Last news in Fakti

16 Септември, 2020 08:27 1 696 1

Съвременни танцьори завладяха пространствата около и в „Сфумато“ тази събота

  • сфумато-
  • хореографски серии-
  • танц-
  • атом

Огромният интерес към представянето на АТОМ Хореографски Серии#4 провокира екипа на АТОМ Театър да организира публиката на два потока

Съвременни танцьори завладяха пространствата около и в „Сфумато“ тази събота - 1
Снимка: Иван Александров

Четвъртото издание на платформата за танцов обмен АТОМ Хореографски Серии успя да напълни залата на Сфумато два пъти за една нощ! Само в рамките на един ден всички обявени места в събитието във фейсбук бяха запазени, което провокира организаторите от АТОМ Театър да измислят алтернативен начин за представянето на финалната презентация на проекта пред два пъти повече публика, спазвайки задължителните мерки за културни събития на закрито.

„В условията на 2020 г. променихме изцяло предварително замисления формат на проекта и трябваше да се смирим в амбициите си за по-голям проект от миналата година, когато имахме гост-хореографи и ментори от Израел, САЩ и Великобритания. Това обаче не ни попречи да създадем отново прекрасен проект, който се радва на толкова силен интерес.“ – коментира основателят и творчески директор на АТОМ – Стефания Георгиева.

Така съвсем естествено фокусът на АТОМ Хореографски Серии#4 се насочва изцяло върху независимата танцова сцена в България и кани четирима български хореографи да обучават в тазгодишния формат. Пепи Колева, Коста Каракашян, Цветина Матова и Яница Станкева представиха на 12 септември своята работа със записалите се в платформата танцьори в три направления – сайт-спесифик, видео танц и сценично пространство, като по този начин завладяха „Сфумато“ отвън и отвътре с впечатляващи миниатюри и 6 късометражни авторски танцови филма.

Жадната за култура и изкуство публика се оказа два пъти повече от капацитета на „Сфумато“ при наполовина блокирани седалки, заради мерките за неразпространение на Covid-19. Това не попречи младите танцьори да изиграят втори път своите хореографии, за да може аудиторията да се раздели на две групи и да се оформят два алтернативни потока.

„Представянето на три различни танцови продукта като резултат от проекта ни позволи да мислим по-разчупено и да организираме публиката, така че докато една част наблюдава сайт-спесифик пърформанс отстрани на „Сфумато“, другата да влезе в залата и да гледа прожекция на авторските видео танц клипове и сценичния танц. После ги разменихме.“ – смее се Стефания.

В продължение на една седмица, танцьорите в групата на сайт-спесифик изследваха заедно с младата хореографка Пепи Колева, какво е да се потопиш, да слушаш и да бъдеш проводник на информация в пространството, в което се намираш. Те се сляха със средата около Театрална Работилница „Сфумато“, позволиха му да движи телата им и да вплете историята си с тяхната.

Екипът „Видео танц“ бе предизвикан от Коста Каракашян да създаде серия от късометражни авторски танцови филми на тема "Сънища". В рамките на 5-те дни заедно, всеки от 6-мата участници влезе в ролята на режисьор, хореограф, продуцент и монтажист, създавайки своя собствена концепция за едноминутен танцов филм и изпълнявайки я с останалите участници в ролята им на танцьори и снимачен екип. Те бяха специално подпомогнати от композитора Асен Вапцаров и оператора Пламена Мирчева. Така участниците не само завършиха седмицата със свой собствен финален проект, а и с ценен практически опит и от двете страни на камерата благодарение на тази динамична и шеметна снимачна задача.

Като прекрасно обобщение на цялостния процес в проекта, представянето на сцена изследва темата за границите. Танцьорите в групата на хореографите Яница и Цветина имаха задача да разкажат и преживеят страховете си, моментите на уязвимост, казаните думи или действия, които са ги променили. Докато накрая съвместно стигнаха до осъзнаване на тези граници, приемането и преработването им, завръщайки се към целостта на всеки един от тях.

И все пак ключов се оказва оригиналният начин за движение на публиката в пространството, за да се отговори гъвкаво на желанието ѝ за присъствие. С това АТОМ Хореографски Серии#4 за пореден път доказва голямата общност от утвърдени последователи и зрители, които обичат съвременния танц в България.

АТОМ Хореографски Серии#4 за първи път тази година става част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява в партньорство с Dance Station, ТР “Сфумато”, Хармоника, Bridget FISKE, Joseph LAU, MOMENTUM: New Dance Works, Чешки център, Фото-Корпус, Edgy Veggy.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.