Last news in Fakti

28 Август, 2020 10:46 2 339 4

100 български музикални произведения влизат в най-голямата "Аудио библиотека" на Латинска Америка

  • музикални произведения-
  • аудио-
  • библиотека-
  • латинска америка-
  • бнр

В селекцията е представен широк диапазон от български композитори

100 български музикални произведения влизат в най-голямата "Аудио библиотека" на Латинска Америка - 1
Снимка: Shutterstock

Българското национално радио ще участва в голям международен проект за създаване на дигитална „Аудио библиотека“ с класическа музика. 100 творби от 100 световни радиостанции ще бъдат събрани в общ проект. Идеята е на „Радио Класика“ на Аржентинското национално радио, а конкретният повод е 100 години от първото радиопредаване в Аржентина, пише offnews.bg.

На 27 август 1920 г. в радиоефира на Буенос Айрес прозвучава операта „Парсифал“ на Вагнер и този факт вдъхновява колегите да създадат „Аудио библиотека“ за класическа музика, която да е достъпна за потребители от цял свят. Този важен юбилей бе отбелязан със специална празнична програма вчера в 17.00 часа българско време. Във виртуалната церемония взеха участие г-жа Поля Станчева, Програмен директор на Българското национално радио.

С присъединяването си към този проект, БНР ще допринесе, значими и емблематични за българската музика творби да бъдат чути по целия свят. В селекцията е представен широк диапазон от български композитори – от класици, като Добри Христов, Петко Стайнов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Марин Големинов до най-съвременни имена, като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Георги Арнаудов, Велислав Заимов, Пламен Джуров и др. Всяко произведение е придружено от кратко представяне на автора, както и информация за философския, политически и исторически контекст на творбата.

Със своите 10 000 произведения, „Аудио библиотеката“ ще се превърне в най-голямата дигитална колекция от класически творби в Латинска Америка. Музикалните записи ще бъдат достъпни свободно за професионални музиканти и за любители на класическата музика, единствено с изследователска и с познавателна цел.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 х о

    2 0 Отговор
    А Кондьо?
  • 2 У13А

    1 0 Отговор
    Нещо Графа, Шамара, Криско, Вероника, Андреа и пр. няма ли и те да влязат? Нали са випове, дето се вика ?
    С такива випове сме, че и Бангладеш ни завижда, дори.
  • 3 И всичко това създадено по времето

    1 0 Отговор
    на бай Тошо! А след 100 години може да слязат и творбите на нашите "латинци" Софка, 100 кила и Азис! Тоест Пенда, Пижо и Азис!
  • 4 хаха

    0 0 Отговор
    Нито едно жена ?