

Родителите на Дейв се развеждат, когато е съвсем малък. Детските години са изпълнени с постоянен страх от бащата, който преследва местещото се от щат в щат семейство. Следва срещата с наркотиците, която ще продължи дълго и ще му причинява доста беди през годините.

Далеч от Дейв, но за малко

Перфектната среда, която Диана си създава в името на превода, е откъсване от медийния образ на Мъстейн:

"Когато личността е ярка като Дейв Мъстейн, е много трудно достатъчно добре да предадеш неговия глас. Точно заради това, когато превеждах книгата, не слушах негови интервюта. Мъстейн е толкова специфичен, че в един момент тотално се отделя от теб и ти не.

Отварянето на раната Metallica, слонската доза свирепост

„Не беше само заради перченето, мацките и опиатите да стана известен. Щом вземех китарата в ръце, се чувствах добре в кожата си. Опъвах струните и имах усещането за хармония и завършеност, които никога не съм изпитвал като дете“, разказва Дейв в книгата за първите си години като част от Metallica.

Дейв Мъстейн - Симфония на (само)унищожението (ВИДЕО+СНИМКИ)

Перфектният звяр, който дори тежките наркотици и промишлените количества алкохол не могат да отклонят от начертания път. Изритването от Metallica дава слонска доза свирепост и амбиция, но и преследващата сянка на Джеймс, Ларс и компания... Една рана, която ще кърви с години, но и ще ражда много музика.

Парещият блясък на сцената

Следва среща с бойния другар в музиката, партитата, наркотиците, пиячката и всичко прилежащо - басистът Дейвид Елефсън. Мъстейн влиза във вихъра си - бърз, шумен и неуправляем. Ражда се Мегадейв.

Анатомия на гнева

Цвърчащ лабораторен плъх, котки, правещи любов или просто яростно съскане през зъби. Гласът на Мегадейв не остава никого равнодушен. Той е част от арсенала му, наравно с канонадата от рифове и режещо препускащите сола. Отвъд емоцията на музиката правим опит за анализ на техниката на Мъстейн с вокалния педагог Борис Иванакиев. Той обяснява нервната енергия в гласа на Дейв:

"Това е техника, чрез която придаваш по-голямо напрежение в ларинкса. Отнасят го т. нар. "фалшиви гласни струни". Те са предпазна тъкан около истинските. Целта е така да придадеш напрежението, че истинските ти гласни струни да не са до такава степен натоварени, а самият "драйв" да дойде от фалшивите гласни струни, за да се избегне натоварване и травма."

Дейв Мъстейн - Симфония на (само)унищожението (ВИДЕО+СНИМКИ)

Фалшиви гласни струни, но съвсем истинска емоция за феновете, защото в крайна сметка всичко е за тях. Един от концертите на Megadeth в София докарва Иван до сълзи:

"По време на първия концерт, на който бях тук в София, го посочих с пръст. Той ме погледна и ми отвърна със същото като вдигна палец. Беше страхотно. Чаках го да дойде доста години, за да го видя."

Фенски истории и от още един дай хард Мегадетец - Макс, който вижда позитивната страна на раздялата на Мъстейн с Metallica: "Харесвам и уважавам и двете банди. Смятам, че са неразривно свързани. Виждам доброто в раздялата им, защото така са се получили две яки банди."

На целия свят, на всичките ми приятели, обичам ви, трябва да си тръгна…

Това пее Дейв в A Tout Le Monde. Край обаче няма. Няма място за сбогуване, защото бесовете на Мъстейн ще вилнеят отново в София на 22 февруари. Megadeth идват със своята симфония на унищожението, защото бизнесът им е да убиват.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    2 27 Отговор
    Аматьори. Като не могат да свирят и пеят,се чудят к'во да правят да надъхват плебса.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Ved

    15 0 Отговор
    Велик. Не се предава . Ще свири и пее до дупка. Който не ги харесва да си гледа работата и да си слуша чалгата тъпа.
  • 3 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Като не ги харесваш , самия ти си аматьор.Плебс си ти

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Не е плебс, просто е прост ЧАЛГАР.
  • 5 Баща ти

    8 0 Отговор
    До #1 :
    (НЕ)Уважаеми г-н Сельо , слушай си Сашо Рома(н) и тем подобни подчовешки скрибуцания и маанета и не ангажира хората със селското си мнение ;)

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госあ

    1 7 Отговор
    Вижте са, глухари ,не случайно са му били шута от Металика. Не че те са виртуози,но безспорно имат звучене и стил. Джо Сатриани казва за Кърк Хамет, че е най лошия му ученик 😂 . Иначе аз харесвам истински прогресив рок и метъл,а ве такива дървета като тея. От по тежките Gojira стават...

    Коментиран от #10

  • 8 Госあ

    0 12 Отговор

    До коментар #5 от "Баща ти":

    Аве братчед, сашо роман сигурно има повече музикални качества от тоя наркоман 🤣
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Behemoth

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    хахаха Сатърианиту и прогресив и гурили.....Малиииииии ма ти си много зле бе клоун....

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    Аматьори, кой ги е чувал изобщо тия гибони бе ?
  • 12 Госあ

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    Казах ти, Gojira стават за нещо, останалото е чалга. мегадет 🤣🤣🤣 паляци,даже и за пъпчиви тинейджъри са елементарни

    Коментиран от #13

  • 13 Behemoth

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Ма много си зле ....да не си пенсионер?

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Хубаво ги забраняваха едно време такива дегенерати 😂 Maiden и Metallica най много ! 😂

    Коментиран от #15

  • 15 Behemoth

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Пенсийо в момента съм си пуснал Сатирикон ....не знайш нищо за истинската музика ,направо та съжалявам....

    Коментиран от #17

  • 16 Plovdiv

    7 2 Отговор
    Мегадет е велика група, именно защото не се обърнаха срещу себе си. За разлика от Металика, които се опозориха с помиите, които създадоха за пари след 1988 г.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.