Last news in Fakti

1 Юни, 2020 06:28 4 743 4

1 юни - Международен ден на детето

  • 1 юни-
  • детето-
  • празник

Организирани са редица празненства и инициативи в цялата страна

1 юни - Международен ден на детето - 1
Снимка: БГНЕС

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година, пише БГНЕС, цитирана от NOVA.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата,а през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света, пише БГНЕС.

По случай Деня на детето – 1 юни Столична община предоставя свободен достъп в едно от най-любимите на всички деца места – Зоологическата градина на София. Тя ще бъде отворена от 9 сутринта до 18 часа.

Вход свободен ще има и в Националния политехнически музей, както и в Музикалния театър.

От 11:00 часа в Музикалния театър за малчуганите и техните близки на голямата сцена ще се играе обичаната музикална приказка „Да целунеш принцеса”. Половин час по-рано любимите приказни герои от спектаклите на театъра ще посрещат децата на входа.

Заради изискванията за безопасност и необходимостта от спазване на дистанция, през юни тези спектакли ще се играят на голямата сцена. От театъра са осигурили всички мерки за безопасност и приканват зрителите да идват на спектаклите с маски.

Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отбележи Деня на детето с празничен концерт-спектакъл. Този път събитието ще съчетае талантливите изпълнения на деца с началото на набирането на детски видеа, които ще се включат в общо видео „Най-голямото детско благодаря“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един въпрос -

    1 2 Отговор
    могат ли децата да ходят по детските площадки или продължава да е забранено?

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Пи пи

    7 0 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ДЕЦА ДА СА. ЖИВИ, ЗДРАВИ И МНОГО ЩАСТЛИВИ И ДАНО В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЖДАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРЧЕТА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.