Last news in Fakti

23 Май, 2020 12:18 24 861 153

Руският център в София заличи България от делото на Св. св. Кирил и Методий

  • писменост-
  • кирилица-
  • св. св. кирил и методий-
  • кирил и методий

Изложба пред входа на културно-информационния център, проследяваща историята на писмеността ни, пропуска изцяло българската роля в просвещението през вековете в навечерието на празника 24 май

Руският център в София заличи България от делото на Св. св. Кирил и Методий - 1

Русия заличава България от историята за писмеността, създадена от светите братя Кирил и Методий – това става ясно от изложбата пред входа на Руския културно-информационен център в София, посветена на 24 май, пише "Монитор".

На десетина пана са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, но никъде в тях да се споменава приноса на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей – резерват.

В експозицията, представена под заглавие „Изворът на славянската култура”, са подбрани само руски документи и артефакти.

Светите братя Кирил и Методий са описани така: „Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия”.

Избягването на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на „древноруски, гръцки и латински език”.

Припомняме, че преди няколко години навръх 24 май по време на срещата си в Москва с македонския президент Георги Иванов президентът Владимир Путин заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи.

„В Руcия знаем, чe кирилицaтa идвa oт Визaнтия“, пък каза преди време в България световноизвестният шaхмaтиcт и дeпутaт Aнaтoлий Кaрпoв, припомнят още от "Монитор".

“Двама велики подвижници на вярата и науката извършиха, изглежда, непосилен труд: те създадоха руската азбука”, заяви митрополит Ювеналий при откриването на тържествата в град Коломна, Русия, посветени на 24 май, празнуван като Ден на славянската писменост и култура.

Един от най-големите културолози Дмитрий Лихачов пък казваше приживе: „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 61 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 шумци сте

    103 27 Отговор
    Съветски център, не руски! Русия е закрита от комунистите.

    Коментиран от #105, #107

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ю Кортес

    169 34 Отговор
    Как може народ отровен от великоимперски шовинизъм да допусне че азбуката им е дошла от малък народ и държава.

    Коментиран от #9, #10, #106, #109

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хъхъ

    88 34 Отговор
    Нормално, политиката се меси в науката. Ние правим същото, дребнаво и злобно от страна на руснаците, но не и неочаквано.

    Впрочем нас какво ни вълнува дали те ни признават като извор на кирилицата?
  • 8 херодот

    104 43 Отговор
    И ний сега кво ши праим? Русия е - най страшното недуразумение в историята . Националната им трагедия е на лице : измеслена нация с наложена чужда култура вяра и език. Нлага им се ,не само да вярват в собствените си измислици,но и да убеждават другите в тях.Историческите извори са тоалетната хартия на кремъл.....

    Коментиран от #34

  • 9 Ми кво очакваш

    84 55 Отговор

    До коментар #5 от "Ю Кортес":

    ние им плюхме в лицето с оная декларация за 9 май, сега те ни плюят в лицето с пропуските.

    Коментиран от #24, #89

  • 10 така така

    37 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ю Кортес":

    ами Македония е по-малка от българия... Според мен не е това.
  • 11 Гост

    35 110 Отговор
    хаха... Всичко в българската история е тотална каша, измилица след измислица... сега ще наскачат едни"професори, доценти, доктори, експерти, все ерудирани личности"! България е създадена от ХАЙДУЦИ и ще бъде затрита от ХАЙДУЦИ!!!

    Коментиран от #74

  • 12 JEFF

    112 23 Отговор
    Преди 22 години в Красноярск хората с висше съветско образование твърдяха , че азбуката е създадена от Ленин. Днес имат достъп до повече информационни източници, но съветската пропаганда не е свършила.

    Коментиран от #17, #141

  • 13 нормално

    74 83 Отговор
    Зъб за зъб, око за око.

    След като ние твърдим че Русия два пъти ни е поробила, какво да очакваме в замяна. Естествено, трябва да има реакция на подобни неща, но да помислим и за нашето поведение.

    Коментиран от #33, #48, #127, #152

  • 14 mediator37

    93 34 Отговор
    Благодарността е най-дефицитната характеристика на руската душа. Нещо повече. Всяка помощ, принос и услуга предизвикват в руснака желание да отвърне на благодетеля със зло.

    Има един лаф "Аз му направих дребна услуга, а той ми отмъсти като за голяма"- това е основният принцип на съвременна Русия. Като имаме пред вид, че подаряването на писмеността е твърде голяма услуга, естествено, че руската злоба в ответ ще е огромна. Нищо добро не можем да чакаме от най-неблагодарния народ на планетата.

    Коментиран от #26

  • 15 Балдуин Фландърски

    39 72 Отговор
    Аз бях на гости на Калоян,а Патриарх Евтимий сам прие исляма.Батак е художествена измислица.И турско робство не е имало,а американските летци доставяха помощи на София през войната,но за всичко е виновен Путин.И Русия .

    Коментиран от #146

  • 16 Дельо хайдутин

    23 7 Отговор
    А македонците какво ще кажат по въпроса!?
  • 17 pepy

    70 13 Отговор

    До коментар #12 от "JEFF":

    "... азбуката е създадена от Ленин..."

    В учебниците за малките се учеше, че е създадена от Петър I и доразвита и усъвършенствана от Ленин...
  • 18 Последния софиянец

    46 53 Отговор
    Нашите продажни политици сами се отрекоха от Великата славянска цивилизация която създадохме.

    Коментиран от #116

  • 19 Род

    101 19 Отговор
    Нищо нормално няма, руския шовинизъм край няма!!! Да ние сме близки народи, руски войници са проливали кръвта си за свободата на България .... НО руските политици, от " време оно", през комунизма и до наши дни, треска ги тресе когато трябва да рризнаят приноса на България за собственото им културно възвисяване, като почнем от покръстването им, първите книги изпратени от нас, учители светци като Григории Цамблак и т.н и т.н. .... как "наследниците и продължители" на Византийската империя да признаят приноса на България!!!! Не съм привърженик на антируската истерия на някои наши политици, но със действията си руските политици, настройват срещу себе си и хората симпатизиращи им!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дельо хайдутин

    50 13 Отговор

    До коментар #19 от "Род":

    Людмила Живкова я очисти КГБ то понеже твърдеше че ние сме създали славянската цивилизация и трябва да имаме водеща роля в СИВ.

    Коментиран от #29, #77

  • 22 Манго българчето

    35 44 Отговор
    Еми същото е като това ,че Русия не е победила във ВСВ и е агресор и т.н......
  • 23 357

    19 43 Отговор
    Да не забравяме какво искаше президента ПЕТЪР СТОЯНОВ. "Може би е време да заменим кирилицата с латиница"!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 За какво да са ти благодарни?

    43 42 Отговор

    До коментар #14 от "mediator37":

    Славянската азбука НЕ Е създадена нито от българи / Константин Философ и Методий са си византийци и византийски мисионери/, нито държавата България има дял в нейното създаване. Освен това те създават т. нар. глаголицата, остатъци от която има и днес на различни места и под различни форми - по- често - като орнаментика - в днешна Хърватска. Може би българска " следа" има в кирилицата , но проблемите около нейното създаване и налагане все още са доста неизяснени. И защо искаш други да ти благодарят, като в съвременното уж българско училище за нейния вероятен създател- Климент Охридски- почти нищо не се споменава и не се изучава?

    Коментиран от #39

  • 27 Само да попитам

    32 28 Отговор
    Какво направи бълхария когато казахстан реши да мине от кирилица на латиница? Поне едно муничко въприсче зададе ли, протестченце някакво изрази ли, с какво защити азбуката си? С нищо ли? Защо роптаетем и се възмущаваме сега, на какво основание? Ако бяхме такива принципни защитници на азбуката си защи не я защитихме тогава?

    Коментиран от #128

  • 28 Президентът

    17 10 Отговор

    До коментар #25 от "тхйт":

    на Република България е Румен Радев, а министър- председателят е Бойко Борисов. Когато сам не уважаваш лицата на държавата си, не искай някой да я уважава. А вероятно не знаеш какво означава " шовинизъм" - в противен случай не би им вменявал грях, който те - въпреки огромните различия между тях - нямат.
  • 29 Е, всеки има право

    14 7 Отговор

    До коментар #21 от "Дельо хайдутин":

    да ръси простащини - демокрация...
  • 30 Фактолог

    23 27 Отговор
    За да се сложи край на спора, нека се знае – двамата братя Киро и Мето са американци, били са назначени от Америка на Балканите да направят писменост, взели са по хиляда долара на калпак, разписките се пазят. Така че, всички по славянските земи говорим на евро-източен американски диалект. Например (о, неразумни) юроде – идва от американското „ти”, който е разимен.
    Даа, срамуваме се от всичко наше, гордеем се с американско мислене.
    Ако по нашите земи е дошъл тоталитаризъм, по американските е било тотално изклано червено, черно и всеки друг цвят население. Демократично! Либерално!! Транс-Атлантическо!!!
  • 31 Айде още един мит

    13 36 Отговор
    От "великата" българска митология пада в канала.

    Коментиран от #87

  • 32 Диамантената ръка

    25 6 Отговор
    Ами "Паркинги и гаражи" да отиват към паметника на съветската армия, сега е момента, а ако имат затруднения да се обадят на ония дето скоро се занимаваха с ИПК Родина...
  • 33 По-скоро е

    7 11 Отговор

    До коментар #13 от "нормално":

    Истина за истина.
  • 34 Нищо не знаеш, драги.

    23 26 Отговор

    До коментар #8 от "херодот":

    Грехове и моменти, от които да се срамува, има в историята си всяка държава- но да каже че Русия е недоразумения в историята , може само интелектуален запъртък. Има ги - нито раждат нещо, нито са нужни някому- само овоняват с присъствието си.
  • 35 Русороб

    40 10 Отговор
    Колкото повече лъжат толкова повече се излагат, истината винаги излизана яве както с Македония стана. Боли ги ватниците че пишат на чужда азбука, а всеки истински българин би отишъл специално до рузкия некултурен център и би се облекчил централно, така както го правеха генералите Колев и Кантарджиев преди над век.
  • 36 Witman

    27 1 Отговор
    -Да се самобичуват тези/а те са много/които, се подлагат на македонците, говорейки с мили думи за тях. Аз отдавна съм ги зачеркнал със много дебел и много черен флумастер !
  • 37 Няма нито едно доказателство

    11 36 Отговор
    Пряко или косвено, че България има някакъв принос в създаването на кирилицата

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 mediator37

    69 9 Отговор

    До коментар #26 от "За какво да са ти благодарни?":

    По отношение на азбуката за всичко трябва Русия да е благодарна на България, като почнеш от това, че Кирил и Методий са славяни по произход, родени от майка славянка от българската група славяни. Именно затова знаят МАЙЧИН език славянски, разбирай български. Ако не бяха славяни, щяха да говорят като гръцкия митничар в автобуса с българи- Цицко дольо, цицки дольо!
    Второ, кой приема учениците на Кирил и Методий? Храни, облича, дава заплати, зали, апартаменти? Пак България. Коя държава приема първа тази писменост за официална и колко много пари и ресурси струва това- България. Коя държава взема това важно политическо решение, кой дава тези пари ресурси- въшлива Русия ли, 300 години под татарско робство. Коя държава създава инфраструктура от училища и школи на Климент Охридски, за да направи масова тази писменост- България. В десети век 10% от българския народ е бил писмовен на тези букви, на които пишем днес. Къде е по това време в калта и землянките въшлива Русия?

    Коментиран от #40, #43, #58

  • 40 Хахаха

    24 10 Отговор

    До коментар #39 от "mediator37":

    Българи или славяни? Колко славяни са дошли с хан Аспарух?

    Коментиран от #44, #136

  • 41 Stormtrooper

    28 7 Отговор
    Това е държавата, за която истината във всяко отношение е проклятие. За това, не ме интересува какво ще изфабрикуват, нито днес, нито утре.
  • 42 pepy

    23 3 Отговор

    До коментар #38 от "Русороб":

    Защо не "российская", "ленинская", "сталинская"... варианти много...
  • 43 Посмали Ман го

    14 45 Отговор

    До коментар #39 от "mediator37":

    10%писмовен, това граничи с фантастиката. Че и школи хахаха. Те царете са били неграмотни с изключение на Симеон и то защото се е изучил в Константинопол. Голяма просвета, голямо нещо. Четирима души са се научили да четат, двама от които и да пишат. Златен век и нищо създадено от български автор освен четири преведени гръцки евангелия. Хайде свалете розовите очила ..

    Коментиран от #45

  • 44 mediator37

    23 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хахаха":

    Нула. Обаче не питаш колко славяни е заварил Аспарух, разселил, подчинил и дал задачи за изпълнение, срещу военна защита.
    Сега говорим за друго.

    Коментиран от #86

  • 45 mediator37

    33 0 Отговор

    До коментар #43 от "Посмали Ман го":

    Криминалета и любовни романи по това време не се пишат, ама това едва ли ти е известно. Светогледът на хората е бил изцяло религиозен. Преводът на библията, за което единствено се сещаш, но не е тук мястото да те ограмотявам, какво друго е постигнала българската книжовна школа, е дело с епохално значение. Но понеже си атеист, за което ще си платиш един ден, възкликваш нагло- Е какво толкова е преводът на библията.

    Коментиран от #94

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Умен

    41 8 Отговор
    Викайте крановете да демонтират паметника на советската армия както в Чехия.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 JEFF

    29 3 Отговор
    Няма славянска нация. Прабългарите, които всички вие забравихте са носители на здрав разум и сила. Те са нашите предци, но по никакъв начин не личи в днешните българи.

    Коментиран от #72

  • 53 Сандо

    38 5 Отговор
    Оставете ги руснаците.Вижте ние какво направихме с азбуката и езика ни.Разходете се по градове и села и пребройте надписите на български,после пребройте тези на латински - и какъв е извода?Послушайте журналисти,политици,интелектуалци и кой ли още не на какъв език говорят,че и с акцент!Положението е толкова лошо,че трябва Крумови закони за опазване на азика и писмеността!!!
  • 54 Ха ха ха

    25 9 Отговор
    Това е голяма гавра в центъра на България от руснаците. Къде русофили?
  • 55 Смешни

    29 7 Отговор
    Ами те милите до скоро ги учеха че Ленин е измислил Азбуката
  • 56 Това е

    25 9 Отговор
    Голяма гавра от страна на руснаците в България. Да им е честито на русофилите
  • 57 Щом отричаме ролята на Русия, че

    14 22 Отговор
    Ни има днес като народ и държава, щом Охрид от нас страни и се унижава, щом живота на народа ни не гори а тлее - за какви претенции става дума ? Та ние не ценим ни народ ни история ! У нас е една подлост и коварство !
  • 58 човек

    14 4 Отговор

    До коментар #39 от "mediator37":

    Предлагам ти думата славяни да я замениш с думата българи.

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ти си червей !

    2 3 Отговор

    До коментар #58 от "човек":

    Пребиваващ на тази територия !
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 jorj

    25 10 Отговор
    ЗАКРИЙТЕ всички тези руски сборища!!!!! В коя държава може такава идиотщина!!!! Марш от ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ВОНЯЩИ МУЖИЦИ !!!!!!!

    Коментиран от #67

  • 63 Зограф Атонски

    25 2 Отговор
    преподавам, принадлежа, отчуждавам, ругая, разписка, до-писка, преработка, сказка, доклад, ужас, данни, задача, покупка, обстановка, постановка, обстоятелство, склад, випуск, недостатък, усърден, сложен, способен, опасен, нахален, бивш, необходим, необуздан, необятен, небре-жен, незаменим, непоколебим, оправдателен, постоянен, преждевременен…“ и още 42 думи, написани от епископ Иларион (Алфеев), който продължава и по-нататък:
    „Това е една малка част от тези думи, които са общи, както за руския, така и за българския език. ПРИ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ СЪВРЕМЕННИЯТ БЪЛГАРСКИ СЕ ОТЛИЧАВА ДОСТА ОТ СТАРОБЪЛГАРСКИЯ. А ето че съвременния руски и старобългарския имат голямо сходство.
    И така, ОСНОВАВАЙКИ СЕ НА ЗАКЛЮЧЕНИЯТА НА УЧЕНИТЕ МОЖЕ СМЕЛО ДА СЕ КОНСТАТИРА ФАКТА, ЧЕ РУСКИЯТ ЕЗИК НАЙ-МАЛКОТО НА 55 % Е СТАРОБЪЛГАРСКИ ЕЗИК.“
    Данаил Светогорец – монах от българския атонски манастир „Свети Георги Зограф“ превеждайки през 90 –те години на 18 век на гръцки разказ за Кирил и Методий изразява свое мнение вероятно подплатено с документи налични в дветата обител. Отец Данаил смята ,че Кирил и Методий са съставили новата писменост непосредствено за българите .Светите братя са превели свещенните книги не на църковнославянски,а именно на български език и са проповядвали християнството не на кого да е ,а на българите и въобще никъде не са ходили с християнски мисии.
    Отец Спиридон авторът на „История во кратце о болгарском народе словенском“/1792 г./ говорейки са не
  • 64 каквото повикало, такова се обадило

    18 20 Отговор
    има ли български външен министър, и не само, през последните 30 години, чиято основна дейност не е била да вреди на българо-руските отношения, при това не само в хуманитарната сфера, а с действия, които заплашват живота на милиони руснаци, или проваляйки стратегически руски проекти, дори с цената на собстеените ни интереси.Учудвам се на търпението на руснаците. Ако на мен Ганевците ми бяха направили толкова мръсни номера, далеч нямаше да бъда толкова дружелюбен.
  • 65 Зограф Атонски

    24 1 Отговор
    ....за нерадостната съдба на българите под османския гнет пише ,че за разлика от българите русите не са имали „нито градове,нито села“ и са търпели поражения от българските владетели.Според него именно българите са открили пътя на русите към цивилизацията основавайки първия град в техните земи – Новгород.
    О.А.Дубовик „Религия и церков в болгарский исторический мысли 17-18 вв.//Церковь в истории славянских народов.М.,1997
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Отче наш ! Помилуй !

    6 4 Отговор

    До коментар #62 от "jorj":

    Що за слово е ? Българско или СЛАВЯНСКО ! Герге , дали си Жори или Джордж - яко блъскаш на Ориент. Натюр - Нашенец от село !
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 чичо пенчо

    19 4 Отговор
    Не забравяйте че руското джудже е най-голямото джудже на света.
  • 70 не може да бъде

    15 1 Отговор
    Аз споделям казаното от акад.Д.Лихачев за ролята на България за създаването на славянската писменост.Редица видни историци също са се произнесли по този въпрос,аз лично считам че напр. историята на Ив.Пастухов от 1940г.хвърля достатъчно светлина по въпроса. Проблемът обаче е в това ,че има много бели петна,които биват запълвани с разни политически разцветки.а когато ние останем сами срещу това политическо художество ,ще стане също като с атентата срещу папата -иди и доказвай ,че нямаш сестра!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Кому си нужен извън България?

    4 10 Отговор

    До коментар #52 от "JEFF":

    С твоята лютеница и пиростия ? Царвул !
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Хисторик

    7 25 Отговор
    Не знаех че византийските братя Свети Кирил и Метофи са българи има малко съмнение че майка им е била българка но тов не е дойазано баща им е Леон византийски полковидец и известен магистрат от Византия. Климент Охридски е бил също византиец ученик на Кирил и Методи земите Македония тогава са били част от Византия не от България! Азбуката е писана за всички славяни не е писана спец. за българите! Какви претенции имате за кирилицата?

    Коментиран от #82

  • 76 швейк

    21 2 Отговор
    няма език църковнославянски, има старобългарски. използвал се е в църковните служби и преводи, но не е църковнославянски. руснаците да си стоят в мочурищата и да ни оставят на мира. не им искам признанието, искам да се махат
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Супер Марио

    8 14 Отговор
    Е нали българите били древни траки какви претенции имате за славянската азбука писана от визамтийците? А ориентирайте се най накрая!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 504

    8 11 Отговор
    Ще ни връщат и то много по болезнено за нас ! Не трябваше да се заяждаме с тях . До скоро те бяха единствената страна от великите , която ни симпатизираше .
  • 81 Затъпяване

    14 6 Отговор
    Дезинформацията е за тяхна сметка Те затова са толкова прости и задръстени
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 123457

    21 1 Отговор
    И ние не си знаем историята Кирил и Методи създават глаголицата. Св. Климент Охридски създава кирилицата.
  • 84 Хисторик

    4 10 Отговор

    До коментар #82 от "Русороб":

    Ама защо реши че визатийските братя ит Солун са писали азбуката за българите? Доколкото си спомням Солун е древен град още от римската империя или имаш претенции че е основан от Аспарух? Славяни е имало и по носите бг земи също като е имало в цяла източна и централна Европа!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Значи аз ако заваря тумба си гани

    12 1 Отговор

    До коментар #44 от "mediator37":

    Подчиня ги, разселя ги и им дам задачи срещу защита и те автоматично стават българи. Така ли? Тука става дума, че българите не са славяни и обратното.

    Коментиран от #99

  • 87 pepy

    15 5 Отговор

    До коментар #31 от "Айде още един мит":

    "От "великата" българска митология пада в канала." - по заповед на Кремъл за пренаписване на историята и всички българофоби-кремълофили са горди, доволни, щастливи и т.н...
  • 88 Джон Уик

    9 12 Отговор
    Само така, щом соросоидите бг ще променят историята от ВСВ само така каквото повикало такова се обадило славянска поговорка!!!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Македонски

    6 9 Отговор
    Все някой им промемил историята на тези, а май точно те редят история. Вие какво искате да бъдете траки и Кирил и Методи също ли да са траки и да са писали азбуката за древните траки нарекли се българи хахахаха хахахаха хохохохо...
  • 91 Йфйфйдидидк

    19 6 Отговор
    Русия е българофобсйа държава и всички русофили са българофоби.
  • 92 Реалист

    10 12 Отговор
    Само неразбирам кой по веригата е българин Кирил, Методи или Климент това че българския княз я е пратил на руските князе не значи че е българска азбуката защото нито Кирил нито Методи нито Климент са българи! Щом признавате Северна Македония за държава и народа за македонски следователно Охрид е маледонски град от където произлиза преработената от Климент азбука значи е от Македония. Ако имате някакви претенции питайте защо е така Красимир Каракачанов и колегите му разписали за Северна Македония!
  • 93 Монгола

    9 6 Отговор
    В Републиката България сами си послахме със Северна Македония така сега ще си сърбаме попарата руснаците не са разписвали за Северна Македония изобщо за държавата Македония! Руснаците се съобразяват с новата история от последните години, какво се сърдите за собствените си каши!
  • 94 Остави ги тези номера, не вървят

    2 6 Отговор

    До коментар #45 от "mediator37":

    Ако имаше нещо значимо като труд написан от българи от онова време щеше гордо да го навираш в очите, а не скромно да се оправдаваш, че не искаш да ни ограмотяваш.
  • 95 Монгола

    3 10 Отговор
    Азбуката е само преработена по заръка от българския Княз не е българска и не писана за българите, а в Украйна като ползват латиница и кирилица на едно и те ли трябва да имат претенции че Кирил и Методи са украинци?
  • 96 170

    22 3 Отговор
    Първо, няма такава държава Византия, а още по-малко има византиски народ. Така, че твърденията че Кирил и Методий са византийци са пълни глупости. Ако имат славянска връзка, (а те явно имат, след като владеят езика като майчин)то тя очевидно е българска. Няма каква друга да е. В никакъв случай не е руска. Така че не виждам какво има толкова за бистрене.
  • 97 322

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Чокито":

    Леле, верно ли бе?
  • 98 Хахах

    5 22 Отговор
    Няма никаква лъжа,в руското изявление!Не се споменава приносът на България, защото такъв,просто НЯМА!Кирил ли е българин ,Методий,ли!??,Климент ли!??Кирилицата се разпространява в Русия посредством Климент който е македонец,а на всичко отгоре,така наречената "кирилица",е създадена около 20 година от новата ера ,през I век!!!!После е плагиатдтвана от Климент и разпространена в Русия!!!!! А ,че не споменават България всъщност дипломатично показват ,ме познават историята!
  • 99 Татари

    2 6 Отговор

    До коментар #86 от "Значи аз ако заваря тумба си гани":

    Ама омешани със славяни!

    Коментиран от #149

  • 100 Бесен Язовец

    11 8 Отговор
    Миналата година по случай 24 Май редица руски градове бяха организирали честваня за деня на просветата и се пееха български песни и поздравяваха България, обапе туй тук никъде не го отразиха по заръка отгоре! А като разберете защо Екатерина Захариева разписа по случай 9.Май декларация и обвиняваща СССР че е окупирала про - фашиски държави след 1944 г ще ви кажа защо се е случила такава изложба в Руския колтурен център по случай 24 Май!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Оги

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    Пич, ходи се поклони пред паметника на америте ръсели бомби над София.

    Коментиран от #126

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Хисторик

    2 14 Отговор

    До коментар #103 от "Български пияница":

    Те и българите са азиатско племе вече и с югоизточни гени от 600години!

    Коментиран от #118, #147

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Културист

    6 1 Отговор
    Споменават или не.... има достатъчно документи. Техните могат са скрият, но другите едва ли. Само се излагат. Вече има достатъчно информация за много неща.
  • 111 2020

    11 11 Отговор
    Всичко което българите ще преглътнат от Русия ,се дължи на Най-слабия външен министър в историята на България-Екатерина Захариева.Тя създаде международен скандал с подписа си в документ написан срещу Победата на Червената армия във ВСВ.Тази другарка от Пазарджишката гимназия явно не знае нищо от история/било българска или руска/.Преди в Русия винаги се подчертаваше ,че от нас са приели православие и азбука.Сега заради недоразумението Екатерина Захариева /на петъчния контрол в парламента -22.05.2020 г.тя показа пред чужди журналисти/ а те винаги присъстват/,колко пари струва България-нула.Тя е виновна за много лоши политически решения ,диктувани от сащ.Русия знае много добре историята ,но нарочно ще показва кой е по-достоен.Русия не си сменя вярата и писмеността.А България кани разни представители на секти от сащ и им дава трибуна /предаването "Разбулване "по телевизия Скат-23.05.2020/Затова пак е виновна Екатерина Захариева с нескопосаната си външна политика.Ще берем ядове и със Северна Македония.

    Коментиран от #122

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Интересно как се заличава нещо

    0 6 Отговор
    Което никога не го е имало и съществува само в главите на някакви пишман патеиоти
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 иванов

    6 6 Отговор
    Кирил и методий създават славянска азбъка изаедно с княз борис първи я разпространяват за вси славяни

    Коментиран от #121

  • 116 Йо Несбьо

    18 1 Отговор

    До коментар #18 от "Последния софиянец":

    Цивилизацията дори не е славянска, а чисто българска в началото. Дори славянската езикова група трябва да се нарича българска езикова група, защото първият език от нея е старобългарския. По аналогия има романска езикова група с първи език римски, германска езикова група с първи език старогермански и т.н. Работата не е само в българските политици, а е далеч по-сложна. Цели 600 години държавата ни е на едно незавидно, отсъстващо място, докато германци, французи и британци се развиват почти безпрепятствено. При едно и също като брой население преди падането под турско робство, днес британци, немци и французи са над 60 млн и с водещи икономики и глас в света. За да защитим нашата достойна роля в световната история бе нужно днес да сме също с огромна икономика сред първенците на света и да имаме тези 60-70 млн население. Истината е, че турското робство ни осакати безвъзвратно и не сме между силните. Слаба държава не е в състояние да наложи своето виждане и модел за света. Затова сме безгласна и неуважавана буква, а други си разиграват коня.
  • 117 селянин 1

    4 0 Отговор
    Он боко е виновен,назначил е разни женуря,дека приказка не моот да обелат,а кога говорът-приказват на някакъв странен език..а путин не го разбира,и за тва рапа яко пирони,а от Б-я ни стон,ни звук..
  • 118 Буцефалос

    6 0 Отговор

    До коментар #104 от "Хисторик":

    Ти защо все си пъхаш голото дупе македонско там, дето истинските мъже си мерят дръжките, бе? Явно знайш какво им се случва на такива албански рожби с педерастки наклонности, наследени уж директно от Александър древния! :))
  • 119 Геновева

    10 0 Отговор
    “Аз се занимавам с древната руска литература от X-тия до XVII-тия век. А древноруската литература е свързана с българската през цялото време. Това са 7 века на връзки с българската литература. 📌Преди всичко най-голямата и най-великата връзка е, че ние сме получили литературния и книжния език от България. 📌Несъмнено е, че нашето богослужение, нашата книжнина са били пренесени у нас преди всичко от България до момента, в който в Русия започват да се превеждат книги направо от гръцки. Обаче от гръцки се е превеждало пак на езика, който сме получили от България. Връзката с България се е осъществявала чрез книжността, чрез езика. Както и по други пътища – чрез изкуството, разбира се. Чрез изкуството на богослужебното пеене. Всичко това се е предавало у нас от България, оказвало е влияние.” / акад.Дмитрий Лихачов https://fvision.eu/bg/2016/04/13/bulgaria-duh/?fbclid=IwAR0F3muVe63v3Wp0wE9eIntM4_6F5yE1oQa-MR6OoeVE-yL7KCthQvYisuc
  • 120 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 6 Отговор
    Ceгaшнитe ни букви НE CA КИРИЛИЦA. Изфaбрикувaни ca oт aмcтeрдaмcкитe пeчaтaри пo пoръчкaтa нa руcкия цaр Пeтър І и ca нaрeчeни ГРAЖДAНИЦA, пo чacт oт зaглaвиeтo нa първaтa книгa oтпeчaтaнa c тях. Пo-къcнo руcнaцитe cъздaвaт и ръкoпиcния вaриaнт нa ГРAЖДAНИЦAТA, кoитo букви вcички cмe учили в училищe oт буквaрчeтo.
    Нaтрaпeнaтa ни ГРAЖДAНИЦA ceгa cъздaвa прoблeми при члeнcтвoтo ни в EC, в oблacттa нa пaтeнтнoтo прaвo и нe caмo тaм!!!
    кoпи-пeйcт: ................CЛEД ПРИEМAНEТO НA БЪЛГAРИЯ в Eврoпeйcкия cъюз прeз 2007 кирилицaта e въвeдeнa кaтo eднa oт oфициaлнитe пиcмeнocти нa oбщнocттa. Зa cъжaлeниe ce прoпуcкa възмoжнocттa дa ce въвeдe кaтo зaдължитeлнa бългaрcкaтa фoрмa нa кирилицa, зaщoтo cпeциaлиcтитe, кoитo пoлaгaт уcилия в тaзи пocoкa, нe нaмирaт инcтитуциoнaлнa пoдкрeпa. Тaкa кирилицaтa, приeтa oфициaлнo в Eврoпa, e c руcки нaчeртaния.........
  • 121 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #115 от "иванов":

    Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.
  • 122 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 0 Отговор

    До коментар #111 от "2020":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...

    Коментиран от #124

  • 123 историк

    1 2 Отговор
    24. май не е ден на славянската писменност, а ден на лъжата.
  • 124 То и един друг паметник се пъчи

    3 7 Отговор

    До коментар #122 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    на едни които са ни бомбардирали ама за него и дума не обелваш.

    Коментиран от #135

  • 125 kritik

    10 1 Отговор
    И това няма да повлияе на бетонните глави на русофилите.

    Коментиран от #130

  • 126 Сесесере

    8 1 Отговор

    До коментар #102 от "Оги":

    Пич, ти знаеш ли, къде е този паметник, а знаеш ли, че и братушките ти са ръсели бомби във Варна и Добрич и че има и жертви?
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 veravera

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Само да попитам":

    А защо изобщо някой трябва да се меси на Казахстан каква азбука да използва? Още повече, че са се отказали от кирилицата не заради нас, а заради руските претенции за авторството й...
  • 129 Ганчо

    8 1 Отговор
    Руснаците вече не могат, и нямат причини да крият враждебноста си към България.Колкото повече намалят Русоробите, и влиянието на комунистите у нас. Толкова по агресивни ще стават.
  • 130 самуил

    4 1 Отговор

    До коментар #125 от "kritik":

    Това няма нищо общо с русофилството. В деиствителност разделянето на обществото на фоби и фили е проблема. Това е религиозна война която се води срещу всички православни народи отдавна. Инфилтрирани разделители има във всяка православна държава и тези които са в руската дума са поръчали това недоразумение в софия напълно съзнателно. За да увеличат русофобите в България. И докато дребните хора са разделени, врагът ликува.

    Коментиран от #131, #144

  • 131 самуил

    4 0 Отговор

    До коментар #130 от "самуил":

    Дребните хора винаги са крайни: или са фили или са фоби. Това дава представа един човек какъв е.
  • 132 Бай Хой

    5 6 Отговор
    Малко ви е, предателска пасмина! Като им драскате паметниците и вдигате крака на сащ, нато и ес, какво очаквате? Никой не обича предадетелите! Апропо, Кирил и Методий са византийци... к'ва България ви гони?

    Коментиран от #133

  • 133 Хайл

    6 0 Отговор

    До коментар #132 от "Бай Хой":

    Дал съм ти + но Кирил и Методий са си БЪЛГАРИ може да видиш границите на България къде са по това време,а и Солун си е БЪЛГАРСКИ ГРАД

    Коментиран от #153

  • 134 Лазар

    1 0 Отговор
    Солунските двама братя светите Кирил и Методи. Ползвали са създадената от тях писменост. Никъде не са споменавали за своята народност! Просто солунските двама братя! От 1 до 4-ти клас учих в у-ще "КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ". Не от стрицикурци , а от Охрид.
  • 135 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #124 от "То и един друг паметник се пъчи":

    1. Комунистите много ви бива да заплашвате.
    2. Паметничето на пилотите е само една плоча до оградата на посолството. Някои в софийските гробища са по-голями.
    Въобще не може да се сравнява с гиганткия колос и целия мемориален комплекс от 5 декара на пъпа на София...
    3. Пилотите са загинали в битка, докато другите, знаеш от какво...., а да не забравяме , че през ВСВ "братушките" са съюзници най- напред с Германците, а след това пък с Американците и Англичаните когато ни бомбардират.
  • 136 Туна

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хахаха":

    Това са глупости. Достатъчно изследвания има за тях и достатъчно анализи са направени. Мисията на Византия е била за приобщи славяните към себе си, затова изпраща двамата братя с тази мисия в Моравия и Панония, ама защо забравяте, че и там е имало в едни не много далечни времена на Кирил и Методий, българи. Имало е българско население. А по-късно симбиозата българи, славяни и траки е създала нашата народност. Тези хора са знаели езика на славяните по тия области, мислите ли че биха могли да сътворят такова нещо като писмеността, ако не са познавали езиковите особености, то това не се учи по изкуствен път или ако се учи, е доста трудно. Защото братята са създали азбуката не просто, за да има букви, а да преведат книгите от гръцки и латински. Затова става дума, а не за простотиите, които твърдите. И още, има достатъчно доказателства в историографията и езиковедската наука, че глаголицата, създадена от братята е била официалната азбука в администрацията на България. И повече от столетие след като е създадена и кирилицата за улеснение на масовото обучение, глаголицата е продължила да бъде официалната азбука в администрацията на държавата ни. Не пишете простотии, защото ми става мъчно като установя колко опростял е народецът ни за трийсетина години. Тук пък някой питаше и колко славяни са дошли с Аспарух. Аспарух е дошъл при славяните, това пък и бебетата вече го знаят. Но Аспаруховите българи са създали държавността.

    Коментиран от #150

  • 137 Денис

    7 0 Отговор
    погледнете този клип и вижте как е няма какво да се занимаваме с тия промити мозаци на руснаците

    https://www.youtube.com/watch?v=WtGohe_4JZ0
  • 138 МИХАЙЛОВ

    3 12 Отговор
    ...РУСИЯ СЕ ПРИДЪРЖА ТОЧНО
    КЪМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ,
    А ФАКТИТЕ СА ЯСНИ И БЕЗСПОРНИ -
    - И КИРИЛ И МЕТОДИЙ
    СА ГРАЖДАНИ НА ВИЗАНТИЯ...
    И ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ
    В СОЛУН, КОЙТО В ТОЗИ ПЕРИОД
    Е БИЛ ГОЛЯМ ГРАД
    НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВИЗАНТИЯ...
    - И КИРИЛ И МЕТОДИЙ
    СА ОТ СМЕСЕН ПРОИЗХОД
    / НЕ САМО БЪЛГАРСКИ /
    - КИРИЛ И МЕТОДИЙ
    НЕ СЪЗДАВАТ БЪЛГАРСКА АЗБУКА
    СПЕЦИАЛНО И САМО ЗА БЪЛГАРИЯ,
    А СЪЗДАВАТ СЛАВЯНСКА АЗБУКА
    ЗА МНОГО СЛАВЯНСКИ НАРОДИ
    ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА БЪЛГАРСКИЯ
    - РАБОТАТА ПО СЪЗДАВАНЕТО
    НА ТАЗИ СЛАВЯНСКА АЗБУКА
    СЕ ИЗВЪРШВА ПО ЗАПОВЕД
    НА ВИЗАНТИЙСКАТА ВЛАСТ
    С ЯСНО ОПРЕДЕЛЕНА
    ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕЛ - ВИЗАНТИЯ
    ДА ИЗВЛЕЧЕ МНОГО
    ПОЛИТИЧЕСКИ ПОЛЗИ
    КАТО НАЛОЖИ ТАЗИ АЗБУКА
    НА МНОГО СЛАВЯНСКИ НАРОДИ...
    ...ТАКА ЧЕ ВИЗАНТИЙЦИТЕ
    КИРИЛ И МЕТОДИЙ
    СА СЪЗДАЛИ СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА
    ПО ПОРЪЧКА
    НА ВИЗАНТИЙСКАТА ВЛАСТ
    С КОНКРЕТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ
    ИЗЦЯЛО В ПОЛЗА НА ВИЗАНТИЯ...
    ...БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ
    НЯМАТ НИКАКВА РОЛЯ
    И НИКАКВИ ЗАСЛУГИ
    ЗА СЪЗДАВАНЕТО
    НА СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА...
    ...ТОВА СА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ...

    Коментиран от #142

  • 139 kritik

    10 0 Отговор
    В град Ксанти,в хотел ,Париж, има на втория етаж малка фотоекспозиция от стари снимки от Ксанти преди ВСВ.Надписите по старите магазини от града са на български.В самия град видях запазена къща на някой си хаджи с българско име,забравих вече,имаше дори табела.На излизане от града си купих нещо от магазин,продавача говореше български.Българското землище е било до Бяло море.Какви да са Кирил и Методий,освен българи.Това е непоносимо за руснаците.
  • 140 Сулиман

    5 3 Отговор
    Е, и!!ДПС,спаси ,Левски!
  • 141 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "JEFF":

    Ограмотявайте си и тогава няма са пишите глупости за Ленин. Даже не можете са разберете за какво иде реч.
  • 142 самуил

    7 1 Отговор

    До коментар #138 от "МИХАЙЛОВ":

    Славяни не съществуват. Това е едно от многото названия на народите от български произход. Славя на старобългарски значи пея. Пеещите те народи са българи. Кирил и методий са работили за българските народи да им дадат азбука. На базата на старата орфеева азбука
  • 143 Любомир Вълчев

    8 0 Отговор
    Да живее България Честит празник на всички Българи по света Най старата държава в Европа, най хубавата природа, най хубавите жени , най хубавите рози и домати, най стратегическото место , Да не забравяме за Богомилите и майката на Леонардо да Винчи която е Българка , да благодариме на Кирил и Методий за уникалната азбука ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Страничен наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Балдуин Фландърски":

    Определено си дурак
  • 147 Истерик

    5 0 Отговор

    До коментар #104 от "Хисторик":

    Пропусна етиопското племе населило южната част на Балканите нарекло се през 18 век гърци
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "Татари":

    За Сърбия и северна Македония имаш предвид.
  • 150 miro

    2 0 Отговор

    До коментар #136 от "Туна":

    Славяни няма и никога не са съществували

    Коментиран от #151

  • 151 миро

    2 0 Отговор

    До коментар #150 от "miro":

    Аспарух връща народа по старите му земи на балканите след дълго странстване. Връщат се българи при българи. Византия затова се съгласява да му плаща данък
  • 152 дон чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "нормално":

    око за две ,зъб за чене,
  • 153 8667

    0 0 Отговор

    До коментар #133 от "Хайл":

    ами то не е преработка,драги, повечето е преписана гръцка азбука с добавени няколко йероглифи Я,Ь,Ю,Щ,Д,Ц,