27 Май, 2020 15:37 2 688 7

Легендарен барабанист се пресели в отвъдното (ВИДЕО)

  • джими коб-
  • майлс дейвис-
  • джаз

Джими Коб - последният останал от великия секстет на Майлс Дейвис, ни напусна на 91 години

Легендарен барабанист се пресели в отвъдното (ВИДЕО) - 1
Снимка: jimmycobb.net

Джими Коб - последният останал от легендарния секстет на Майлс Дейвис, ни напусна на 91 години. Барабанистът, чийто почерк остава в историята най-вече с най-продавания джаз-албум на всички времена - "Kind of Blue" (1959), е до Майлс в най-важните му творби по същото време: "Porgy and Bess" ('59), "Sketches of Spain" ('60), "Some day my prince will come" ('61), "Black hawk sessions" и концертът в Карнеги Хол ('62).

Не е легенда, че Майлс пише музиката за "Kind of Blue" часове преди записа, който се прави "от раз". По това време мултипистовите магнитофони са още рядкост и Коб е в студиото пръв, за да може тонрежисьорите да нагласят всички нужни микрофони около барабаните и чинелите, с които създава "куул" атмосферата. Пред "Билборд" Коб, на когото това е трети ангажимент с Дейвис казва, че доверието на Майлс в него и останалите е било такова, че не е трябвало да прави нищо друго, освен да каже какво се очаква от всички. "Дадох 150% от себе си, такъв ми бе и пулсът" - спомня си Коб за "Вилидж войс".

След "школата" при Майлс, Коб работи първо с Уинтън Кели и Уес Монгомъри, преди в 70-те да заеме място в състава на Сара Воун.

Сред останалите джазмени, с които сътрудничи, се открояват имената на Джон Колтрейн, Гил Евънс, Арт Пепър, Рон Картър. Не трябва да се забравя, че преди Майлс, Коб свири с Дизи Гилеспи, Дайна Уошингтън и още като 18-годишен - с Били Холидей. Отчетливостта и кристалният му саунд, заедно с интуитивното му взаимодействие с лидери и сайдмени го правят предпочитан и уважаван партньор в цял свят.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лудия меломан

    2 1 Отговор
    Една по една легендите в музиката си отиват. Почивай в мир...сега си в небесния бенд редом до Бъди Рич...Джиин Крупа, Луи Белсон.
  • 2 Интересно

    2 0 Отговор
    заглавие! Пак като не сте написали,че е "ритнал камбаната"...Да почива в мир човека!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Български пияница

    1 4 Отговор
    Прочетох статията единствено заради заглавието, мислейки, че човекът е получил руски паспорт и купувайки си имение в покрайнините на москва или в сочи, се е преселил там, за да е по-близо до царя-слънце путя, а то се оказа, че е починал. Мисля, че заглавието би трябвало да е нещо от рода на "Легендарен барабанист гушна букета", за да не стават такива грешки, а от "Факти" да вземат мерки за малко повече адекватност когато пускат новини.

    Коментиран от #5

  • 5 Лудия меломан

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Български пияница":

    Хахахахахааа...направо изби рибата с покупката на имение в Сочи....бе то не е за смях, ама ...много точен коментар. За мен е топ коментарът на деня....
  • 6 Преселил

    2 0 Отговор
    в отвъдното дали е синоним на "починал"?
  • 7 нашия

    1 0 Отговор
    лека му пръст на човека-ама чак пък легенда-циклоп в слепотата на англосаксонската некадърност, в най-добрия случай