Last news in Fakti

15 Септември, 2020 08:21 4 331 27

Монтират високотехнологична арт инсталация на мястото на Мавзолея

  • мавзолея-
  • мавзолей-
  • арт инсталация-
  • венелин шурелов

Столична община ще финансира проекта "Един човек" с 81 100 лв.

Монтират високотехнологична арт инсталация на мястото на Мавзолея - 1

Програма "Навън" за временни художествени произведения в градска среда подкрепя високотехнологичната интерактивна инсталация "Един човек" на Венелин Шурелов, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Планирано е монтажната дейност на площадката на бившия мавзолей да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври, а "Един човек" ще бъде на разположение на града до декември 2021 г. Програма "Навън" на Столичната община ще финансира проекта "Един човек" с 81 100 лв.

13-метровата конструкция, която наподобява фигура на човек ще е покрита с над 40 LED дисплея. Те ще излъчват динамично визуално съдържание, генерирано от специално създаден компютърен алгоритъм. Фигурата, която ще насели публичното пространство, не е конкретна историческа личност, а сбор от едно постоянно актуализиращо се множество от случайни минувачи или нарочни посетители. Електронното тяло ще съчетава видео лупове от камери за видеонаблюдение, разположени около него, генеративни визуализации и текст.

Инсталацията "Един човек" попада в категорията на процес-ориентираното изкуство.
Произведението е отделено от тоталния контрол на автора и представлява гъвкава структура, зависеща от поведението на хората наоколо и промяната на околната среда. "Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент", казва авторът Венелин Шурелов.

"Един човек" отправя покана към всеки за изпращане на изображения и видеа (до 30 сек) през целия период на подготовка и реализация на проекта, които може да бъдат включени в инсталацията. Материали могат да се изпращат на [email protected], за "Един човек", допълват от Столична община.

Доц. д-р Венелин Шурелов е завършил "Сценография" в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest - Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и арт група Via Pontica (2002). Проектите на Венелин Шурелов са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега Последни Времена

    25 2 Отговор
    Поредната сатанинска дивотия, възхвала на илюминатите и подигравка с нашия Бог Христа. Обаче братята роми още на първата седмица ще се погрижат телевизорите за зомбиране да бъдат надлежно свалени.
  • 2 о боже

    15 7 Отговор
    Поредната "нтиликтуална" плюция, която пак никой няма да разбере. Абе прост народ смеси - не сме дорасли за исокотехнологичното изкусто
  • 3 Псевдоним

    33 5 Отговор
    Мавзолеят трябва да се построи наново, понеже не измислиха нищо умно на негово място.
  • 4 гарантирано от ГРОБ

    24 3 Отговор
    Да позная, повечето видеа ще са със скрита содомия, трансджендъризъм, Ковид-19 пропаганда и богохулство.
  • 5 да де

    20 2 Отговор
    Да монтират арт конструкцията на тиквата с книга в ръка дето беше на площад"Гарибалди" със сигурност ще има по-голям успех едни ще го целуват, други ще го препикават.
  • 6 Асд

    15 2 Отговор
    А вписва ли се в облика на София,на традициите ?!
    Грозилище !
  • 7 Дедо Пенс

    13 2 Отговор
    Още един купен глас за ГЕРБ...Тъжно
  • 8 честен ционист

    14 3 Отговор
    "Докато народът е непросветен, от всички изкуства за нас най-важни са киното и цирка." Ленин.
  • 9 Исаак

    7 4 Отговор
    Ние ще претендираме за изграждане на синагога,финансирането си го поемаме изцяло ние.
  • 10 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    16 2 Отговор
    Столична община ще финансира..."Един човек"... даже се сещам за името МУ...
  • 11 пройчо

    13 0 Отговор
    Дано не е като купчината палети "Бронзовата къща" на деяноффффф..
  • 12 Йозеф

    9 0 Отговор
    Майнкрафт?

    Коментиран от #15

  • 13 Пари на вятъра

    15 0 Отговор
    Некадърност и грозотия за пореден път....
  • 14 Леле,леле

    16 0 Отговор
    Поредната дивотия ! Чак са докарали бутка и кенеф за пазача пенсионер.Тези 80 бона са пари на вятъра.В голямото село няма нито една обществена тоалетна, иначе сме "културни" !
  • 15 Този

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Йозеф":

    Мяза да, за БГ трябва един Майн Кампф и всичко ще се оправи
  • 16 Отровното трио

    2 0 Отговор
    "Един човек" е откровена провокация на #хунтата. Трябваше да е "Трима човека"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ситизън Х

    8 0 Отговор
    Няма ли един свестен адвокат, който да осъди тоя столичен общински съвет за разходване данъците на софиянци за подобни пезпардонни небивалици? Оставка, на Фандъкова и сбирщината лакей. Затвор!
  • 19 Ремзи

    0 0 Отговор
    Хиробрайн хаха
  • 20 Нещо не разбирам.

    6 0 Отговор
    За какви камери за видеонаблюдение става въпрос? Прилича ми на "the big brother is watching you". 80 000 лв. за инсталация, която ще бъде там 1 г. (ако разбирам правилно)?! Защо не ги вложат например за подобряване състоянието на Ямболската болница, за която писахте преди няколко дни?!
  • 21 МОЧА трябва да се разруши!

    0 6 Отговор
    Решиха ли на мястото на МОЧА, Алъоши ... и всички други позорни паметници на окупатора, какво ще поставят ?

    Коментиран от #24

  • 22 Хора,

    5 0 Отговор
    Няма ли нормални общински съветници в София, които да спрат даването на пари за долнопробни инсталации. До сега гледахме зандан, сега ще ни засенчват с човекЪТ, да не го забравим като падне от власт. Доказват, че за глупости пари винаги имат. Отврат.
  • 23 павел пенев

    3 0 Отговор
    Това ще е поредната демократична тъпотия на корумпирания Министър.
  • 24 Дъбев

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "МОЧА трябва да се разруши!":

    Ало , Банов съм!
    Ще сложим твоята снимка- само едни пари да ми приведеш!
  • 25 въпросче

    2 0 Отговор
    видео лупове Т ВА ПЪК К ВО Е? Видеотулупове ли? Видеоцикли ако са,тогава какво ще стане?! Видеотрупове......
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Вътре мавзолеят разполагаше с добра климатична инсталация и хладилна камера. Същевременно липсваше и пряко слънчево осветление. Тези дадености най-добре подхождат за съхраняване на рязани цветя, при които е от особено значение забавянето на вегетативните процеси в периода от брането до продажбата. При това положение сградата можеше да се използува за голяма изложба-базар на цветя и да се печели. Подобни се организират временно във фоайетата на НДК, а тази щеше да бъде постоянна и по-голяма. Това решение не бе видяно от занимаващите се с въпроса платени консултанти и експерти. Доста неочакваното и до последно държано в тайна събаряне на мавзолея, ми попречиха да направя съответните постъпки за реализиране на горната идея.
  • 27 чук и гек

    0 0 Отговор
    ЗА колко парета стаа дума