Last news in Fakti

5 Юни, 2020 10:53 1 789 1

Вижте Катя Паскалева в "Жена със сто лица" на открито до 8 юни 2020 г.

  • катя паскалева-
  • изложба-
  • снимки

Експозицията може да бъде разгледана в Галерия на открито в градина "Кристал"

Съюзът на артистите в България представя документалната изложба "Жена със сто лица", посветена на Катя Паскалева (1945-2002).

Експозицията може да бъде разгледана в Галерия на открито в градина "Кристал" до 8 юни 2020 г.

Документалната изложба, която е традиционна част от Софийския театрален салон, тази година е посветена на 75-годишнината от рождението на харизматичната актриса Катя Паскалева и носи заглавието "Жена със сто лица".

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич. Нейните съвременници я определят като личност с чудовищен талант, който смразява. Отговорна, работлива, отдадена, предана на своята професия, но и безкомпромисна в избора си на роли.

Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля на Мария в "Козият рог" на Методи Андонов, а до края на живота си се снима в над 20 филма. Едни от най-ярките ѝ театрални образи, които пресъздава, са на Албена в "Албена" от Й. Йовков, Нина Заречная в "Чайка" от А. Чехов, Вела във "Вампир" от А. Страшимиров, Розалинда в "Както ви се харесва" от У. Шекспир, Асусена в "Голямата печалба" от Е. Кинтеро и др.

За изложбата са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Държавна агенция "Архиви", Сатиричен театър "Алеко Константинов", Театър "София" и Българска национална филмотека.

Изложбата се представя с подкрепата на Столична община.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 0 Отговор
    Велика! Поклон!