16 Септември, 2020 12:42 3 167 5

Актьор от "Star Wars" напусна обиден световен бранд (ВИДЕО)

  • джон бойега-
  • актьор-
  • междузвездни войни-
  • расизъм

Кадрите за Джон Бойега и други чернокожи звезди бяха изрязани от промоционално видео за бранда

Актьор от "Star Wars" напусна обиден световен бранд (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Британският актьор Джон Бойега напусна бранда "Jo Malone", на който беше глобален посланик, след като кадри с негово участие бяха изрязани от промоционално видео за Китай.

В оригиналната версия на късометражния промоционален филм Бойега е заснет как прекарва времето си със семейството и приятелите си в родния си град Лондон. Във версия за китайския пазар ролята му е поета от китайския актьор Лиу Хаоран. Други чернокожи участници в оригиналния филм също са отстранени от версията за азиатската държава, информира life.dir.bg.

Бойега (28 г.), известен с ролята си на Фин в "Междузвездни войни", каза, че решението да бъде заменен от китайски актьор е взето, без да бъде уведомен и без негово съгласие, а това е нередно.

"Филмът бе посветен на личната ми история, показваше родния ми град, приятелите и семейството ми", написа актьорът в Twitter. "Докато много брандове разбираемо използват множество глобални и местни посланици, не мога да оправдая унизителното търгуване с нечия култура по този начин".

Брандът "Jo Malone", който е собственост на базирана в Ню Йорк "Estée Lauder", се извини в събота, че е обработила създадената и режисирана от Бойега реклама и го е заменила с китайския актьор и определи това като "грешка".

"Въпреки, че реагирахме незабавно и спряхме местната версия на кампанията, признаваме, че това, което сторихме, беше болезнено и обидно", се посочва в изявление на компанията, предоставено специално на "Hollywood Reporter".

Компанията прие решението на Бойега да напусне позицията на първи глобален посланик на бранда.

"Джон Бойега е изключителен талант, артист и човек и сме горди, че той бе част от семейството на Джо Малоун Лондон. Уважаваме решението на Джон и му пожелаваме всичко най-хубаво", написа Джо Малоун в Twitter.

Не за пръв път Бойега е "редактиран" за китайския пазар. През 2015 г. "Disney" промени дизайна на плаката за "Междузвездни войни: Силата се пробужда", за да намали ръста на героя му Фин, припомня БТА.

Бойега каза за списание "GQ" преди време, че чернокожите герои са "изтласкани настрана" от франчайза "Междузвездни войни" на "Disney". През юни актьорът произнесе емоционална реч срещу расизма, като се присъедини към протестите в Лондон "Животът на чернокожите има значение".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре бе

    20 1 Отговор
    Каква е грешка, що па и други хора да не могат да получат шанс за изява ? аман от егоисти.....
  • 2 Hess

    18 1 Отговор
    Живота на черните,няма никакво значение..какво са дали на света..почна да ми писва от това лицемерно хленчене!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 До шматките

    1 0 Отговор
    Не се ли замисли че сериите в които участва са най слабите от целия филм (Междузвездни воини),когато ги махната заради залязваща популярност и веднага го обръщат на расизам.П.С. Сега някой бранд ако има реклама с полицай и бъде премахната за излъчване в гетата и тои ли ще се разсърди на расова основа?
  • 5 Kevin

    2 0 Отговор
    Расизъм е да се дава предимство на черните, за да не мрънкат че се проявява расизъм срещу тях. Същото важи и за евреите, ако не им играеш по гайдата те обвиняват в антисимитизъм.