Last news in Fakti

12 Май, 2020 14:17 4 220 16

Директорът на Народния театър съобщи пред ФАКТИ страхотни новини за театралната публика

  • боил банов-
  • театри-
  • народен театър „иван вазов”-
  • мариус донкин

Моноспектаклите на открито ще стартират около 10-15 юни

Директорът на Народния театър съобщи пред ФАКТИ страхотни новини за театралната публика - 1
Снимка: БГНЕС

Българските театри бяха сред най-потърпевшите от разразилата се и все по-затихваща пандемия от коронавирус в целия свят. Мерките против разпространението на COVID-19 затвориха театрите за 2 месеца, но вчера министърът на културата Боил Банов съобщи добрата новина, че българските театри могат да стартират своята работа. Да, те ще имат възможност да правят спектакли само навън и само такива, в които участват 1 или 2 човека, ала като за начало и това е прекрасно.

Поради това от ФАКТИ, за да научим какви са плановете за работа на Народния театър ''Иван Вазов'', се свързахме с неговия директор - г-н Мариус Донкин.

Ето какво заяви той за медията ни:

''Можем да играем навън до 30% запълняемост. Тъй като все пак артистите не могат да играят с маски, трябва и ще се играят моноспектакли, или най-много спектакли с двама души. Тези двама души, колегите, а вероятно по-късно и при всички други по-големи състави на представления, ще трябва да подписват декларации за това, че не са болни, ще спазват стриктно личната си хигиена и ще носят отговорност за това. Знаете, при нас словото е съпроводено със силно слюноотделяне и това е сигурна гаранция за зараза. При това положение трябва по някакъв начин всеки от нас да си носи отговорността за това, което се случва. И след като не дай си Боже се случи, ще затворят театъра за още два месеца, а това е страшно. А иначе желанието на артистите е огромно - да започнат да работят и да започнат своите срещи със своите зрителите. И при зрителите е така'', обясни Мариус Донкин.

''Спектаклите от 1 или 2 души ще бъдат на три площадки. Едната площадка е при задния служебен вход. Там има една територия, която е заден двор, ще го превърнем в един вид ''Кафе-театър'', там ще бъдат тези моноспектакли. Другите две площадки са едни тераси, които са от двете страни на ВИП ложите, те са на нивото на първи балкон. Там, разбира се, ще бъдат най-много десетина човека, не вярвам да стигнат до петнадесет. Ние ще представим друг вид, друг жанр от възможността да контактуваме с нашите зрители. Т.е. разговор с драматург за драматургията, за историята, за това какво сме решили наново, защото ние реорганизирахме всичко, което бяхме направили като визионерство за бъдещето на Народния театър. Ще се обърнем повече към българската драматургия с дълбоката си убеденост, че тя повече е необходима в момента на нашите зрители, на класиката в българската драматургия и на съвременната българска драматургия. Така че посвещаваме целия този сезон на българската драматургия. Българските драматурзи и класици са известни с една изключително дълбоко предана любов към родината, ще ми се това някак си да бъде послание в момента. Затова сме се насочили към тях. На тези две площадки ще има срещи понякога и с артисти, например с Мария Стефанова и Юлиан Вергов, дал Бог известни и големи имена в Народния театър. Това ще бъде интересно на зрителите - да се срещнат с тези хора и да разговорят с тях по друг начин. Той (актьорът) може да им чете нещо, да им рецитира монолози, може да им разказва за неговата естетика за театър, за начина, по който прави ролите си. Ще имат възможност да разговарят с него за една ''Кухня на театъра'', каквато другаде надали има възможност да се направи. Тези ще са трите места, а отпред ще ''Театър пред театъра'' по-късно, това ще е четвъртото място на открито. Трите места, за които споменах, могат да стартират някъде до 10-15 юни, най-късно. Разбира се, това навреме ще бъда съобщено чрез нашия сайт, а също и чрез страниците ни във Фейсбук и Туитър, за да могат хората спокойно да видят какво ще бъде и какво не'', довери на медията ни директорът на Народния театър ''Иван Вазов''.

''Между другото, ние бяхме решили, поради невъзможност да посрещнем проекта ''Театър пред театъра'' като реализация, финансово не бяхме в състояние да го направим, въпреки че говорейки с различни фирми имахме прекрасни бонуси за покрив, който можехме да сложим и това да създава сигурността за всяка вечер да има представление, но парите не можем да ги вложим, тъй като методиката ни няма да работи, а и субсидията няма да бъде работеща, като при това положение ние не можем да посрещнем този разход. Но няма да изневерим на нашите зрители, ще направим този проект ''Театър пред театъра'', като това ще е благодарение на помощта на някои спонсори и най-вече на Столична община, за което сърдечно благодарим. ''Театър пред театъра'' ще го има! Не в този вид, не в този мащаб, за съжаление, но ще го има, и то ще го направим доста по-дълго, за да можем по този начин да задоволим желанието на тези, които обичат този проект. На базата на техните писания и обаждания решихме все пак да го има. Ще бъде вероятно някъде от края на август, вероятно казвам, ако не точно от края на август, то от първите дни на септември докъм 24-25 септември'', сподели още Донкин.

Попитахме популярния български актьор какво мисли за държавната помощ към хората на изкуството, в това число и свободните артисти, като въпросът ни беше именно в контекста на това, че някои свободни артисти изразиха своето незадоволство от мащабите на държавната грижа за тях. Мариус Донкин коментира по следния начин тази тема: ''На базата на това, че никой не е принуждавал колегите да напускат съответните културни институции, или на базата на философията, която имат, че те трябва да бъдат на свободна практика, мисля си, че тази грижа е добра. Може да и се даде много добра оценка, защото в нея има както социалност, така и за творческа работа. Че преди този карантинен период нямаха толкова грижа към тях. Разбира се, те си бяха направили вече възможността да печелят, да се реализират и т.н., но сега според мен държавата сериозно им помага. И пак казвам - това е тяхна философия да не бъдат в театрите, или там където имат възможност да развиват своята творческа дейност. Не само трите минимални заплати, а и проектите, за които всеки от тях може да кандидатства за логистика, за административност, за реализация на творческите им проекти. Има три или четири проекта, които са по половин милион. Има едни пари, които ще бъдат от ''Норвежката програма'', те са милиони. Има и други, които не са ми в момента в главата, защото, простете ми, но аз все пак не съм се вглеждал толкова в тях.''

На финала на разговора с директора на Народния театър потърсихме мнението му за изказването на Вежди Рашидов (председател на Комисията по култура и медии в НС) от негово участие в БНТ, в което той определи актьорите като ''Хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа''.

Г-н Донкин заяви, че не е гледал въпросното интервю с Вежди Рашидов, но се съгласи да коментира цитираните от медията ни думи на бившия министър на културата. ''Аз мога да коментирам това, което сте ми казали. Не мога да коментирам Вежди Рашидов, тъй като не съм слушал интервюто. Искам да кажа, че Вежди Рашидов за мен има достатъчно преклонение към българските артисти, за да може да каже това. Вероятно е искал да каже нещо друго, но то е излязло в този дух.''

Що се касае до непремереното изказване на Рашидов, актьорът Христо Мутафчиев излезе с много остра позиция за него.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип

    3 0 Отговор
    И тоя е от родата на оня кунчев смотаняка хора нема театър правят
  • 2 Оперен артист

    5 1 Отговор
    Подписването на декларация е абсолютно незаконно и е единствено с цел да освободи директорите от отговорност за живота на артистите.
    Артистите не са захранка за публиката и ние ЩЕ СИ ТЪРСИМ ПРАВАТА !!!
    Цялата лудница с отварянето на театри е само заради факта,че директорите няма как да крадът пари от бюджета на културния институт докато той е затворен.
    Министърът на културата посъветва всички директори да оставят театрите да 1.9. затворени и да сложат като приоритет номер 1-но здравето на артистите.
  • 3 Абсурдистанска реалност.

    4 1 Отговор
    Престъпник играещ си с живота на хората.
    Не е време в момента за култура,а затова да запазим артистите живи.
  • 4 Там няма артисти а артисали клоуни

    2 3 Отговор
    Артистите имаше само при Соца !
  • 5 Антъни Фаучи или Антъни Хопкинс

    0 0 Отговор
    Във филма " Мълчанието на агнетата" . Нас ни ликвидират не във Концентрационен лагер а у дома ! Те нямат пари за нашите пенсии!
  • 6 Те немогат да осигурят пенсииите ни

    1 0 Отговор
    И ще ни РЕДУЦИРАТ ! Ако не днес , ще ни ИМУНИЗИРАТ! И пак ще ни ТРЪШНАТ !
  • 7 Господари на Уйеба ! Култура ли е?

    2 0 Отговор
    Слави и Лафазанов - кутура ли е ? Или ЗОМБИБЯСВАНЕ на блеещите които сътвориха ? Райна Азис и Венелина със как да се спусне масата в масова РЪГНЯ и умре ! Масата умишлено се ОГЛУПЯВА за да има основание да се УНИЩОЖАВА !
  • 8 Гледайте на ю- туб

    0 0 Отговор
    Последното излъчване , защото то показва къде се таи " Черен Петър" . Предаването вече е спряно но дано успеете да го изгледате. На руски език е .

    Коментиран от #9

  • 9 Гледайте " БЕСОГОН"

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гледайте на ю- туб":

    На тубата ! Докато още го има ! Търсиш култура? Те тука я търси ! А във " Вазов" такъв изомруд нама !
  • 10 Защо не говорят кой и защо

    1 0 Отговор
    Изтрепва хората по света и у нас ? ЗАЩО ! Ще стане мътна и кървава !
  • 11 Ще дават доживотен на ял "баница"

    0 0 Отговор
    А баничаря от там близо край град София - за него чест и слава !
  • 12 Нима всичко е ТАШАК ?

    0 0 Отговор
    И няма нишан за ВРАЗУМЯВАНЕ ?
  • 13 Днес всичко у нас е Ку Ку !!

    0 0 Отговор
    И политика и култура и жизнен стандарт! Може накрая да прибавим Уйеба и "Хъ"! Ку Ку е цялата зомбясала разюздана върхушка ! Народа се ликвидира завоалирано а те ни разказват Ала Бала !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.