13 Септември, 2020 11:03 2 109 11

Американският филм "Номадландия" грабна "Златен лъв" във Венеция

  • номадландия-
  • филм-
  • фестивал-
  • венеция

За пръв път от десет години насам жена печели тази престижна награда

Американският филм "Номадландия" грабна "Златен лъв" във Венеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Филмът "Номадландия",в който се разказва за общност от обитатели на каравани в западната част на САЩ на американската режисьорка от китайски произход Клои Чжао спечели "Златен лъв" на 77-ия кинофестивал във Венеция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

38-годишната Клои Чжао е първата жена, която получава престижната награда от 10 години насам.

Журито под председателството на австралийската актриса Кейт Бланшет присъди две награди "Сребърен лъв" - на мексиканския режисьор Мишел Франко за трилъра му "Нов ред" и на японската историческа драма "Съпруга на шпионин" на Киоши Куросава, предаде Ройтерс.

За най-добър изпълнител на мъжка роля бе обявен италианецът Пиерфранческо Фавино за изпълнението си в "Отче наш" на Клаудио Ноче, а за най-добра женска роля бе наградена британската актриса Ванеса Кирби за "Късчета от жена" на Корнел Мундруцо, предаде ТАСС.

Кирби има роля и в друг филм сред участниците във фестивала - "Бъдещият свят" на Мона Фастволд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    9 0 Отговор
    Следващия филм ще се зове,, Кашонландия" ще се разказва за общонста под,, Бруклинския мост"
  • 2 Две от две

    4 0 Отговор
    Втора статия днес за наградите от фестивала във Венеция. И в двете имената на наградените са написани по два различни начина: Клои - Крои и Кончаловски - Коналовски!
  • 3 реалиста

    1 2 Отговор
    руски филм,кога

    Коментиран от #4

  • 4 Филмът на Кончаловски

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "реалиста":

    не е ли руски?
  • 5 "НомадландИЯ"

    3 0 Отговор
    Какви са тези побългарени заглавия "НомадландИЯ"?Или оставете заглавието в оригиналния му вид, или го преведете както трябва! В българския език прибавянето на окончание "-ия" след (чуждата) дума "ланд" променя първоначалния смисъл, тъй като внася негативна конотация и саркастична нотка. Сред професионалните преводачи това е признак за аматьорска работа.

    Коментиран от #6

  • 6 Само питам

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от ""НомадландИЯ"":

    И как се превежда Нидерландия или Ирландия примерно?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Имате право,

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    надявах се да се досетите, че имам предвид употребата/словообразуването в днешни дни, а не вече с години утвърдили се наименования на държави. От друга страна, и Скотланд Ярд не го "побългаряваме", нали?
  • 8 А иначе

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Нидерландия се превежда като ""ниска земя" или "долна земя" ("долна" в смисъл противоположно на "горна"). В английския и немския дори все още е запазено множественото число, т.е. "ниските земи". Окончанието "-ландия" се използва в наименования на държави. Но "land" означава "земя", а не държава. И понеже, четейки статията, става въпрос за общност в западната част на САЩ, най-близките превод по смисъл и чрез запазване на функцията е "Земя на номади".

    Коментиран от #10

  • 9 А иначе - P.S.

    2 0 Отговор
    Нидерландия, заедно с Аруба, Кюрасо и Синт Маартен образуват Кралството на "ниските земи". Най-високите точки в тези земи са под 500 м. надморска височина.
  • 10 село

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "А иначе":

    Ти да не мислиш, че някой те пита защото иска да научи нещо?
  • 11 Извънредно

    0 0 Отговор
    Какъв златен лъв ?
    Статуетка ли ?