27 Януари, 2020 14:04 3 577 31

„Ханът и империята“ с втора прожекция във Варна

  • прожекция-
  • хан аспарух-
  • ханът и империята-
  • варна-
  • филм

Поради огромния зрителски интерес, на 5 февруари 2020 г., сряда, от 18.00 ч. в зала „Европа“ на Фестивалния конгресен център във Варна още веднъж ще бъде показан новият филм на режисьора акад. Людмил Стайков „Ханът и империята“. Първата прожекция на 14 януари т.г. премина при изключителен интерес от страна на зрителите. Авторите на продукцията отговарят на молбата на Фестивалния център за още една предварителна предпремиерна прожекция пред варненската публика.

Филмът „Ханът и империята“, изграден върху оригинални кадри от суперпродукцията „Хан Аспарух“, е с нова драматургична структура, събрана в 2 часа и 20 минути, в дигитален вариант, с 4 К изображение, със звукови ефекти, представени в съраунд среда и нова музика, написана специално за филма от едни от най-талантливите съвременни композитори – Стефан Димитров, Румен Бояджиев - син, Минко Ламбов, Александър Карагьозов. Запазена е и изключително въздействащата оригинална музика на големия български композитор Симеон Пиронков. Музиката е записана с голям Симфоничен оркестър и хор под диригентството на Пламен Джуров. Кадрите от картината са възстановени по уникална технология, разработена и приложена от инж. Добромир Чочов, собственик и управител на „Доли медия студио“. Изображението отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение.

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие, казва режисьорът на Людмил Стайков. Той ще присъства отново на прожекцията, заедно с една от изпълнителките на главните женски роли.

Прожекцията на 5 февруари т.г. във Варна ще бъде второ публично показване на филма „Ханът и империята“, след две закрити прожекции в София – в Дома на киното и в БАН. Трилогията „Хан Аспарух“ - "Фанагория", "Преселението" и "Земя завинаги", появила се през 1981 г., бе с времетраене над шест часа. Тя спечели наградата на зрителите и "Златна роза" на Варненския кинофестивал и това обяснява избора за представянето му пред пред широката публика именно в морската ни столица.

В заснемането на "Хан Аспарух" и в някои от масовите сцени преди близо четири десетилетия са участвали над 200 000 души. „Сега, като гледам кадрите, не вярвам,че сме могли да осъществим всичко това“, казва режисьорът Людмил Стайков. Любопитно е, че всеки от участниците в масовите сцени е бил с различен костюм, грим и роля. В сцените са участвали и много известни днес българи. Филмът „Хан Аспарух“ е гледан е от над 10 млн. зрители. В суперпродукцията участват едни от най-популярните български актьори - Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Стефан Гецов, Джоко Росич, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев и др. Сценарист е Вера Мутафчиева. „ Доли медия студио“ изцяло реставрира в дигитален вариант филма "Хан Аспарух" по време на работата над „Ханът и империята“. Работата над новата продукция е уникална сама по себе си заради редицата технически сложности, липсата на нотен материал от оригинала. Това е най-мащабният български филм за времето си, както впрочем и за света.

Сюжетът и философията на „Ханът и империята“ и кадрите в него са максимално близки до историческите свидетелства, като в някои кадри, дори фрази на героите са възпроизведени буквално от съхранени документи. Така че „Ханът и империята“ има неизмерима образователна и познавателна стойност за всички поколения българи. Картината интуитивно се вписва в съвременната представа за произхода на българите и България. „Където и да ви заведат световните ветрища, помнете, че сте едно цяло – България“, казва главният жрец след смъртта на хан Кубрат и предупреждава синовете му: “Бог ще ви накаже с безплодие, ако не пазите завета на нашия хан...“.

Билетите за прожекцията отново са от 6 и 8 лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан Адемов

    7 48 Отговор
    То един хан посмешище дрипльвци

    Коментиран от #3

  • 2 Соц кино

    14 4 Отговор
    Извадиха соцфилм, станал хит, изтупаха го от нафталина, сложиха ново име, и хайде нова собственост. Защо държавата не си търси правата, филмът е заснет с държавни пари, а правещите го са си получили заплатите и хонорарите?

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 12 Отговор
    Учудвам се как може една ЛЪЖА, че българските владетели са били ХАНОВЕ, да доведе до такова тотално изпростяване на населението.
    Български ханове е имало по пътищата, сега им се вика "мотели", другото е в сбърканите мозъци на чуждите и наши престъпници-историци.
    "О, неразумний юроде.... ...."-отец Паисий. Колко ли пъти се е обърнал в ГРОБА, чувайки за тези ХАНОВЕ и не само той, ами Раковски, ами другите ни будители-възрожденци.
  • 5 тра ла ла

    8 12 Отговор
    няма нито един исторически документ, надгробен камък, папируси, други четива или надписи които да доказват че е съществувала такава титла ,,хан,, сред българите , това не е българска титла. какъв академик е тоя самозванец ?
  • 6 Студент

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Соц кино":

    мухахахаха
  • 7 Канасюбиги

    16 2 Отговор
    Думата която е използвана при нашите владетели е Канасюбиги "велик Кан", а не хан. Има я на каменни плочи и златни накити. Хан не пише никъде...

    Коментиран от #14

  • 8 Бай Стойчо

    17 3 Отговор
    Много жалко за хора като режисьора акад. Людмил Стайков.
    Кан и Хаган са различни титли на владетели - никъде никой не е наричал България хаганат.А що се отнася до правилното произношение на българската владетелска титла от езическия период - "Канас Ювиги" - Велик Кан! А не Хан, нямаме основание да обръщаме к-то в х и то в началото на думата, където в повечето случаи потъмнява и изчезва.

    И друго - гръцкия език и азбука позволява безпроблемно да се изпише думата хан, но във всички намерени надписи е с "К" А Хан беше въведено преди време, когато властваше теорията за тюркския ни произход, щом тюрките имат титла хан, значи и нашата е била такава.
    Ако си спомняте дори английската версия на "Хан Аспарух" на английски се изписваше така - "681 - The Glory of Khan"

    Коментиран от #10

  • 9 Пираня

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Соц кино":

    Преди поне беше 40 стИнки, да си го гледат.
  • 10 Шабан

    6 9 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Стойчо":

    Стига си показвал простотията бе, фашунгер перкулясъл. Думата ХАН е съществувала още преди да е имало булгари и много, много преди ти да си засукал майчино мляко. Като не вярваш отвори някой учебник по-история или книга от преди сто години и виж как се изписва. Тръгнали титлата да тълкуват тъпунгерите. Вместо да се гордеят че са били част от великият и плодороден тюркски ген те тръгнали още по-злобарски и настървено да се отричат. Ей кане(кръвник) от злоба и завист се самозатривате бе, келеш байгясал!?

    Коментиран от #13

  • 11 ГАГАУЗ ( ГЮКОУЗ )

    6 3 Отговор
    Народ който отрича своето минало , какво може да се очаква за тяхното бъдеще ?

    Коментиран от #30

  • 12 Маки

    4 3 Отговор
    Българите са кюрди , имат близо 700 еднакви думи .
  • 13 Бай Стойчо

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Шабан":

    Факт е това, че от гледна точка на антропологията българите нямат нищо общо с азиатските народи. Това е установено по научен начин, чрез изследване на 10 000-11 000 българи.
    Факт е, че от гледна точна на лингвистиката ние не сме нито иранци, нито тюрки. Няма нито ирански, нито тюркски субстрат в старобългарския език.

    В латинският текст думичката е Каган - ще рече кан на кановете. В бълг. превод за титлата на бълг. владетел е допълнено "княз".
    Дуклянецът също говори за каган: "Предвождал ги някой си Борис, когото на своя език наричали каган (cagan) - това на нашия език ще рече император (imperator)" - ЛИБИ - т. 3, стр. 170 (няма го качена на Крорайна този том)
    Пак за Борис Михаил се говори и в “Тълкувание Даниилово” - Михаил Каган.
    "Историко-апокалиптичната книжнина във Византия и България, стр. 125 (текста на старобългарски : "И ще се въздигне Михаил Каган сред българите..." (на новобългарски - стр. 135, 11 ред ).
    Титлите хан и хаган с Х се използват в по-късните руски летописи. Обаче в по-ранните руски летописи (например Ипатиевския летопис) също е с К - кан и каган, както е в "Българския апокрифен летопис" (Михаил каган). На две места в първобългарски текстове е използвана формата КАНЕС с Е - в надпис на Маламир и в медальона на Омуртаг.

    Едва ли "капацитет"като теб ще разбере нещо...

    Коментиран от #15, #22

  • 14 Рашка с чашка

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Канасюбиги":

    Отиди в НИМ там е колоната на Омуртаг на която е тази титла - Канез у биги. От зор да я докарат до Хан е измислена тази глупост Каназювиги. Велик Кан?? На кой език е това? Щото първия превод на Канез у биги е бил Княз от бога, още повече че точно така е титулуван на гръцки--господар (архонт) от бога.
  • 15 Ха ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Стойчо":

    Коя комунистическа подлога те подведе?ТЮРКИ сме, аз не разбирам защо трябва да те е срам от родителите ти? Историята си е история, трябва да се знае истината и човек трябва да е горд от произхода си. Нашите пра деди какво са преживявали по пътя си, вече ние сме поели щафетата и продължаваме, но защо трябва да се срамуваш

    Коментиран от #17, #27

  • 16 Рашка с чашка

    2 2 Отговор
    Има обаче и друг момент, титлата не е задължително да е признак за народност, Путин като е президент да не е французин? А иначе конкретно за Аспарух никой в Средновековието не го е наричал хан. На сина му Тервел е присъдена титлата Кесар-Цезар или на български - цар.
  • 17 Рашка с чашка

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха":

    Няма нито едно доказателство че българите са били тюрки! Намерени са обаче гробовете на Кубрат и на Аспарух, антрополозите са категорични, това не са тюрки.

    Коментиран от #18

  • 18 Ха ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Ти сигурно на пра дядо си гроба незнаеш къде е, а иначе фантазираш, че от някъде са се обадили Кубрат и Аспарух да им кажат къде са погребани
  • 19 Хахаха

    0 1 Отговор
    Столицата на прабългарите е била Плиска (АА БАБА ). На тюркски означава голям баща .
  • 20 Хахаха

    0 1 Отговор
    Столицата на прабългарите е била Плиска (АА БАБА ). На тюркски означава голям баща .
  • 21 Шабан

    1 4 Отговор
    Това са съвременни измишльотини на нищоправещите историци. Истината е че, до преди сто години хората не са били толкова фашизирани и меркантилни и са писали нещата такива каквито реално са били. А там ясно е написано прабългарите са тюркски племена дошли от казахстанските степи. Точка. Даже и руснаците в Голямата Руска Енциклопедия са го написали преди 150 години, което разбира се е преписано от Вас. Целият свят ви го казва - как може от едно книжле от десет страници написани от психопат отшелник да се напише хиляди томове преиначена история каквато е съвремената българска история. Но явно може!!! Човек на какво ли не е способен за два лева и научна степен за да си гъделечка Егото и домогне до пенсия. Смешни сте!!!
  • 22 Шабан

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Стойчо":

    Тoвa ca cъврeмeнни измишльoтини нa нищoпрaвeщитe иcтoрици. Иcтинaтa e чe, дo прeди cтo гoдини хoрaтa нe ca били тoлкoвa фaшизирaни и мeркaнтилни и ca пиcaли нeщaтa тaкивa кaквитo рeaлнo ca били. A тaм яcнo e нaпиcaнo прaбългaритe ca тюркcки плeмeнa дoшли oт кaзaхcтaнcкитe cтeпи. Тoчкa. Дaжe и руcнaцитe в Гoлямaтa Руcкa Eнциклoпeдия ca гo нaпиcaли прeди 150 гoдини, кoeтo рaзбирa ce e прeпиcaнo oт Вac. Цeлият cвят ви гo кaзвa - кaк мoжe oт eднo книжлe oт дeceт cтрaници нaпиcaни oт пcихoпaт oтшeлник дa ce нaпишe хиляди тoмoвe прeинaчeнa иcтoрия кaквaтo e cъврeмeнaтa бългaрcкa иcтoрия. Нo явнo мoжe!!! Чoвeк нa кaквo ли нe e cпocoбeн зa двa лeвa и нaучнa cтeпeн зa дa cи гъдeлeчкa Eгoтo и дoмoгнe дo пeнcия. Cмeшни cтe!!!

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Бай Стойчо

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Шабан":

    Теорията, че българите може да имат тюркски произход издишат отвсякъде и са дело от части на руската, на най-вече на турската пропагандна машина и невежеството на група историци.
    Тюрки и турци са две различни неща. На Турция много ѝ се иска всички тюрки да са турци, ама не са.
    Българите нямат нищо общо с тюрките, нито са от същата езикова група. Нито с турските тюрки, нито с тюрките въобще.

    Значи, няма проблем да има измислената тюркска лингвистично-етническа група, но има проблем да има славянска лингвистично-етническа група, според днешните евроатлантически и турски демагози!
    Ако не си разбрал, тези групи не са раса, а те са расова под единица, на база на сходни културни и етнически белези.
    В тюркската лингвистично-етническа група(или етно-лингвистична) ясно може да се намери сходство в езика и традициите. И корени на редица основни думи между отделни племена на широк регион, понякога на голямо разстояние едни от други. Старобългарският език не е част от тази група... както и последните ни генетични изследвания.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Усмивката

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха":

    Нямаме нищо общо и с вас ц...аните.Това че сте живели вие ц..аните до китайските народи неви прави китайци. Нали
  • 28 Бай хой

    0 0 Отговор
    Евтина реклама. Кой ви плаща да се излагате? По никаква уникална технология нищо не е направено, а даже е окепазен филма - по лош е от оригинала. Стига сте се излагали, а питайте специалистите.
  • 29 Човек с 5 букви ЖИВКО

    0 0 Отговор
    На DVD в HD качество може ли да бъде направен и пуснат в продажби ?

    Коментиран от #31

  • 30 Извънреден коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГАГАУЗ ( ГЮКОУЗ )":

    В своето минало, България, едната от Българиите, тази която е тук в територията на Балканският поуостров, има срамно, става въпрос за "онези 5 века", даже за преди това , че България е била разделена на три отделни територии с разделена армия и всичко е било отделно, тъй като през онова време е имало 3 наследника, които са се скарали за "определени неща", заради това е имало 3 граничещи Българии, които даже не са си помагали, всяка сама за себе си, точно заради това и други факти, след време Османската империя си е разширила територията . Това даже не е тайна за никой !
  • 31 Извънреден коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Човек с 5 букви ЖИВКО":

    Да, даже буквата В е по средата и човек може да се досети за думата ВВВладетел, двете думи с тази буква , значи трябва "владетелка и владетел" !