Last news in Fakti

12 Май, 2020 12:12 1 657 1

Банов: Ще вземем отношение по всяка отказана помощ

  • творци-
  • боил банов

Помощ за хората на изкуството без доходи

Банов: Ще вземем отношение по всяка отказана помощ - 1
Снимка: БГНЕС

„Зрителите на културните събития задължително трябва да носят маска. Това важи за открити и закрити помещения. С удоволствие ще отида на представление, тъй като мерките са изключително добри и няма причина за притеснение“. Така в студиото на „Здравей, България“ министърът на културата Боил Банов коментира решението да се отварят кина, галерии и музеи.

"Хубавото е, че в нашата държава хората имат устойчиви навици да употребяват култура. Има усет и желание за нея. Според мен добрите навици ще се върнат бързо“, допълни Банов.

Относно недоволството в културния бранш той коментира, че първите мерки са за най-нуждаещите се. Именно затова е взето решение за изплащане на пълна заплата за всички работещи в държавни културни институции. 3 минимални работни заплати с осигуровка са предвидени за свободните артисти с доход под 1000 лева на месец.

Що се отнася до останалите свободни артисти и дейци на културата, Банов ги насочи към безлихвените заеми в размер до 1500 лева на месец. Според него, когато преди кризата си имал добри доходи, се предполага, че ще можеш да изплащаш такъв заем, а и е възможно да имаш заделени средства. Банов отрече да е необходимо да си се осигурявал 6 месеца назад, за да вземеш такъв кредит.

Той обясни, че всеки, на когото му се откаже безлихвен кредит, трябва да сигнализира в министерството. "Ние ще обърнем конкретно внимание на всеки един случай. Дал съм личния си телефон на всички и могат да се свържат с нас“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оперен артист.

    1 0 Отговор
    Това което правите е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!
    Половината от брифинга да ми говорите за някаква червена къща,докато над 7000 действащи артиста чакат да чуят какво ще се случи с тях.
    И най-накрая се оказа,че сте всички МНОГО ПО-загрижени за публиката, отколкото за колегите на сцена които вкарват на практика тази публика в залата.
    Превръщате ни в захранка за публиката, но това НЯМА ДА СТАНЕ.
    Директорите на културни институти в Бг.управляват бюджетите си абсолютно свободно без никакъв контрол от страна на министерството
    Затова директорите толкова много драпат да отворят опери и театри.
    За да започнат да крадът както преди.
    Сега ще ни принуждават да подписваме и декларации с които да ни вържат ръцете и да ни накарат да репетираме на закрито, но битката за нашето здраве тепърва започва:
    РЗИ,Инспекция по труда,адвокати,медии....
    Всички нужни инстанции ще бъдат алармирани какво се случва на практика