Last news in Fakti

25 Май, 2020 08:28 1 989 4

10-годишният Веселин Балачев е горд "Читател на годината"

  • веселин балачев-
  • читател на годината-
  • книга-
  • книги-
  • столична библиотека-
  • книжовност-
  • 24 май

За 2019 година детето е заело 130 книги от Столичната библиотека

10-годишният Веселин Балачев е горд "Читател на годината" - 1
Кадър: bTV

Какво е четенето за учениците? И как се става читател на годината на 10-годишна възраст? На тези въпроси пред bTV отговаря носителят на отличието на Столичната библиотека – Веселин Балачев.

Когато класната стая е заключена, срещаш най-добрите си приятели в света на литературата - между кориците, в образи на хиляди герои. Днес Веско отново е в библиотеката, от която миналата година заема над 130 книги. В края на годината беше обявен за Читател на годината в категория до 14 години.

„Понякога ме карат да чета – което не е хубаво, защото по този начин се обезсмисля четенето. То трябва да е забавление и отпускане“, казва 10-годишният Веселин Балачев.

Любимите му книги са много. Толкова много, че вдъхновен от тях започва своя. И за да е различен, измисля приятелство между домат и айпод.

„Те обичат да поемат рискове и да пътешестват – били са на пиратски кораб, побеждавали са зли магьосници, армия котки. Една книга трябва да има интересни, невиждани герои, за да се увлече читателят“, разказва малкият писател.

Веселин, както и другите читатели, избират измежду 60 000 книги в детския отдел на Столичната библиотека.

„Най-младият читател е на няколко месеца, родителите са четящи, има и две сестрички, които държаха и бебето да има карта, а най-възрастният – 23' набор“, разкрива пред bTV Борислава Борисова от Столичната библиотека.

„Поздравявам учителите, които работят в тези трудни времена и най-вече тези, които са ме учили, откакто бях малко дете до… То, всъщност, още съм малко дете, но досега“, приветства сърдечно младият читател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    9 0 Отговор
    Бравосъ на това момченце,има добър изказ! Нека продължава все така да се образова. Повече такива деца в България!
  • 2 Жоро

    8 0 Отговор
    Браво на детето но родителите да не го натискат толкова.Все пак е дете трябва да играе и да прави бели
  • 3 кълвач

    1 0 Отговор
    Малкият Бойко, не е и подозирал за съществуването на библиотеки, но това не му пречи на дърти години да е един от най великите мислители на всички времена и народи!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.