Last news in Fakti

24 Май, 2020 17:11 1 968 8

Танцовите школи се вдигнаха на мирен протест пред Министерски съвет

  • танци-
  • танцови школи-
  • народни танци-
  • фолклор-
  • зали-
  • противоепидемични мерки

Да отворим залите за култура, зоват навръх 24 май дейците

Танцовите школи се вдигнаха на мирен протест пред Министерски съвет - 1
Снимки: БГНЕС

Със скандирания „Да отворим залите за култура“, придружени от звук на тъпани, ръкопляскания и набиване на крака в земята, учители и собственици на танцови зали излязоха на протест пред Министерския съвет, предадоха БГНЕС и Dariknews.

В Деня на българската писменост и култура демонстрантите поискаха залите за култура да бъдат отворени и споделиха, че не виждат логика спортните зали да се отворят, фитнесите, заведенията, а те не, и направиха демонстрация как могат да танцуват без да се докосват.

Танцовите школи се вдигнаха на мирен протест пред Министерски съвет

Нямаме право да правим това, което най-много обичаме и това от което имаме нужда - да работим. Управниците се бавят с отварянето на залите. В последната заповед има много несъответствия, които отварят спортните зали, а танцовите не и ние не може да разберем защо сме разграничени от тези зали“, заяви пред БГНЕС Анета Вълканова, която е учител в софийския клуб по народни танци „Моето либе“.

Според нея ограничението от 10 души на открито и закрито също е неприемливо, а и безсмислено, защото те могат да осигурят безопасни условия за провеждане на заниманията.

„Можем да работим и повече хора, спазвайки съответните разстояния. Имаме начини, по които да го направим“, уверява тя и казва какво иска да каже с присъствието си там.

„Първо да ни забележат и най-вече да ни отворят залите“, настоява Вълканова. Попитана дали се е възползвала от помощта, която държавата дава, тя обясни, че мерките не вършат работа, защото не се знае дали спадат към спорта или културата.

Пламен Иванов, който е дошъл от Плевен, обясни защо не може да се възползва от подкрепата, която дава държавата. „Доста голяма част от колегите не може да се възползваме от мерките, защото не покриваме критериите. Например, да имаме средномесечен доход до 1000 лв.

Трябва да имаме спад на оборота в сравнение с миналата година от 20%. Нашата работа е такава, че оборотът ни е различен всяка година. С всяка следваща година хората стават все повече и няма как да отчетем загуби и това ни възпрепятства да се възползваме от помощта.

Това освен призвание, за нас да съхраняваме българската култура, е и нашата работа“, заяви Иванов и казва, че по неофициална информация, с която разполага, около 40 клуба и ансамбли не са успели да издържат и са преустановили дейност.

Той добавя още, че за момента успява да се справи в тежката ситуация, но ще дойде момент, в който ще му приключат средствата, и не знае както той, така и останалите му колеги, какво ще правят в случай, че дойде втора или трета вълна на епидемията.

Мъжът казва и защо трябва да се отворят залите, не някога, а сега. „Да отворим залите, защото прекалено много се насъбра стресът. Да отворим залите, защото искаме да упражним правото си на труд, което ни беше отнето“, коментира той и недоумява как може борбата, при която има контакт между двама души, да е по-опасна от танцуващи на разстояние хора.

Протестиращите се заканиха, че ако не бъдат чути и залите им не бъдат отворени, отново ще излязат на протест, но тогава ще има и освирквания, а не само танци, музика и настроение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    7 4 Отговор
    Тия и те са едни мискини и и селски хитреци...
  • 2 Дельо хайдутин

    9 3 Отговор
    Последен валс, сбогом любими Бойко...
  • 3 ала бала тинтири минтири

    3 9 Отговор
    "Със скандирания „Да отворим залите за култура“, придружени от звук на тъпани, ръкопляскания и набиване на крака в земята"

    Е това изречение е достатъчно за да разберем за каква култура става въпрос, тъпани,набивания на крака в земята, представих си селския мегдан и неграмотните селяни и селянки танцуващи на седенката. И каква култура е тая селяния.

    Тия от народните танци са такива селяци, обаче със самочувствие на някякви едва ли не интелектуалци. Селски хитреци с две думи.

    Коментиран от #5

  • 4 ала бала

    5 8 Отговор
    Ма то голяма култура с тия тъпани и гайди като на селския площад. Само кака Радка липсва.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Criminal

    6 0 Отговор
    Що ме изтри бе галош.....шопите големи евро граждани станахте, а до вчера копахте бостаня......
  • 7 Бойко

    4 0 Отговор
    А прос*итутките кога ще протестират? Да ни покажат дистанционна любов????
  • 8 Левски

    1 0 Отговор
    Такова определение няма мирен протест , протеста или е протест пример (Франция) или не е нищо повече от хора събрали се на едно място играещи хора и темподобни забавления на някакви преподобия на политици , които мислят само за собственото си благо.Евала за това че сте излезли да протестирате но там се ходи с коктейли молотов и камъни в джобовете..Хората и мирните шествия са за празници посветени на хората и държавата.По този начин едвали някой ще ви чуе или ще реши проблемите на обществото..