2 Юни, 2020 11:51 1 589 0

Н. Пр. Стефано Балди с поздрав по случай Националния празник на Италия (ВИДЕО)

  • н. пр. стефано балди-
  • национален празник на италия
Н. Пр. Стефано Балди с поздрав по случай Националния празник на Италия (ВИДЕО) - 1

Посланикът на Италия Н. Пр. Стефано Балди записа реч по случай Националния празник на Италия София, 2 юни, 2020 г.:

Дами и господа, скъпи приятели,

Днес е важен ден за Република Италия – тя става на 74 години. Институционалният референдум, с който се установява създаването на Републиката, е проведен на 2 юни 1946 г.

Тази година честването на Националния празник на Италия се осъществява при много специални условия поради пандемията от коронавирус.

За съжаление, няма да имам възможността да се срещна лично с много от вас, както традиционно ставаше през изминалите години тук в София. Предприетите по цял свят мерки в отговор на извънредното положение не позволяват събиране на голям брой хора, затова бих желал да достигна до вас чрез това видео:

Италия бе засегната особено тежко от COVID-19. Моята страна трябваше да вземе трудни решения, необходими за нейно добро. Но Италия и италианците показаха на света колко силни и решителни могат да бъдат. Борбата с вируса и предизвикателствата, с които се срещаме, не са приключили, но ще се справим.

Не можем да направим това сами. Европейският съюз, както и останалата част от света, ще се справи с този безпрецедентно труден период. Всички бяха и все още са засегнати от последствията на тази епидемия Пред такова голямо предизвикателство е още по-необходимо да бъдем заедно и да избягваме разединението, което би направило неефективни нашите действия.

На нашите български приятели ще прозвучи познат девизът „Съединението прави силата“, използван по време на тяхното успешно председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. А сега необходимостта да бъдем единни е по-важна от всякога, и солидарността, която е в основата на единна Европа, ще бъде ключова за преодоляване на кризата.

Успешните дългогодишни връзки между Италия и България в политическо, търговско-икономическо и културно отношение винаги са били стабилна основа за изграждане на нашето бъдеще.

Мога да Ви уверя, че усилията на цялото Посолство, на Италианския културен институт и на всички останали компоненти на италианската институционална система в България ще са посветени на съвместната работа за бъдещо укрепване на приятелството и сътрудничеството между Италия и България.

Това приятелство бе потвърдено и от скорошното посещение на нашия министър-председател Джузепе Конте през януари тази година – важна възможност за обсъждане на споделената ни визия за единна и устойчива Европа, отворена за интеграцията на Западните Балкани.

Бих желал да завърша това кратко обръщение с нещо лично. След четири вълнуващи, обогатяващи и ползотворни години, прекарани в България, моята съпруга и аз ще напуснем страната поради приключване на мандата ми. Бихме желали да изразим нашата искрена благодарност към всички Вас, нашите български приятели, италианските ни приятели и членовете на дипломатическата общност за това, че бяхте близо до нас и ни вдъхновявахте. Винаги ще ценим нашето време в България.

А сега позволете ми, както всяка година, от дълбочината на сърцето ми да завърша на италиански:

Viva l’Italia, Viva la Bulgaria, viva l’amicizia fra Italia e Bulgaria.

Да живее Италия, да живее България, да живее приятелството между Италия


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА