10 Юли, 2020 04:32 3 812 11

10 юли 138 г. Умира император Адриан

  • римска империя-
  • император-
  • адриян

Той управлява 20 години - време, през което се укрепват и стабилизират границите на империята

10 юли 138 г. Умира император Адриан - 1
Снимка: Архив

Адриан е роден в аристократично семейство, но рано остава сирак. Той е осиновен и отгледан от император Траян, който е негов роднина. Въпреки завидната си военна кариера, Адриан е прагматичен владетел, който се старае да избягва конфликтите и войната.

Той управлява 20 години - време, през което се укрепват и стабилизират границите на империята. Привърженик е на изкуствата и особено на архитектурата. Освен вилата край Тиволи, за която историята твърди, че е по негов проект, той строи храмове и театри.

Известният замък Сант Анжело в близост до катедралата „Св. Петър”, е построен за негов мавзолей. По време на управлението му, с негово участие е изградено най-великолепното творение на римската архитектура - Пантеонът в Рим - сградата, чийто купол като техника на градеж, размер и конструктивно постижение, остава ненадминат до построяването на катедралата „Св. Петър”.

Адриан строи и стената, ограничаваща северозападната граница на империята, „която да раздели римляни от варвари”. Това е известният Адрианов вал на територията на днешна Великобритания.

Нещо любопитно: Адриан е първият римски император, който е изобразяван с брада. Това до голяма степен се счита за влиянието, което е оказвала елинската култура върху него. Външният му вид печели множество подражатели.

Знае се, че в периода 124-125 г. Адриан посещава провинциите Тракия и Мизия.

Най-значимият строеж във Филипопол от времето на Адриан е стадионът. Той е изграден в началото на ІІ в. Мраморна плоча, открита при разкопките на сфендоната, доказва, че Антиной, любимецът на император Адриан, също е бил почетен със състезания в стадиона на Филипопол. По негово време продължават строителни работи и по театъра.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 среднощен

    12 5 Отговор
    "...Той управлява 20 години - време, през което се укрепват и стабилизират границите на империята.."; Управлява империя, която дава много на света: римското право, римската архитектура, пътищата и комуникациите - древната гръко-римска култура е в разцвет...? Но, днес я няма..? Същата тази империя е избивала и гонила християните заради вярата им..? Избивала е вярващите в Христа хора скандализиращи обществото с нов морал и вяра във Възкресението..? Днес Римската империя я няма, а християнската църква я има - изводите са налице..!! Император Адриан е и един от гонителите на християнството..! Факт!

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Евророма

    17 6 Отговор
    Кой стадион в Пловдив е построил, на Ботев или на локото?
  • 5 За първи път си признаха че са варвари

    13 1 Отговор
    Значи на северозапада от Римска империя имало варвари , сегашните западно европейци ( ВАРВАРИ ).

    Коментиран от #7

  • 6 Behemoth

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Християните на лъвовете!

    Коментиран от #8

  • 7 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "За първи път си признаха че са варвари":

    Hadrian's wall / стена, а не вал/ дели Острова от римските владения и шотландските племена. От море до море е и има запазени части и днес.
  • 8 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    И до днес - "нищо ново под слънцето"..! С това мислене "за лъвовете" до никъде не се стига - само се разпадат империи..? Милиони хора си стоят в илюзии и злото взима "своето"...? Като ги хвърляха на лъвовете, къде е днес тази "велика империя"..? Смешници!!
  • 9 село

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Всички императори до Константин са преследвали християните. Това не значи, че мозъкът ни трябва да се вдърви и да не знаем нищо за тях. Още повече, че политиката на Адриан е насочена към ограничаване на войните.
  • 10 херодот

    7 0 Отговор
    На илюстративната снимка е император Каракала 188-217г.
  • 11 цербер

    4 0 Отговор
    Император Адриан е бил архитект по образование. Публий Елий Траян Адриан Август е притежавал изключително образование и култура, бил е известен ,като пътешественник и строител. А също така той е бил изявен поклонник и ценител на изкуствата.